Monday, August 27, 2007

Rakan Muda Wawasan Desa di Kg.Melaka Pindah

Kg. Melaka Pindah, Alor Gajah, Melaka (24-26 Ogos 2007)

Aku telah join program Seketeriat Rakan Muda Wawasan Desa, cam homestay program stay with family angkat kat kampung ni. Aku dan Shah ditakdirkan dapat famili angkat yg same iaitu Hj Mahat n Hjh Cik Ani. Mereka ade seorg anak lelaki berusia seumur adikku yg girl tu bernama Faiz. Bagus jugak join program macam ni sebab aku dapat rase experience baru iaitu berkeluarga angkat.

Day 1- smpi2,kami telah diserahkan kpd famili angkat masing2..dan berkenal2 kenalan antara satu same lain..ice breaking la kirenye..Mlm pas maghrib kt masjid,ada sesi ceramah berkenaan merdeka..menarik gakla..

Day 2- pagi pas bfast,gotong royong kt kubur kg.melaka pindah. dlm kul 10 tu ujan turun ngn lebatnye..pastu preparation utk mlm kebudayaan performance..aku grup ngn hairi,shah,amy n shikin. we all planning to perform a sketsa. tajuk nya Merdekakah Kita?

Petang pas asar..pertandingan memasak which each grup diberi task utk memasak resipi yg telah disediakan. Grup aku masak asam pedas melaka..mmg ummph la..paling sedap tu..hihi..aku ngn Shah siap tambah2 makan cicah roti.

Malam, persembahan kebudayaan. Grup aku perform last skali..tp so far smua org terhiburla..menjadi tu ape yg kiteorg wat walaupun spontaneus..

Day 3- pagi pas bfast, ayah angkat aku ajak p tanam anak pokok nangka ngn Shah sekali kat belakang umah. Aku siap berdoa n selawat mudah2 an pokok tu tumbuh ngn sihat dan berbuah. Harap2 pokok aku tumbuh dulu dari pokok Shah..hehe..Aku suh Faiz update perkembangan pokok tu dr semasa ke semasa..

Pastu Faiz bawak aku ngn Shah pegi round2 area malacca town. Bestla, pegi Perigi Hang Tuah n some other places aku pun dah lupe namenye..hehe..Jalan punye jalan..jam dah dekat kul 1 ptg. We all kena balik sbb kul 3 majlis perasmian penutup program. Pas mandi n solat jamak zuhur-asar, aku mkn tghari ngn Shah n Faiz. Mak ayah angkat aku pun ade sekali..teman mkn..hehe..

Sedih time perasmian penutup tu..syahdu n touching..tak sangka lak siap dpt cenderahati dr mak n ayah angkat utk aku n Shah. Sayang nak tinggalkan mereka begitu sahaja..so sempatla aku mintak tolong Amy amik picture kami sekeluarga..nnti dah cuci gambar,aku post ke melaka pindah,insyaAllah. Aku ngn Shah pun dah plan..nnti nak dtg beraya atau singgah ke melaka bila ada peluang.

Tiba di Uniten lebih kurang jam 9 mlm..penat tak ingat..tp best la..new experienced n new feeling..



KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

3 comments:

Anonymous said...

semoga pokok nangka tu sihat sejahtera...-:)

: : Nurul : : said...

insyaAllah sihat..:-P

ct_92bemban@yahoo.com said...

moge2 da beso laa aek pokok nangka tue... t bagi2 loe sket ea...ingat2 owg sebla.. hehee... _chaw_



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi