Saturday, December 03, 2005

Kehilangan..

Hari Sabtu..mcm biasa lepas subuh..aku duk ngadap laptop.time weekend ni aku jarang tido balik(pelik..sbb hari2 lain yg ada kelas,lepas subuh mmg aku tido kejap psal kelas start lambat)..pas tu aku layan citer "someone special"-korea version.nice la citer tu,aku suke.abih tgk citer tu,aku decide nak tido jap tp tak jadi.so mcm2 la yg aku wat-eg kemas bilik la,minum pagi,tgk tv,mandi dll.
sebenarnya aku masih sedih psal kehilangan duit simpanan ku di dalam bank maybank.isk3..sungguh menyayat hati psal hilang duit ni..bkn nya sikit2 yg hilang,RM 300 tu..huhu..citer nye begini..aku tak perasan kad ATM maybank aku lesap daripada wallet.nak dijadikan citer,aku terdetik utk mengemas2 wallet kesayanganku pada hari khamis ptg ari tu.time aku kemas2 tu baru aku perasan,kad tu dah tak de.aku pun dgn menggelabahnye punggah semua beg2 yg aku ada,dlm laci n poket seluar utk mencari kad ATM ku yg hilang.hasilnya tidak diketemui..maka aku pun duduk sambil blur2 kat ruang tamu,memikirkan apa yg patut aku lakukan.kemudian,kwn aku fariza wake up dari tido.aku citer la psal kad aku tu.beberapa minit pas tu lak,bena balik dari keluar bersama bf nye.dia pelik tgk aku mcm sedih2.mmg aku sedih masa tu..isk3..susah nak describe keadaan aku masa tu.aku tak kisah kalau kad ATM aku tu sekadar hilang,tp kalau duit pun hilang..mmg dahsyat la kes ni.terer giler org yg gune kad ATM aku tu..siap leh tau pin number aku walhal tak de keje nye aku nak tulis pin number tu kat atas kad ATM ku itu.kul 7 suku tu aku n kwn2 dpt idea utk call maybank helpline.punya la sedih tak ingat2..staff yg jawab call aku tu bgtau,pd pukul 7.00pm tu ada org dah bawa keluar duit aku sebanyak RM300.isk3..aku rasa menyesal gak sbb tak call diorang awal2.tak psal2 duit aku hilang dalam masa satu hari..mungkin ada hikmah di sebalik apa yg berlaku.aku redha dgn duit aku yg hilang tu.tp aku berdoa sgt2..mudah2-han..orang yg amik duit aku tu langsung tak dapat gunakan duit tu.jgn la dia berharap nak dapat mkn guna duit tu,beli barang pun takkan dapat.insyaAllah barang yg dia beli tu akan terbakar atau hilang..huhu..-doa orang yg teraniaya..wslm

Sunday, October 02, 2005

kenduri di rumah bonda

mlm 30 september aku tunggu makdik ngn pakdik amik aku kat uniten..nak balik same2 ke johor.hik3..tunggu punya tunggu,aku pun tertidur.kul 3 pagi lbh baru makdik aku call,dia kate..kiteorg dah masuk uniten..huhu..aku pun dgn mata yg ala2 kuyu dan mamai bangun basuh muka..so kesimpulannya,kiteorg gerak from KL jam 4 pagi.sampai umah kat johor kul 7 pagi.tak ade sape kat umah kecuali adik aku yg pompuan tu dgn ibu.abah n dua org lg adik aku g pasar,beli barang.kiteorg pun wat breakfast sambil mata aku yg ala2 kuyu ni mintak suruh aku sambung tidur yg terganggu tadi.hehe..aku tidur la kejap sampai kul 9..hehe..penat siut,cam aku yg memandu lak.tengahari tu kiteorg sekeluarga mkn nasi lauk sup ayam,ikan kering n sayur kobis goreng.berselera giler makan,sampai tak sedar nasi kat periuk dah nak habis.pas tu tak lame kemudian,pak uda n mak uda sampai umah.dan dikuti mak usu,kak long n abg ya.meriah la umah aku,tp kesian kat diorang,nasi dah abih..kene tunggu setengah jam utk sambung mkn.hehe..pastu uteh aku sampai ngan suhaizah.ptg tu pulak pakcik selamat n makcik nab pulak sampai.then menjelang lewat ptg,pak ngah dan anak bongsu dia lak yg sampai.mlm tu sebelum bacaan yassin dimulakan,abg udin sekeluarga lak sampai.so kiteorg sekeluarga baca yassin dan wat tahlil.doa same2 untuk semua yg sudah tiada termasuk arwah abg aku.isk3..syahdu sekejap.tak lupe gak doa kesyukuran utk adik pompuan aku yg berjaya diterima masuk ke uniten muadzam sessi november ni.bagus2..teruskan usaha mu..lepas tu sessi makan2 pun bermula.bnyk lauk n kuih muih termasuk buah2an.ade lauk ayam masak kurma,ikan kering..hehe..sayur kacang panjang goreng,ikan pari goreng dan sotong masak sambal.sedap2..selesai makan2..biase la..sessi basuh2 pinggan lak.aku la org paling bnyk basuh pinggan mlm tu(bangga nya aku..).penat sekejap je,aku tak kisah..sekali sekala balik umah tolong wat keje.bukan selalu pun kerah tenaga..hehe..best2,walaupun penat..semuanya berjalan dgn lancar..
so berakhirlah kenduri pada mlm tu.seronok melayan anak buah n sepupu di samping bertemu saudara mara..that's all!!!

Wednesday, September 14, 2005

Hari yang penat..

Kelas web programming berlangsung selama 1 jam suku..tetapi lecturer ku dgn murah hati nak bagi pop kuiz lak,punyalah terkejut semua org..nasib baik soalan dia pasal tajuk yg kiteorg baru belajar selama 1 jam suku tadi.tp for sure la tak ingat kan?sbb masing2 ada yg tak ada notes,tido2 ayam pun ada..n mcm2 lagi la.huhu..nice experience,alhamdulillah dari 4 soalan tu aku betul 3..hehe..berkat konsentrasi dlm kelas.hik3..
Then lepas kelas,reza ajak epul pegi alamanda..so dgn aku n fariza sekali join.lepas mkn2 kat foodcourt alamanda tu,kiteorg bantai main boling lg..hehe..nice la,aku dapat belajar teknik melontar yg baru dari epul..balik dari alamanda,lepas maghrib tu aku dah bersiap2 nak g AGM persatuan.bestla jugak sbb alumni ramai yg dtg cam abg hakim,abg ijat n kak zila,abg faizal n kak as,abg eddy,abg apes n tak ketinggalan sir haniff n abg alan(dah alumni ek?..yer la sbb dah abih studi).pastu time perbentangan minit mesyuarat nama aku tak pasal2 telah dicalonkan oleh pejo untuk jadi pencatit minit mesyuarat..huhu..aku terima tanggungjawab itu dgn rela hati..kelam kabut aku menulis..hik3,sepantas yg mungkin aku menulis setiap perkara yg berlaku.
Tamat jer AGM,aku pun balik ke apartment kesayangan di mana katil ku sudah tersedia untuk beradu.mm..tp sebelum tu,aku call la dulu abg kesayangan..hik3,sembang2 jap n tukar2 citer sikit-almaklumlah,lame sungguh tak bersua muka:-),dia kat KL sekarang ni sbb ada kursus kat area bukit bintang,tak sure sampai hari ape..isk3 dia ni bz manjang,bile nak dtg uniten?hehe..di samping itu aku sampaikan salam dari abg hakim utk abg.hehe..best2..tak pasal2 aku je yg kena(apa2 yg tak kena tu,tak yah citer kat korang).hik3..kla,jam kat laptop aku ni dah hampir2 menunjukkan ke pukul 1 pagi.aku kena tidur awal untuk mendapatkan rehat yg secukupnya.tidur yg lena dgn mimpi yg sempurna-peterpan..slmt mlm semua org..jgn tido lambat2 yer..adios!!

Saturday, September 10, 2005

Web programming

Mlm tadi baru je lepas test web programming..masyaAllah punya lah susah soalan2 nya.aku bukak2 je paper test tu,dah geleng kepala.isk3..masalah nya bukan aku tak studi,tapi soalan yg keluar tu memang tak dapat dijangka.tup2..susah tak ingat.aku berusaha jugak untuk menjawabnya, tak sanggup nak tengok kertas tu dibiarkan kosong begitu saja..tepat jam 10pm barula aku letak pen sbg tanda mengalah..huhu..sebenarnya dah abih masa menjawab..hik3..tawakal saja la yg mampu aku lakukan.semua member aku pun rasa frust tak ingat.mlm sebelumnya,aku dah berdoa dan solat hajat memohon dipermudahkan aku menjawab soalan,aku redha dgn ketentuan NYA.actually ptg td,aku dah diberikan ruang atau cara untuk score paper ni.tp aku tak perasan..korang paham tak maksud ayat aku tu?cam ni citernya,aku g web site W3School utk memaham kan lg javascript dan css tu.tapi setiap page yg aku bukak tu semuanya cam aku baca sekali imbas,dan....... tak ku sangka2 la pulak,mlm tadi soalan test adalah lebih kurang cam dalam W3School tu.isk3..sedih2..samapi saat ni aku masih bersedih dgn web programming.aku tak letak target banyak untuk test ni,just berusaha je.moga2 hati lecturer aku lembut time nak mark paper aku nanti.insyaAllah.yg penting sekarang,doa aku tak henti2..usaha dah,tawakal je sekarang.kla,aku pun dah tak larat tengok laptop ni,nak tidur la..esok nak studi calculus lak.wish me all da best!!..

Sunday, September 04, 2005

Konvokesyen

Hari ini berlangsung sudah konvokesyen utk aku dan kawan2.happy gak la walaupun tak se grand universiti2 lain-uniten ikut style US la katakan.huhu..abah,ibu,adik2 aku 3 org pun dtg meraikan.alhamdulillah,semuanya berjalan dgn lancar.tp ada sikit tak best,aku terlupa nak amik gambar ramai2 ngan frenz lepas kuar dewan tu.yer la aku sibuk sikit dgn famili aku.sori ek kwn2,next time kite amik gambar ek.hehe..
dikesempatan ini,aku nak ucapkan banyak2 terima kasih kat mak abah aku,adik2,kak nor,kawan2 dan abang..tanpa doa semua org,aku tak mampu mencapai kejayaan ini.tq so much!sayang semua nya..insyaAllah suatu masa nanti,akan ku balas jasa kalian semua..
tahniah kat kawan2 lain-bena,fariza,jemah,reza-best student IT,edaeddy,epul,lili,nora,emyzatul,dokter,pudin dan ramai lg la(maaf tak dapat sebut semua)..tahniah sekali lg!all da best kat korang semua.

Saturday, September 03, 2005

Wajadiri Nasional UTMKLCC


Hari ini berLangsung 1 pertandingan wajadiri nasional silat cekak hanafi peringkat ipt dan sekolah kat stadium titiwangsa.alhamdulillah semuanya berjalan lancar.aku tak dapat jadi peserta tahun ni sbb clash dgn konvokesyen.huhu..sedih2.tp apa2 hal pun tahniah kat skuad wajadiri uniten..walaupun hanya mampu berjaya merangkul 2 medal-1 johan untuk umum senjata wanita n 1 gangsa untuk pasangan pisau pun wanita..hehe..diorang dah wat yg terbaik.tahniah kat fa'a sbb terpilih sebagai pesilat wanita terbaik IPT.
satu pengajaran yg boleh diambil,kita kena berusaha bersungguh2 utk dapatkan hasil yg terbaik.kalau tak usaha,tetapi buat terbaik pun belum tentu menghasilkan yg terbaik.(korang paham tak ayat aku tu?).time latihan kena beri tumpuan yg serius dan komitmen yg baik.tahun lepas,beginilah cara kami skuad wajadiri 2004 dilatih..usaha sehabis mungkin..selagi boleh!
kepada rakan2 skuad wajadiri tahun ini,insyaAllah tahun depan boleh cuba lg.boleh buat yg lebih baik.en.abu pun happy jer tadi maknanya dia tahu korang semua dah lakukan yg terbaik.tahniah!

-->satu perkara yg jadi sejarah semula,apabila seorang junior ku mengulangi kejadian yg menimpa diriku tahun lepas.dia menangis spt aku..hehe..aku menangis sbb sedih dgn 5 serang 1 kreatif,dia pun sama..huhu..syahdu2..kebetulan la pulak.hik3..yati..yati..kita serupa..jgn marah ek!
kla..aku nak wish all da best kat semua peserta gerak gemilang silat cekak hanafi esok.semoga u all dapat buat yg terbaik!huhu..sedih tak dapat join sbb esok konvo.baju nak konvo tak iron lg..tak per2 lepas bangun tidur kang aku g iron.nak rest dulu,penat la g menyokong skuad uniten tadi.hik3..adios!

SELAMAT BERKONVO SEMUA!!!

Friday, September 02, 2005

Nape dengan aku ni..

Nape dengan aku ni?dari semlm aku cam ni..nak kata demam,tidak.nak kata tak sihat pun tidak.ada sesuatu sedang bermain2 difikiranku tatkala ini.mcm2 yg difikirkan sampai terbawa2 ke alam mimpi.di luar nampak biasa,tp kat dalam ni sape yg tau..aku malas nak bercerita dan mmg sikapku sejak azali suka memendam rasa.mungkin masalah nya nampak simple tp aku yg teruk giler memikirkan.entah la,manusia tiada yg sempurna.yg sempurna itu hanya milik Allah swt.saban masa bila aku berdiam diri,hal itu dtg lg mengacau fikiran..that's why,if ada peluang mmg aku tak nak duduk diam.aku prefer to surf internet,chatting2(suka kacau khaizam),n borak2 dgn bena n kadang2 tu wat assignment sikit2.
~>monolog dalaman~>
huda!huda!wake up!..jgn la cam ni.ko kan seorang yg meyakinkan!-(ye ker?).dah la..jgn difikirkan sgt.'sabar merupakan sebahagian drpd iman'.
dah la..aku nak g tgk kawan2 training silat.esok diorang nak perform utk wajadiri nasional kat stadium titiwangsa.aku nak wish kat diorang all the best!harap2 dapat ulangi kejayaan seperti tahun lepas,aku dan kawan2 ku meraih 7 pingat.alhamdulillah..
untuk diriku sendiri,semoga kau lebih kuat menghadapi hari2 yg mendatang.jgn la mudah putus asa,jgn cepat mengalah dan jadilah diri ko yg sebenar!insyaAllah!

::nurana::

Thursday, September 01, 2005

Thinking (2)

Selepas usai solat subuh,aku duduk termenung kat atas katil.memikirkan sesuatu(actually bnyk..)sambil cuba amik mood utk sambung tidur.pkl 7 baru aku terlelap dan bangun semula jam 8.30am..almaklumla tgh semester break,so kelas confirm cuti gak.aku bersiap sedia utk pergi interview dgn member2 group SE.hampir pkl 11.30am baru la aku,fariza n epul smpi ke Pusat Kesihatan UPM,reza n salmi lak on da way from serdang.kami menemubual abg fadzli iaitu pegawai sistem maklumat kat klinik tu.alhamdulillah,so far tak de masalah la.smua soalan dijawab dgn baik.terima kasih banyak2 atas kerjasama yg diberikan.
habis jer wat interview..aku dan member2 pun g mkn2 kat pizza hut,alamanda putrajaya.mm..reza yg belanja smua org,thanks reza!!dah mkn2..jln2 jap,then ntah cam ner kiteorg sampai kat tmpt main boling.best la,hari ni aku bantai main 2 games smpi bengkak2 ibu jari.leh la score sikit2,almaklumla dah sangat lama tak main boling.salmi sangat terer bermain ptg td..bnyk kali strike..isk2,jeles je tengok dia main..ada gaya professional.hik3!!tp aku tak puas sebenarnya dgn 2 games tu.if ada duit bnyk lain kali nak g main lg coz kat situ student dpt special rate..yg penting korang kene bawak ID student utk buktikan korang ni pelajar..mm..gitula citer nye..
then mlm ni aku tak de ape yg nak diceritakan.eda x-osmate aku sem lepas ade skali kt bilik ni..baru dtg dari lipis.dia tumpang lepak bilik aku sementara nak tunggu hari konvo ahad ni..isk3 tibe2 rase lapar lak.cam ner ni?nak makan megi ker?aku kurang gemar la makan megi ni..tak elok utk kesihatan..huhu..tengokla cam ner kang,if darurat sgt..aku tidur jer terus..kla,slmt mlm!!

Israk dan Mikraj

Peristiwa Israk dan Mikraj Nabi s.a.w. merupakan peristiwa besar yang setiap tahun umat Islam memperingatinya. Peristiwa ini terjadi pada ketika Nabi berusia 53 tahun iaitu satu tahun lima bulan menjelang hijrahnya ke Madinah. Ia terjadi dalam usaha Nabi s.a.w. mempersiapkan diri untuk mengembangkan risalah Islam yang begitu mencabar khususnya dalam menghadapi masyarakat Madinah yang heterogen, bukan hanya dari segi agama tapi juga etnik.

Sudah tentu tugas-tugas yang berat ini memerlukan kekuatan mental dan fikiran serta spiritual.

Ini tercermin dari makna-makna simbolik kata-kata yang digunakan dalam peristiwa tersebut seperti Sidratul Muntaha, masjid dan lain-lain.

Peristiwa Mikraj Nabi Muhammad s.a.w. dari Masjid al-Aqsa ke Sidrat al- Muntaha pada 27 Rejab dalam waktu yang amat cepat merupakan peristiwa ``keajaiban dan kekaguman'' yang mengundang reaksi hebat dari kalangan kafir Quraisy ketika itu.

Malah sekarang pun golongan empirisisme dan rasionalis masih mempersoalkan bagaimana mungkin lingkungan cekerawala yang menjadi laluan Muhammad tidak mengakibatkan gesekan-gesekan panas yang membakar tubuhnya?

Bagaimana mungkin ia dapat melepaskan diri dari daya graviti bumi? Mereka melihat segala kejadian dan peristiwa berdasarkan realiti empirik (berdasarkan pemerhatian dan penyelidikan) dan yang rasional saja.

Pada hal, peristiwa Israk Mikraj merupakan peristiwa yang luhur dan di luar batas kemampuan akal dan fikiran manusia.

Jika peristiwa mikraj dilihat dari perspektif keilmuan Barat, maka ia tidak dilihat sebagai sesuatu yang ilmiah tetapi hanya bersifat dogma dan sistem kepercayaan (credo).

Bagaimanapun jika dilihat dari perspektif keilmuan Islam, maka persoalannya menjadi sesuatu yang lain. Ia tetap ilmiah dan benar, sebab dalam konsep Islam, ilmu di samping memiliki paradigma deduktif-induktif tetap mengakui paradigma transenden dan yang tidak terlihat oleh mata kasar, pengakuan adanya kebenaran dari Tuhan, pengakuan adanya hal-hal yang bersifat metafizik (misalnya tentang wujudnya Allah, para malaikat, hari kebangkitan, syurga, neraka dan sebaginya) merupakan kebenaran yang tidak memerlukan bukti empirik, bahkan persoalan-persoalan metafizik tersebut adalah benar (realiti).

Tunduk

Mereka lupa atau sengaja melupakan bahawa wahyu dan kenabian merupakan masalah-masalah ghaib yang tidak tunduk terhadap ukuran panca indera dan keterbatasan akal fikiran.

Menurut satu riwayat, dari Masjidil Aqsa, Nabi s.a.w. mikraj menghadap Allah s.w.t. ke Sidratul Muntaha. Ini semua terjadi di bawah bimbingan Allah s.w.t. dan taufik-Nya. Menurut Muhammad Asad, Sidratul Muntaha adalah seperti pepohon teratai atau seroja. Pohon ini sememangnya sudah dikenali sejak zaman Mesir kuno lagi. Pohon ini dianggap sebagai satu lambang kebijaksanaan.

Maka Sidratul Muntaha adalah lambang kebijaksanaan yang tertinggi dan terakhir yang dicapai oleh seorang manusia pilihan Allah azzawajalla.

Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. telah sampai di Sidratul Muntaha, maka ia telah sampai satu tahap kebijaksanaan yang tertinggi yang dikurniakan Allah s.w.t. kepadanya.

Sehingga amat wajarlah Rasulullah s.a.w. memiliki akhlak yang sangat mulia, sabar, kasih sayang terhadap manusia, alam dan haiwan.

Sesuatu yang tidak atau belum terjangkau oleh akal fikiran manusia seharusnya tidak dijadikan alasan bagi mencari ketidakbenaran sesuatu itu, kerana al-Quran menyatakan : Dan tidaklah kamu diberi pengetahuan melainkan sedikit. (Surah Al-Isra ayat 85)

Dalam beberapa ayat yang menceritakan peristiwa Israk Mikraj ini, berulang kali ditegaskan tentang keterbatasan pengetahuan manusia serta sikap yang harus mereka pertahankan, misalnya, firman Allah s.a.w. yang bermaksud: Dia (Allah) menciptakan apa yang kamu tidak mengetahuinya. (Surah Nahl ayat 8).

Dan janganlah kamu mengambil sikap (baik berupa ucapan mahupun tindakan) yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentang hal tersebut, kerana sesungguhnya pendengaran, mata, dan hati kesemuanya itu akan diminta dipertanggungjawaban. (Surah Al- Isra ayat 36)

Apa yang ditegaskan al-Quran tentang keterbatasan pengetahuan manusia turut diakui oleh para ilmuwan abad ke-20.

Mereka menyatakan bahawa pengetahuan manusia tentang alam hanyalah mencapai tiga peratus sahaja sedangkan bakinya 97 peratus adalah di luar batas kemampuan manusia.

Peristiwa ghaib dan mukjizat itu memang tidak mungkin terjangkau oleh kewarasan fikiran.

Oleh kerana itu, tidak menghairankan kalau banyak riwayat yang memberitakan terjadinya kemurtadan di kalangan sebahagian Muslimin ketika mereka diberitahu Rasulullah s.a.w. mengenai peristiwa Israk dan Mikraj.

Tidak demikian halnya orang yang benar-benar beriman akan kebenaran Allah dan Rasul-Nya. Mereka sedar bahawa peristiwa ghaib itu adalah semata-mata urusan Allah s.w.t. dan hanya Allah sajalah yang mengetahui urusan-Nya.

Sebenarnya peristiwa Israk Mikraj ini memiliki pengertian yang amat penting bagi pembinaan keperibadian manusia, kerana dalam peristiwa tersebut, Nabi s.a.w. menerima perintah solat lima waktu dalam sehari semalam.

Solat ini yang merupakan inti daripada peristiwa besar tersebut. Ini kerana solat, merupakan tiang agama dan dasar daripada pembangunan keperibadian manusia.

Dalam pengertian yang lebih luas, solat adalah zikir dan senantiasa mengingati Allah dalam segala aktiviti dan tindak-tanduk manusia. Inti daripada peristiwa inilah yang hingga sekarang menjadi tradisi wajib yang sentiasa disempurnakan oleh setiap Muslim.

:: sumber dari utusan malaysia 27 rejab 1426H,khamis 1 september 2005

Tuesday, August 30, 2005

malam merdeka..


malam merdeka..aku duk depan laptop ni ha..tak wat ape2.rasa menyesal lak tak balik ke kg halaman(kg aku di bandar Kluang).menyesal dah tak berguna..so mlm ni aku melayan perasaan sorang2.member aku ajak g bukit ampang,countdown merdeka tp aku yg malas nak bersesak2.isk3..so better stay at home and chatting with someone..mm..sape ek?chat ngan khaizam la.dia ni pun tak kuar gak,duk kl dah lame..tp aku tanya bukit ampang kat ner..dia tak tau..huhu..sian dia:-P..
2 minit yg lalu,aku dpt sms dari abg..dia dah sampai kg dia.best nye dia balik kg..aku gak yg tak balik2.lame lak dia cuti smpi ari jumaat.tak perla,nak wat cam ner..dia mmg rajin balik kg.
4 hari lg aku bakal konvo..aku cam malas lak nak konvo ni.tak tau apsal..tp disebabkan mak ayah aku nak dtg,aku semangat sikitla.tak kisah la tak dpt bunga ke apa..asalkan aku happy!hidup mesti diteruskan!!jln biar ke depan,jgn ke belakang--spt ayat dlm iklan petronas..hehe..
ape2 hal pun,aku ucapkan SELAMAT HARI MERDEKA KE 48 UNTUK NEGARA KU YG TERCINTA--MALAYSIA!!..wish smua org supaya sentiasa bahagia dan sejahtera!!adios!

::nurana::

Saturday, August 27, 2005

Nothing..



pagi ni aku bangun awal sbb cousins aku dua-dua nak dtg jmpe aku..huhu..pas bersihkan diri,aku ngadap laptop kesayangan.online YM status aku invisible coz xramai member yg online pagi2 ni.kul 9am,cousin aku,kak nor dtg..kiteorg g breakfast roti canai kat restoran yus kajang.bnyk benda kiteorg sembangkan..isu2 semasa dan peribadi masing2..nasib baik kak nor aku ni jenis understanding..leh share mcm2 ngan dia..hik3..pas lepak ngan dia about 1 hour,aku balik semula ke uniten.then kali ni waiting for along aku lak.dia may be dtg dlm kul 11.aku duk ngadap lg laptop ku yg cute ni..hehe..so kul 11 lbh tu along pun dtg dgn abg kam,kiteorg g antar surat agreement ytn.maka selesai la hal2 surat agreement aku dgn ytn,skang ni just tunggu duit loan tu masuk..huhu..dptla rasa kaya sekejap-kaya dgn duit loan..hik3.
tak seronok langsung duk sorang2 kt bilik ni,biha osmate aku dah balik johor,bena kuar,wani pun kuar..apsal aku x kuar ek?ntah la..duk umah rase aman..hehe-xde jammed,xkuar duit,xpenat berjalan,etc.ape lg,skang ni aku duk kacau bf kesayangan..hik3..kacau through sms jer la..dia jauh,x same tmpt ngan aku.xdpt nak kacau depan2.kla ade masa kang aku coret2 lg.tunggu ade mood baru leh coret2.assignment tgh berlambak+test ade lg 2 pas semester break ni..hik3..buat jgn x buat!!..konvo xsmpi baper ari lg ni..relax2!!k adios!

::nurana::

Saturday, August 20, 2005

Thinking...


nice la..esok ptg ade lab-kelas ganti pasal last week jerebu.test on ahad ni dah di cancelkan atas alasan2 yg tak dapat dielakkan oleh lecturer2.tp this tuesday ada gak test-SE..banyak kene cover.test calculus pagi td dah selesai..leh jawabla.
2 minggu lagi aku bakal konvo diploma.mm..cam ner la rasanya naik atas stage ek?takut,gembira or pelik?hehe..harap2 aku tak panik..almaklumla,dah lama tak mendapat perhatian ramai..hehe..time tu kene control ayu la,jalan slow2..sopan santun..hik3..cutenya.
dah masuk degree ni,banyak gak cabaran yg aku tanggung.dgn assignment yg agak complicated(tp kene wat gak)..bnyk kene bg tumpuan.100% perhatian la..sbb penting bg aku nak jadi pelajar yg cemerlang,insyaAllah.dgn berkat doa dan tawakal..aku yakin boleh buat yg terbaik!doa+usaha+ikhlas+tawakal=duit..
kla,aku dah tak ade idea nak menulis malam ni,sambung esok lak..adios!

Tuesday, August 16, 2005

Panduan Mengurangkan Tekanan Kerja

Beberapa panduan boleh kita jadikan amalan yang bertujuan mengurangkan tekanan kerja:

1) Berwuduk
Biasakan diri anda dalam keadaan berwuduk. Amalan berwuduk memberikan ketenangan Jiwa dan segala kerja yang susah akan menjadi senang diselesaikan. Selain itu, berwuduk dapat menghindarkan diri dari gangguan syaitan yang suka menghasut apabila kita dalam berkeadaan letih dan marah.

2) Banyakkan Membaca Al-Quran
Ganjaran yang besar akan diberikan oleh Allah s.w.t. jika umatnya membaca Al-Quran walaupun satu ayat. Waktu yang sesuai untuk kita membaca Al-Quran ialah selepas solat lima waktu dan waktu-waktu lain seperti ketika berehat dan sebelum tidur. Biasakan diri dan jadikan Al-Quran sebagai teman paling akrab pada sepanjang waktu.


3) Banyakkan Solat Sunat
Manusia merupakan makhluk yang paling mulia di sisi Allah s.w.t. maka itu kita disuruh membanyakkan amal ibadat kita sehari-hari. Amalan sembahyang sunat seperti solat sunat hajat, solat sunat taubat, solat sunat tasbih dan sebagainya; memberikan ketenangan dan kekuatan dalam diri anda.

4) Berdoa kepada Allah s.w.t.
Mengingati Allah s.w.t. senantiasa ketika dalam suka dan duka. Memohon petunjuk dan keampunan agar hari-hari yang dilalui menjadi mudah. Doa yang mustajab beserta keikhlasan dan hati yang suci memohon bersungguh-sungguh akan dimakbulkan Allah s.w.t. Maka kita digalakkan berusaha supaya mencapai sesuatu hajat di samping berdoa hanya kepada Allah s.w.t. yang Esa.

5) Beriadah
Aktiviti beriadah dapat mengurangkan tekanan. Badan yang sihat dan otak yang cerdas mampu membentuk peribadi yang berhemah. Segala tekanan di tempat kerja dapat dikurangkan dengan melakukan aktivi-aktivit riadah. Aktiviti riadah juga dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan jika kita mengamalkan aktiviti beriadah bersama keluarga.

6) Pemakanan Seimbang
Pengambilan makanan yang berlebihan dan tidak seimbang juga merupakan faktor tekanan sewaktu bekerja. Oleh yang demikian, cara untuk mengurangkan tekanan adalah mengamalkan diet dengan disiplin yang kuat. Makanan yang tidak seimbang memudaratkan kesihatan dan mudah terdedah dengan pelbagai penyakit kronik seperti jantung, darah tinggi dan kencing manis.


7) Luahan perasaan
Mereka yang menghadapi tekanan adalah digalakkan meluahkan segala perkara yang terbuku dihati. Dengan luahan perasaan ini akan dapat meredakan hati dan perasaan yang terpendam sekian lama. Luahan ketidakpuashatian pada orang lain boleh dilakukan dengan menulis atau menconteng diatas sekeping kertas, notice board atau meramas bola getah. Tindakan demikian akan dapat meredakan hati yang gundah gulana atau marah. Ada juga sesetengah mereka meluahkan perasaan dengan menangis. Menangis dengan sepuas-puas hati dapat meredakan fikiran yang kusut. Elakkan menceritakan masalah peribadi anda kepada orang ketiga sekiranya anda berada dalam keadaan tertekan. Sekiranya anda merasakan ingin meluahkan segala isi hati anda yang celaru, pastikan orang yang mendengar masalah anda merupakan orang yang boleh dipercayai dan tidak kianati diri anda.

8) Inisiatif
Setiap individu harus tanamkan sikap inisiatif dalam minda anda. Amalan ini merupakan tindakan positif jika anda berada dalam keadaan tertekan. Yakni anda tahu meletakkan situasi diri anda dalam keadaan yang sepatutnya dan berkemampuan mencari alternatif lain untuk menyelesaikan masalah anda. Jangan biarkan diri anda berada dalam satu kepompong jika anda menghadapi masalah. Sebaliknya ambil tindakan susulan dan perancangan rapi jika anda dalam delima.

9) Melayari Internet
Kaedah ini juga boleh meredakan tekanan kerja. Dengan melawat laman-laman web yang berinformasi dan laman web diskusi. Cara ini merupakan tindakan positif untuk menjana minda dan bersikap peka dalam sesuatu perkara yang berkait dengan keadaan sekeliling.

10) Senaman Ringan
Lakukan senaman ringan di tempat kerja sekiranya anda ketika itu dalam keadaan tertekan. Senaman ringan seperti berjalan, lunjurkan kaki dan sebagainya dapat merehatkan minda dalam seketika.

Thursday, August 11, 2005

Jerebu teruk melanda negara

Huhu..uniten dicutikan selama 2 hari bermula hari ni,arahan VC.agak teruk la suasana kat area uniten ni,masjid yg bertentangan ngan bilik aku ni pun dah kelam diselubungi jerebu.isk3..bau asap jgn cakapla..kalau basuh baju hilang bau sabun.nasib baik aku pakai softlan,tak de la melekat bau asap tu.then member aku sms tadi,dia kata test calculus on this sunday cancel..hehe..tak perla,postpone pun ok.at least aku leh prepare lebih..

then mlm ni abah n mak aku call..tanya cam ner keadaan kat sini.aku jawab dah teruk la..mak aku tanya,tak nak balik umah ke?hehe..aku jawab macam nak.tp tak confirm lg.nak balik!nak balik!test dah cancel..tak de halangan nak balik.tp tiket bas...mm..harap2 ada..

Tuesday, August 09, 2005

Pesanan untuk muslimah

Dipetik dari Kitab Muhimmah karangan Sheikh Abdullah bin Abdul Rahim Fathoni 1384 Hijrah. Diceritakan oleh Sayyidina Ali RA.; Adalah pada suatu hari masuk aku ke dalam rumah Nabi SAW. dan ada sertaku isteriku, Siti Fatimah RA. Maka tatkala aku dekat dengan pintu, maka sabda Nabi SAW. "Siapa yang dipintu itu?" Maka sahut Siti Fatimah; "Kami dengan suami kami, Ali. Hamba datang untuk menghadap engkau ya Rasulullah". Maka tatkala Rasulullah membuka pintu bagi kami, tiba-tiba kami dapati akan Nabi hal keadaannya menangis akan sebagai tangis yang sangat.Maka kataku(Sayyidina Ali RA.) baginya; "Penebusmu [adalah] aku, engkaulah bapaku dan ibuku Ya, Rasulullah. apakah yang menyebabkan engkau menangis?" Maka sabda Rasulullah SAW.; "Bahawa sesungguhnya telah aku lihat pada malam mikraj, beberapa perempuan daripada umatku di dalam siksa yang amat sangat. Maka sangatlah salah pekerjaan mereka itu., kerana itulah yang menyebakan aku menangis kerana keadaan mereka yang tersangat siksa". Berkata Sayyidina Ali RA.; "Ya, Rasulullah, bagaimanakah engkau lihat akan keadaan mereka itu?" Maka sabda Rasulullah SAW.; Telah aku lihat seorang perempuan yang tergantung dengan lidahnya dan api neraka yang sangat panas dituangkan ke dalam lehernya; dan Aku lihat seorang perempuan yang tergantung dengan rambutnya dan mendidih otak kepalanya; dan Aku lihat pula seorang perempuan yang tergantung dengan dua kakinya pada hal terikat lagi terlipat dan telah mengeluarkan segala malaikat yang menyiksa itu dengan dua tangannya daripada pihak belakang lalu dilumurkan minyak tanah pada badannya dan dituangkan air panas ke dalam lehernya; dan Aku lihat seorang perempuan yang tergantung dengan dua susunya dan buah zaqqum itu dituangkan masuk ke dalam lehernya. (Ada pun buah zaqqum itu adalah buah kayu di dalam neraka yang amat pahit dan apabila memakan mereka itu akannya, nescaya menggelegak (mendidih) segala isi perut mereka itu, dan otak dan gusi mereka itu dan keluar lidah apinya daripada mulut mereka itu) dan Aku lihat pula seorang perempuan yang tergantung pada hal memakan ia akan daging dirinya manakala api neraka dinyala-nyalakan daripada pihak bawahnya; dan Aku lihat pula seorang perempuan yang tergantung lagi menambat oleh segala malaikat akan dua kakinya kepada dua susunya dan ditambatkan dua susunya kepada ubun-ubunnya dan dijadikan atas badannya itu beberapa ekor ular dan kala hak keadaannya memakan ia(ular dan kala) akan dagingnya dan meminum ia(perempuan) akan darahnya; dan Aku lihat pula seorang perempuan yang tergantung hal keadaannya buta dan tuli dan kelu. Di dalam kerongkongnya api neraka pada hal keluar otak daripada kepalanya dan lagi mengalir ke dalam hidungnya dan segala badannya itu amat busuk lagi berputar-putar(menggelupur) seperti terkena penyakit yang besar; dan Aku lihat pula seorang perempuan yang tergantung hal keadaannya dipotong segala daging badannya daripada hadapan hingga ke belakang daripada segala anggota dengan gunting api neraka; dan Aku lihat pula seorang perempuan yang tergantung hal keadaannya hitam segala mukanya dan dua susunya dan api memakan isi perutnya; dan lagi Aku lihat seorang perempuan yang tergantung kepalanya seperti kepala babi dan tubuhnya seperti tubuh keldai dan di atasnua itu beribu-ribu warna daripada azab; dan Aku lihat pula seorang perempuan atas rupa anjing dan api neraka itu masuk daripada bawah duburnya dan keluar daripada ia{api} daripada mulutnya dan segala malaikat itu memukul mereka itu akan kepalanya dan badanya dengan pemukul api neraka. Kata Sayyidina Ali RA; Maka berdirilah Siti Fatimah RA. kepada Nabi SAW. lalu berkata; "Hai kekasihku dan cahaya mataku, khabarkan olehmu apa dosa-dosa mereka itu hingga jatuh atas sekelian mereka itu dengan berbagai-baga siksaan itu?" Maka sabda Nabi SAW.; Ada pun perempuan yang tergantung dengan rambutnya dan mendidih otak kepalanya; maka bahawa sesungguhnya ia tiada mahu menutup rambutnya daripada lelaki yang haram memandang dia, Dan adapun perempuan yang tergantung dengan lidahnya dan api neraka yang sangat panas dituangkan ke dalam lehernya; maka bahawa sesungguhnya ia menyakiti akan suaminya. Dan adapun seorang perempuan yang tergantung dengan dua susunya dan buah zaqqum itu dituangkan masuk ke dalam lehernya; maka sesungguhnya ia memberikan air susu suaminya [kepada bayi yang lain] dengan tiada izin suaminya. Dan adapun perempuan yang yang tergantung dengan dua kakinya di dalam kerongkongan api nereka itu; maka bahawa sesungguhnya ia keluar rumah dengan tiada izin daripada suaminya. Dan adapun perempuan yang tergantung dan memakan ia akan tubuhnya dan api neraka dinyala-nyalakan daripada pihak bawahnya; maka bahawa sesungguhnya ia memperhiasi tubuhnya kerana orang lain dan tiada memperhiasi bagi suaminya. Dan adapun perempuan yang tergantung lagi menambat oleh segala malaikat akan dua kakinya kepada dua susunya dan ditambatkan dua susunya kepada ubun-ubunnya dan dijadikan atas badannya itu beberapa ekor ular dan kala hak keadaannya memakan ia(ular dan kala) akan dagingnya dan meminum ia akan darahnya; bahawa sesungguhnya ia di dalam dunia tiada hendak bersuci badannya dan tiada hendak mandi junub dan haid dan daripada nifas dan meringan-ringan akan sembahyang. Dan adapun perempuan yang tergantung hal keadaannya buta dan tuli dan kelu. yang di dalam kerongkongan api neraka; maka bahawa sesungguhnya ia mendatangkan daripada anak zina dan ditambatkan kepada batang leher suaminya. (perempuan yang menduakan suaminya hingga mendapat anak zina dan dinyatakan anak itu adalah hasil daripada suaminya). Dan adapun perempuan yang tergantung kepalanya seperti kepala babi dan tubuhnya seperti tubuh keldai; maka sesungguhnya ia sangat mengadu-ngadu (adu domba/batu api) lagi amat dusta. Dan adapun perempuan yang seperti rupa anjing dan api masuk ia ke dalam mulutnya dan keluar ia daripada duburnya; maka bahawa sesungguhnya ia adalah sangat membangkit akan manusia (mengungkit-ungkit pemberian atau pertolongan) lagi banyak dengki mendengkiKasih sayang dan cinta manusia hanyalah setitis jika dibandingkan dengan selautan cinta dan kasih sayang Allah. Sekiranya engkau kehilangan yang setitis itu, ia tidak akan menjejaskan kehidupanmu selagi yang selautan itu masih kau miliki. Bertemu dan berpisah kerana Allah.


::nurana::

Sunday, August 07, 2005

Kisah 5 Perkara Aneh

Abu Laits as-Samarqandi adalah seorang ahli fiqah yang masyhur. Suatu ketika dia pernah berkata, ayahku menceritakan bahawa antara Nabi- Nabi yang bukan Rasul ada menerima wahyu dalam bentuk mimpi dan ada yang hanya mendengar suara.Maka salah seorang Nabi yang menerima wahyu melalui mimpi itu, pada suatu malam bermimpi diperintahkan yang berbunyi, "Esok engkau dikehendaki keluar dari rumah pada waktu pagi menghala ke barat. Engkau dikehendaki berbuat seperti berikut:-Apa yang engkau hadapi, maka makanlah ia;Apa yang engkau jumpa kemudiannya, maka engkau sembunyikan;Apa yang engkau dapat kemudiannya, maka engkau terimalah;Apa yang engkau hadapi kemudiannya, jangan engkau putuskan harapan;Apa yang engkau tempuhi kemudiannya, larilah engkau daripadanya."Pada keesokan harinya, Nabi itu pun keluar dari rumahnya menuju ke barat dan kebetulan yang pertama dihadapinya ialah sebuah bukit besar berwarna hitam. Nabi kebingungan sambil berkata, "Aku diperintahkan memakan perkara pertama yang aku hadapi, tapi sungguh aneh sesuatu yang mustahil yang tidak dapat dilaksanakan."Maka Nabi itu terus berjalan menuju ke bukit itu dengan hasrat untuk memakannya. Ketika dia menghampirinya, tiba-tiba bukit itu mengecilkan diri sehingga menjadi sebesar buku roti. Maka Nabi pun mengambilnya lalu disuapkan ke mulutnya. Bila ditelan terasa sungguh manis bagaikan madu. Dia pun mengucapkan kalimah syukur, "Alhamdulillah".Kemudian Nabi itu meneruskan perjalanannya lalu bertemu pula dengan sebuah mangkuk emas. Dia teringat akan arahan mimpinya supaya disembunyikan, lantas Nabi itu pun menggali sebuah lubang lalu ditanamkan mangkuk emas itu, kemudian ditinggalkannya. Tiba-tiba mangkuk emas itu terkeluar semula. Nabi itu pun menanamkannya semula sehingga tiga kali berturut-turut. Maka berkatalah Nabi itu, "Aku telah melaksanakan perintahmu." Lalu dia pun meneruskan perjalanannya tanpa disedari oleh Nabi itu, mangkuk emas itu keluar semula dari tempat ia ditanam.Ketika dia sedang berjalan, tiba-tiba dia ternampak seekor burung helang sedang mengejar seekor burung kecil. Kemudian terdengarlah burung kecil itu berkata, "Wahai Nabi Allah, tolonglah aku."Mendengar rayuan burung itu, hatinya merasa simpati lalu dia pun mengambil burung itu dan dimasukkan ke dalam bajunya. Melihatkan keadaan itu, lantas burung helang itu pun datang menghampiri Nabi itu sambil berkata, "Wahai Nabi Allah, aku sangat lapar dan aku mengejar burung itu sejak pagi tadi. Oleh itu janganlah engkau patahkan harapanku dari rezekiku."Nabi itu teringatkan pesanan arahan dalam mimpinya yang keempat, iaitu tidak boleh putuskan harapan. Dia menjadi kebingungan untuk menyelesaikan perkara itu. Akhirnya dia membuat keputusan untuk mengambil pedangnya lalu memotong sedikit daging pehanya dan diberikan kepada helang itu. Setelah mendapat daging itu, helang pun terbang dan burung kecil tadi dilepaskan dari dalam bajunya.Selepas kejadian itu, Nabi meneruskan perjalanannya. Tidak lama kemudian dia bertemu dengan satu bangkai yang amat busuk baunya, maka dia pun bergegas lari dari situ kerana tidak tahan menghidu bau yang menyakitkan hidungnya.Setelah menemui kelima-lima peristiwa itu, maka kembalilah Nabi ke rumahnya. Pada malam itu, Nabi pun berdoa. Dalam doanya dia berkata, "Ya Allah, aku telah pun melaksanakan perintah-Mu sebagaimana yang diberitahu di dalam mimpiku, maka jelaskanlah kepadaku erti semuanya ini."Dalam mimpi beliau telah diberitahu oleh Allah S. W. T. bahawa:Apa yang engkau makan itu ialah perasaan marah. Pada mulanya nampak besar seperti bukit tetapi pada akhirnya jika bersabar dan dapat mengawal serta menahannya, maka marah itu pun akan menjadi lebih manis daripada madu.Semua amal kebaikan (budi), walaupun disembunyikan, maka ia tetap akan nampak jua.Jika sudah menerima amanah seseorang, maka janganlah kamu khianat kepadanya.Jika orang meminta kepadamu, maka usahakanlah untuknya demi membantu kepadanya meskipun kau sendiri berhajat.Bau yang busuk itu ialah ghibah (menceritakan hal seseorang). Maka larilah dari orang-orang yang sedang duduk berkumpul membuat ghibah."Kelima-lima kisah ini hendaklah kita semaikan dalam diri kita, sebab kelima-lima perkara ini sentiasa sahaja berlaku dalam kehidupan kita sehari-hari. Perkara yang tidak dapat kita elakkan setiap hari ialah mengata hal orang, memang menjadi tabiat seseorang itu suka mengata hal orang lain. Haruslah kita ingat bahawa kata-mengata hal seseorang itu akan menghilangkan pahala kita, sebab ada sebuah hadis mengatakan di akhirat nanti ada seorang hamba Allah akan terkejut melihat pahala yang tidak pernah dikerjakannya. Lalu dia bertanya, "Wahai Allah, sesungguhnya pahala yang Kamu berikan ini tidak pernah aku kerjakan di dunia dulu." Maka berkata Allah S. W. T., "Ini adalah pahala orang yang mengata-ngata tentang dirimu."

:: nurana ::

Anjakan paradigma

Graduan perlu anjakan paradigma - TPM

MELAKA 6 Ogos - Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menggesa para graduan agar melakukan anjakan paradigma dengan mengubah pemikiran mereka terhadap bidang pekerjaan dan menjadi pekerja yang diperlukan oleh pasaran sepanjang hayat mereka.
Menurut Timbalan Perdana Menteri, keadaan di mana sesebuah syarikat mengambil graduan yang baru tamat pengajian untuk bekerja tanpa mengira keupayaan dan prestasi mereka telah berlalu.
``Pada masa itu yang perlu dilakukan hanyalah dengan menjadi pekerja setia kepada syarikat, maka dia boleh mengharapkan terus diambil bekerja sehingga tempoh persaraannya,'' katanya.
Beliau berkata demikian dalam ucapannya selepas menerima Ijazah Kehormat Doktor Sastera daripada Canselor Universiti Multimedia (MMU), Tun Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali pada majlis konvokesyen universiti itu, di sini hari ini.
Najib berkata, dalam menghadapi persaingan sengit pada masa ini, syarikat-syarikat terpaksa bersaing untuk terus bertahan.
Menurutnya, graduan perlu berfikir tentang cara untuk menjadi pekerja terlatih dan mempunyai skil yang diperlukan oleh pasaran.
``Dengan kata lain, ambil tindakan yang betul untuk memastikan kita menjadi pekerja yang diperlukan sepanjang hayat kerana ini akan memberi kita peluang untuk terus mencapai kejayaan,'' jelasnya.
Najib berkata, dalam usaha melahirkan modal insan yang intelek, lebih ramai tenaga kerja yang berpengetahuan diperlukan bagi menggalakkan percambahan idea dan memberi nilai tambah terhadap organisasi.
Dalam hubungan ini, beliau mahu Malaysia menjadi `rumah' bagi saintis, jurutera, doktor, pengurus, penyelidik serta ahli profesional dalam bidang kewangan, teknologi maklumat dan peniagaan.
Dalam ucapannya Najib yang juga bekas Menteri Pelajaran mengimbas kembali agenda kerajaan menjana pertumbuhan pendidikan tinggi negara pada 1996 dalam usaha menjadikan negara pusat kecemerlangan pendidikan.
Kerajaan pada masa itu jelas beliau, melihat peripentingnya untuk menjalin hubungan dengan universiti luar negara di seluruh dunia dengan mewujudkan program berkembar dengan universiti tempatan.
``Pada masa yang sama, kita mahu mengembangkan lagi universiti tempatan sama ada universiti awam atau swasta bagi menarik institusi lain dan pelajar luar negara belajar di sini,'' jelasnya.
Menerusi usaha itu katanya, muncul institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) seperti MMU yang dibangunkan oleh Telekom Malaysia Berhad yang kini semakin berkembang dengan sembilan peratus daripada 21,000 pelajarnya adalah dari 75 buah negara.
Beliau berkata, penubuhan IPTS dapat menjurus kepada pendidikan yang bukan sahaja berkualiti tetapi dapat merealisasikan hasrat untuk melaksanakan konsep pendemokrasian pendidikan.
MMU menurut beliau, dapat menjana bilangan tenaga mahir yang diperlukan oleh negara selain mengekalkan standard pendidikan yang tinggi dan diiktiraf oleh dunia.
``Dengan penyertaan sektor swasta dan komitmen kerajaan untuk mengembangkan peranan universiti dan kolej, kita yakin akan dapat mencapai sasaran 40 peratus rakyat Malaysia berumur antara 17 dan 23 tahun mendapat pendidikan tinggi menjelang tahun 2010,'' katanya.

Wednesday, July 27, 2005

Kisah Sedih..



Aduh....sakitnyer...isk..... aduuh....Bang sakit nye tak tahan saya"keluhNisa pada suaminya Zakri."Apelah awak nie....lama sangat nak bersalin dah berjam-jam dah takkeluar-keluar juga. Penat dah saya tunggu. Nih mesti ader benda yangtakelok awak buat , itu lah sebab lambat keluar budak tu banyak dosa latu"rungut Zakri pd Nisa.Nisa hanya diam dan menahan sakit nak beranak, hampir 1 jam Nisa dalambilik bersalin tapi baby tak keluar juga. Sebak hati Nisa bila Zakriberkata begitu.Sejak mengandung ada sahaja yang tidak kena dihati Zakri terhadapnya.Seakan-akan membenci Nisa dan anak yang dikandungnya. Jururawat datangmemeriksa dan kemudian bergegas memanggil Doktor Johari. Doktor Johari(Doktor Peribadi) datang dan bergegas menyediakan keperluan menyambutkelahiran. Nisa hanya mendiamkan diri menahan sakit dan air matamelelehpanas dipipi bukan disebabkan takut atau sakit tapi rungutan Zakritadi.Doktor Johari menyuruh Nisa meneran ..."Come on Nisa u can doit...oncemore...." Kata ransang Doktor Johari itu membuatkan Nisa bertenaga dansekali teran sahaja kepala baby sudah keluar..."Good mummy" kataDoktorJohari selepas menyambut baby yang keluar itu.Tiba-tiba Nisa terasa sakit lagi dan Nisa meneran untuk kali kedua dankeluar seorang lagi baby, kembar rupanya. "Nisa u got twin, boy andgirl,putih macam mummy dia" kata Doktor Johari memuji Nisa. "TahniahZakri,it'sa twin" Doktor Johari mengucapkan tahniah kepada Zakri. Zakri hanyamendiamkan diri setelah menyaksikan kelahiran anak pertamanya, kembarpulak.Memang Doktor Johari itu menyuruhnya melihat bagaimana keadaankelahirananaknya. Baby boy dan girl Nisa namakan Mohammad Danial dan NurDania.Nisaberasa lega... tapi Nisa masih lagi teringat kata-kata Zakri padanyasebentar tadi.Terlalu banyak kata-kata yang membuat Nisa selalu kecil hati . TapiNisatahankan sahaja. Nisa tahu kalau Nisa mengadu pada emak, Nisa akandimarahi semula. Jadi Nisa hanya diam dan memendam rasa. Danial danDaniadiletakkan dinursery di Hospital itu sementara menanti Nisa berehatkemudian dapatlah Nisa menyusukan Danial dan Dania. Comel sungguhkembarNisa.Nisa termenung dan otak fikirannya menerbang kembali detik-detiksemasaNisa mengandungkan kandungannya, Zakri selalu memarahi Nisa, adasahajayang tidak kena. Kata Nisa yang bukan-bukan, gila, ada sahaja tuduhanyangtidak masuk akal semuanya dihamburkan pada Nisa. Tak sanggup Nisahadapisemua itu tapi demi kandungannya, Nisa kuatkan semangat dan pendirianNisa.Ingat lagi waktu Nisa mula mengandung Zakri tak percaya Nisamengandunganak dia, dua kali dia membuat pemeriksaan Antenatal samada Nisamengandung.Zakri ragu anak dalam kandungan Nisa. Dia tak boleh terimabarutiga bulan kahwin dah mengandung...Nisa dah 2 bulan...Nisa cuma kosongselama sebulan selepas berkahwin. Nisa tak tau nak cakap apa.Nisa balik rumah dalam kesedihan. Pada mulanya Nisa gembira bilamengandung tapi sebaliknya pula yg terjadi. Perasaan hati Nisa banggaNisadapat memberi zuriat kepada Zakri. Tapi apa yang Nisa dapat hanyalahtuduhan yang tak pernah terlintas di otak jemala Nisa."Kenapa abang berlainan sekarang ni, tak macam dulu pelembut, sukaberjenaka, ni tak asyik nak cari salah Nisa sahaja. Nape Bang?"soalNisapada Zakri ."Kaulah penyebabnya. Tak yah nak tunjuk baik plak" Zakri menempelakNisa"Jantan mana yang kau layan kat opis kau tu" sergah Zakri lagi."Abg syak Nisa ngan lelaki lain ke? Kenapa Abg syak ygbukan-bukan,Nisakanisteri Abang yang sah tak kan Nisa nak buat jahat ngan orang lainpulakBang"? terang Nisa pada Zakri. "ALLAH dah bagi kita rezeki awal,takbaikcakap cam tu. Itu semua kehendak ALLAH" Nisa senyum dan menghampirisambilmemeluk badan suaminya tetapi Zakri meleraikan pelukan Nisa dengankasarsehingga Nisa hampir tersungkur. Nisa menangis dan sedih. Zakri buattaktahu sahaja.Deraian airmata Nisa semakin laju. Nisa hanya mampu menangis. TerasadadaNisa sakit menahan semua tohmahan dari Zakri, suaminya yang sah."Woi, benda-benda tu bole terjadilah Nisa, kawan baik ngan binisendiri,suami sendiri, bapak ngan anak, hah emak ngan menantu pun bole jaditauapatah lagi macam kau nie, tau tak. Tu dulu kawan kau lama tu yangsatuopis ngan kau tu, Farid, bukan main baik lagi budak tu"marah Zakri."Entah-entah keturunan kau, darah daging kau pun tak senonoh ....heeeteruk. Nasib aku la dapat bini cam engkau ni"kutuk Zakri lagi padaNisa."Bawa mengucap Bang, jangan tuduh saya yang bukan-bukan saya bukanperempuan tak tentu arah walaupun saya menumpang keluarga ni , sayabukanjenis macam tu saya tau akan halal haram, hukum hakam agama. "Walaupunsaya tak tau asal usul keluarga kandung saya, saya bersyukur danberterimakasih pada emak kerana jaga saya dari kecil dah macam darah dagingsayasendiri" kata Nisa pada Zakri."Tapi Abang tak boleh hina keluarga kandung saya walaupun saya takpernahtengok muka ayah dan mak kandung saya. Mereka lahirkan sayakedunia,"ucapNisa sambil menangis.Semenjak kejadian itu Nisa terpaksa mengikut Zakri ke tempat kerjanyaapabila habis waktu kerja. Nisa berehat di Surau tempat Zakri bekerja.Zakri bekerja di salah sebuah Pusat membeli belah dan kerjanyamengikutshif.Kalau Zakri shif malam terpaksalah Nisa menunggu Zakri sehinggapukul10.30 malam - 11.30 malam sehingga habis Pusat membeli belah itu tamatwaktu perniagaannya. Nisa terpaksa berbohong pada emak dan keluargalaindengan mengatakan Nisa buat overtime di pejabat. Nisa terpaksa berbuatdemikian kerana tidak mahu dikata-kata dan dituduh lagi.Dengan keadaan perut semakin membesar Nisa gagahkan juga. Tetapikadangkala Zakri tidak menjemput Nisa di tempat kerja terpaksalah Nisamenaiki bas. Begitulah Nisa sehinggalah Nisa hampir pada waktubersalinNisa.Kalau diminta jemput...macam-macam kata kesat dilemparkan pada Nisa,perempuan tak tau berdikarilah, berlagak senang lah, lagak kaya lah.Pernah suatu hari Nisa naik marah kerana Zakri jemput Nisa lambatsampaisakit pinggang Nisa menunggunya. Nisa menangis. Zakri tiba-tiba naikangindan cakap perangai Nisa macam firaun la, perempuan tak sedar dirilah,taklayak jadi isterilah, menyusahkan macam-macam kata nista dilemparkanpadaNisa.Nisa tambah sedih mengenangkan diri Nisa, ngadu kat emak takutdimarahipula...bila Nisa balik ke rumah, mereka berdua akan berlakun yangmerekatidak bergaduh...Nisa sedaya upaya tidak mahu menunjukkan yang masalahmelanda perkahwinannya. Kasihan Nisa...dalam keadaan yang begitu Nisamasih mampu bertahan, masih kuat lagi emosinya.Satu hari Zakri dalam keadaan marah telah menarik rambut Nisa danmenghantukkan kepala Nisa ke dinding...Nisa hanya mampu menangis danmenanggung kesakitan gara-gara Nisa nak pergi ke rumah Mak Usu Nisayangingin mengahwinkan anaknya di Tanjung Karang. Emak Nisa dah seminggupergike sana untuk menolong. Hari dah mula petang jadi Nisa mendesak agarbertolak cepat kerana kalau hari malam nanti bahaya , "Kita nak jalanjauhni Bang. Biarlah kita pergi awal sikit bolehlah tolong apa yang patut.Masa nilah kita nak membalas pertolongan mereka, ingat tak masa kitakahwin mereka bekerja keras kan"kata Nisa pada Zakri. Zakri ketika itusedang berehat menonton. "Bang dengar tak ni, lagi pun hari dah mulagelap,takut plak hujan nanti"desak Nisa lagi. Tiba-tiba Zakri bangundanmukanya bengis memandang Nisa "Kau tahu aku penatkan, tak boleh tungguker,suka hati aku lah nak pegi malam ke siang ke tak pegi langsungker"marah Zakri."Itu Nisa tau, Abang dah berehat dari pagi tadi Bang masih penat lagi,Nisa cuma nak ingatkan Abang saja"Nisa memberitahu Zakri. Zakri datangpada Nisa dan direntapnya rambut Nisa dan di hantukkannya kepala Nisakedinding. Nisa tak dapat buat apa. YA ALLAH sanggup Zakri berbuatdemikian...terasa kebas kepala Nisa dan mula membengkak. Pening kepalaNisa dibuatnya."YA ALLAH kau kuatkan iman aku YA ALLAH, lindungilahakudan kandungan aku dari bahaya YA ALLAH" doa Nisa dalam hatinya. Nisamemencilkan diri Nisa disudut dinding dan menangis.Zakri kemudian duduk diam. Nisa rasa kepala Nisa macam nak pecah.Kebasmasih lagi dan membengkak...berdenyut2..."Bang, Nisa minta maaf jikaNisamembuat Abang marah" Nisa memohon maaf pada Zakri sambil teresak-esak.Treet,Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Sapa plak niesebokje...."Rungut Zakri yang tengah sibuk berborak dengan kawan-kawan disalahsebuah café. "Hoi, Encik Zakri, bini ko kat wad tak gi jengok ke, apapunya laki ko nie? sindir Azlan, kawan pejabat Zakri."Alah, dia sihat je kat wad tu, makan tanggung berak cangkung,ha,ha,ha"gelak Zakri dan kawan-kawan lain. Azlan cuma berdiam diri."Senangnya hidup Zakri nie tak ader risau langsung pasal binidia"cetushati Azlan. "Akulah kalau bini aku masuk wad bersalin aku sentiasa doksebelah dia tau...mereka perlukan kita masa tu...nyawa mereka dihujungtanduk semata-mata nak melahirkan zuriat yang dari darah daging engkautau,cuba fikir sikit" Azlan mengingatkan Zakri."Iyelah, Lan, lagipun Nisa dah bersalin, selamat dah, sekarang tengahberehat laaa, apa aku nak risau lagi" jawab Zakri selamba."Suka hati kau lah, tapi kalau ader apa-apa nanti kau jangan menyesalZakri, sesal tak sudah nanti" kata Azlan lagi.Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Hello Zakri speaking"jawabZakri."Hello Zakri, Doktor Johari sini, ade masalahlah Zakri, pasal Nisa,datangsegera ke hospital ye Zakri, Nisa tidak sedarkandiri........."panggilankecemasan dari Doktor Johari"Iye ke, teruk ke dia Johari , okay I datang"...tuttttttt. Zakrimenamatkan perbualannya dengan Doktor Johari."Lan. Kau ikut aku, Nisa tak sedar diri ..."ajak Zakri pada Lan."Hah, tadi kau kata bini kau sihat"tanya Lan pada Zakri."Alah jom ler cepat" desak Zakri."Zakri, kami tak dapat selamatkan Nisa, Nisa mengalami pendarahan otakyang serius, sebelum nie pernah tak Nisa jatuh atau...terhantuk kuatcausesebelah kanan kepalanya kelihatan bengkak dan ada tanda lebam. Mungkinkesan dah lama? tanya Doktor Johari dengan serius dan ingin penjelasanZakri.Zakri hanya mendiamkan diri. Automatik otak Zakri teringat yang diapernahmenarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa kedindingsekuatnya...dan selepas kejadian itu Zakri tidak pernah pun membawaNisake Klinik untuk membuat pemeriksaan kepalanya dan semenjak kejadianituNisa sering sakit kepala yang teruk ...tapi Zakri tidak pernahmengendahkan kesakitan Nisa....baginya Nisa mengada-ngada ..saja buatsakit untuk minta simpati...tetapi sebaliknya.....Zakri hanyadiam...."YAALLAH apa aku dah buat" rasa bersalah membuat dirinya rasamenggigil..."Doktor Zainal yang merawat Nisa kerana Nisa mengadu sakit kepalasewaktuNisa memberi susu pada kembarnya di Nursery, sakit yang amat sangatkatanya so Doktor Zainal membawa Nisa ke Lab untuk membuat scanning dikepalanya dan confirm otaknya ada darah beku tapi malangnya ia sudahditahap yang kritikal, kami tak mampu lakukan apa-apa kerana Nisatidakmahu di operation sebelum meminta izin dari kau Zakri, Nisa telahpergidulu dengan tenang.Permintaan terakhir Nisa, Nisa minta kau membacadiarinya. I'm really sorry Zakri. ALLAH berkuasa Zakri kita tak dapatmenghalangnya" kata Doktor Johari lalu memberikan Zakri sebuah diariyangberbalut kemas dengan kain lampin baby yang masih baru.Zakri mengambil diari itu dan membuka setiap lembaran diari Nisa,setiaplembaran tertulis rapi tulisan Nisa dan peristiwa yang berlaku padaNisapada setiap hari , Zakri membacanya sepintas dan nyatakeluhan,kesakitansegala luahan rasa Nisa semuanya tertera di diarinya. Dan Zakri dapatisetiap peristiwa itu semuanya perlakuan buruk Zakri terhadapNisa..."YAALLAH kenapa aku buat Nisa begini" terdetik hati Zakri selepas membacatiap lembaran diari Nisa. Dan terpandang oleh Zakri mukasurat akhirlembaran diari yang ditanda dengan bunga ros merah yang telahkering...membuat Zakri tertarik untuk membacanya...Untuk suami Nisa yang tersayang, I LOVE U Bang... "SELAMAT HARI ULANGTAHUN PERKAHWINAN YANG PERTAMA"Assalamualaikum. Abang, Ingat tak bunga Ros merah ni, Abang berikanpadaNisa sewaktu mula mengenali Abang. Lama Nisa simpan bunga tuBang...Bungainilah lambang bermulanya perkenalan Nisa dengan Abang. Nisabenar-benarmenyayangi Abang. Nisa menyimpan setiap hadiah yang abang bagi padaNisa.Abang tak pernah tahu kan... Itulah salah satu buktinya betapasayangnyaNisa..Terlebih dahulu Nisa ingin sangat dengar Abang panggil Nisa AYANGsepertikita baru kahwin...Abang panggil Nisa AYANG...terasa diri dimanja bilaAbang panggil Nisa cam tu...walaupun Nisa dapat merasa panggilan AYANGituseketika sahaja. Abang dah banyak berubah. Perkataan AYANG telahhilangdan tidak kedengaran untuk Nisa lagi. Kenapa? Bencikah Abang padaNisa?Abang...mukasurat nie khas utk Abang. Bacalah semoga Abang tahusayangnyaNisa pada Abang. Abang ingatkan hari nie hari ulangtahun perkahwinankitayang pertama dan Nisa hadiahkan Abang.......Danial dan Dania. UntukNisatak perlulah Abang bagi kerana tak ada apa yang Nisa inginkanmelainkankasih sayang Abang pada Nisa. Nisa akan pergi mencari ketenangan dankedamaian untuk diri Nisa. Nisa pergi untuk menemui NYA.Nisa harap Abang akan menjaga Danial dan Dania dengan baik dan jangansekali-kali sakiti mereka. Danial dan Dania tak tahu apa-apa. Itulahhadiah paling berharga dari diri Nisa dan mereka adalah darah dagingAbang.Jangan seksa mereka. Abang boleh seksa Nisa tapi bukan mereka.Sayangilahmereka...Nisa ingin mengatakan bahawa Nisa tak ada hubungan dengansesiapamelainkan Abang sahaja di hati Nisa. Jiwa dan raga Nisa hanya untukAbangseorang.Terima kasih kerana Abang sudi mengahwini Nisa walaupun Nisa in cumamenumpang kasih disebuah keluarga yang menjaga Nisa dari kecilhinggalahNisa bertemu dengan Abang dan berkahwin. Nisa harap Abang tidak akanmensia-siakan kembar kita dan Nisa tidak mahu mereka mengikut jejakkehidupan Nisa yang malang kerana menumpang kasih dari keluarga yangbukandari darah daging Nisa...tapi Nisa bersyukur kerana dapat mengecapikasihsayang sepenuhnya dari keluarga ini. Nisa harap sangat Abang akansentiasamemberitahu pada kembar kita yang Nisa ibunya akan sentiasa bersamadisamping kembar kita, walau pun Nisa tak dapat membelai dan hanyaseketika sahaja dapat mengenyangkan kembar kita dengan air susu Nisa.Berjanji pada Nisa dan ingat DANIAL dan DANIA adalah darah dagingabang...Ampunkan Nisa dan halalkan segala makan minum Nisa selamasetahunkita bersama.Sekiranya Abang tidak sudi menerima Danial dan Dania berilah pada emakNisa supaya emak menjaga kembar kita dan segala perbelanjaan Nisa dahbuatnama emak untuk KWSP Nisa. Biarlah emak menjaga kembar kitasekurang-kurang terubat juga rindu emak sekeluarga pada Nisa nantibilamemandang kembar kita. Comel anak kita bang...Dania mengikut raut mukaAbang...sejuk kata orang dan Nisa yakin mesti Danial akan mengikutirasraut wajah Nisa...Ibunya...sejuk perut Nisa mengandungkan mereka.Inilahpeninggalan Nisa untuk Abang. Semoga Abang masih sudi menyayangi danmengingati walaupun Nisa sudah tiada disisi Abang dan kembar kita.Wassalam.Salam terakhir dari Nisa Untuk Abang dan semua.Doakan Nisa.Ikhlas dariNur Nisa"Sabarlah Zakri, ALLAH maha berkuasa. Kuatkan semangat kau, kau masihadaDanial dan Dania" pujuk Azlan. Zakri hanya tunduk membisu. YAALLAH,Nisamaafkan Abg Nisa. Zakri longlai dan diari ditangannya terlepas,sekepinggambar dihari pernikahan antara Zakri dan Nisa jatuh dikakinya danZakrimengambilnya.Belakang gambar itu tertulis "HARI YANG PALING GEMBIRA DAN BAHAGIABUATNISA DAN SEKELUARGA. NISA DISAMPING SUAMI TERCINTA SELEPASDIIJABKABULKAN.SEMOGA KEGEMBIRAAN DAN KEBAHAGIAAN AKAN MENYELUBUNGI DIRI NISA DANKELUARGA NISA HINGGA KEAKHIR HAYAT NISA.Zakri terjelepuk dilantai dan berjuta penyesalan merangkumi seluruhtubuhnya. Zakri seakan orang hilang akal. Satu demi satu setiapperlakuannya terhadap isterinya Nisa seperti terakam dalam kotakotaknya...setiap perbuatannya...seperti wayang jelas terpampang...kenapalah sampai begini jadinya...kejamnya aku...Nisa, Nisa, NisamaafkanAbang Nisa.Sewakt jenazah Nisa tiba dirumah suasana amat memilukan. Zakri tidakterdaya untuk melihat keluarga Nisa yang begitu sedih atas pemergianNisa.Namun emak Nisa begitu tabah dan redha. Danial dan Dania sentiasa didalampangkuan neneknya.Saat akhir untuk melihat Jenazah Nisa, Zakri lihatmukaNisa tenang bersih dan Zakri kucup dahi Nisa buat kali terakhirseakan-akan lirik mata Nisa mengikuti wajah Zakri. "Nisa Abang mintaampundan maaf" bisik Zakri perlahan pada telinga Nisa sambil menangisdenganberjuta penyesalan menimpa-nimpa dirinya. Apabila Zakri meletakkankembardisisi ibunya mereka diam dari tangisan dan tangan dari bedunganterkeluarseolah-olah mengusapi pipi ibu mereka buat kali terakhir dan terlihatolehZakri ada titisan airmata bergenang di tepi mata Nisa. Melelehperlahan-lahan bila kembar itu diangkat oleh Zakri.Kembar menangis semula setelah diangkat oleh Zakri dan diberikankepadaneneknya. Jenazah Nisa dibawa ke pusara dan ramai yang mengiringinyatermasuklah kembar bersama. Walaupun kembar tidak tahu apa-apa tapibiarlah kembar mengiringi pemergian Nisa, Ibu mereka yang melahirkanmereka.Amat sedih ketika itu. Zakri tidak mampu berkata apa-apa melainkanmenangisi pemergian Nisa yang selama ini merana atas perbuatannya. Danakhirnya Jenazah Nisa selamat dikebumikan. Satu persatu orang ramaimeninggalkan kawasan pusara dan akhirnya tinggallah Zakri keseorangandipusara Nisa yang merah tanahnya...meratapi pilu, berderai airmatadenganjutaan penyesalan ...YA ALLAH , kuatkan hambamu ini YA ALLAH. HanyaKAUsahaja yang mengetahui dosa aku pada Nisa....ampunkan aku YAALLAH....akhirnya Zakri terlelap disisi pusara Nisa bermimpikan olehZakri,Nisa datang mencium tangan, mengucup dahi dan memeluk Zakridenganlembut mulus.Zakri melihat Nisa tenang dan jelas kegembiraan terpancar dimuka NisaPutih bersih. Nisa, Nisa, Nisa nak kemana Nisa, Nisa, Nisaaaaaa. Zakriterjaga dari lenanya. Terngiang-ngiang suara kembar menangis. "YAALLAH,Zakri,Zakri bangun Zakri...dan hampir senja ni, mari kita balik,kenapakau tidur kat sini Zakri?" tegur abang long , abang ipar Zakri. DarijauhZakri lihat emak dan kakak ipar mengendung kembar. Mereka menangis.Zakri berlari menuju ke arah kembarnya dan mengusap-usap ubun-ubunanakkembar dan secara automatik kembarnya diam dari menangis. "Danial,Daniaanak ayah, ayah akan menjagamu nak...kaulah penyambung zuriat, darahdaging ayah... emak, abang dan kakak ipar Zakri tersedu hiba danmerekaberlalu lemah meninggalkan pusara Nisa...

: : nurana : :

Monday, July 25, 2005

hari ini...


Hari ini..aku g kelas cam biase,duduk diam2 dlm kelas..dengar lecturer mengajar.alhamdulillah ape yg lecturer ajar,aku leh paham..classmates lak hampir mencecah 120 org..isk3..nasib baik kelas tu kat teater,kalau tidak..tak tahulah cam ner lecturer tu nak handle..hik3..abih kelas web prog..aku balik bilik..tgk tv,dah tu si bena osmate aku ajak tido..aku paham dia ngn aku same2 penat n ngantuk,so ape lg..same2 la beradu di kayangan..hik3..
ptg td ujan renyai2..tp tak sejuk sgt.so mlm ni aku ngadap laptop kesayangan ni sambil menonton mawi n the gangs-konsert ke 8..so far oklah dia nyanyi..best!!..
dah la aku tak tau nak bebel ape ni,nak main missed call2 la ngn dia..mesti best kan!lepas ni nak wat assignment,tp kene mkn dulu..si wani rumet ku tu tak balik2 lg,mintak tolong dia bungkuskan..hik3..sabar2..ok chow!adios!
: : nurana : :

Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi