Monday, August 27, 2007

Rakan Muda Wawasan Desa di Kg.Melaka Pindah

Kg. Melaka Pindah, Alor Gajah, Melaka (24-26 Ogos 2007)

Aku telah join program Seketeriat Rakan Muda Wawasan Desa, cam homestay program stay with family angkat kat kampung ni. Aku dan Shah ditakdirkan dapat famili angkat yg same iaitu Hj Mahat n Hjh Cik Ani. Mereka ade seorg anak lelaki berusia seumur adikku yg girl tu bernama Faiz. Bagus jugak join program macam ni sebab aku dapat rase experience baru iaitu berkeluarga angkat.

Day 1- smpi2,kami telah diserahkan kpd famili angkat masing2..dan berkenal2 kenalan antara satu same lain..ice breaking la kirenye..Mlm pas maghrib kt masjid,ada sesi ceramah berkenaan merdeka..menarik gakla..

Day 2- pagi pas bfast,gotong royong kt kubur kg.melaka pindah. dlm kul 10 tu ujan turun ngn lebatnye..pastu preparation utk mlm kebudayaan performance..aku grup ngn hairi,shah,amy n shikin. we all planning to perform a sketsa. tajuk nya Merdekakah Kita?

Petang pas asar..pertandingan memasak which each grup diberi task utk memasak resipi yg telah disediakan. Grup aku masak asam pedas melaka..mmg ummph la..paling sedap tu..hihi..aku ngn Shah siap tambah2 makan cicah roti.

Malam, persembahan kebudayaan. Grup aku perform last skali..tp so far smua org terhiburla..menjadi tu ape yg kiteorg wat walaupun spontaneus..

Day 3- pagi pas bfast, ayah angkat aku ajak p tanam anak pokok nangka ngn Shah sekali kat belakang umah. Aku siap berdoa n selawat mudah2 an pokok tu tumbuh ngn sihat dan berbuah. Harap2 pokok aku tumbuh dulu dari pokok Shah..hehe..Aku suh Faiz update perkembangan pokok tu dr semasa ke semasa..

Pastu Faiz bawak aku ngn Shah pegi round2 area malacca town. Bestla, pegi Perigi Hang Tuah n some other places aku pun dah lupe namenye..hehe..Jalan punye jalan..jam dah dekat kul 1 ptg. We all kena balik sbb kul 3 majlis perasmian penutup program. Pas mandi n solat jamak zuhur-asar, aku mkn tghari ngn Shah n Faiz. Mak ayah angkat aku pun ade sekali..teman mkn..hehe..

Sedih time perasmian penutup tu..syahdu n touching..tak sangka lak siap dpt cenderahati dr mak n ayah angkat utk aku n Shah. Sayang nak tinggalkan mereka begitu sahaja..so sempatla aku mintak tolong Amy amik picture kami sekeluarga..nnti dah cuci gambar,aku post ke melaka pindah,insyaAllah. Aku ngn Shah pun dah plan..nnti nak dtg beraya atau singgah ke melaka bila ada peluang.

Tiba di Uniten lebih kurang jam 9 mlm..penat tak ingat..tp best la..new experienced n new feeling..


Monday, August 20, 2007

Need to feel calm down

Frust..
Macam2 hapenned to me since last Friday. Problem tu, problem ni. Pening kepala tak usah cakapla, rasa macam nak pecah.

But i'm not going to tell to anyone even to my parents. Prefer to save it deeply into my heart and also my brain.

Frustrated! I need someone to make me feel calm, but not even someone know about my feeling.

I need to be independence, try to slow talk with myself. Motivate my soul. Take some fresh air to breathe and so on. Also need some good sleep and rest. I'm so tired..


:: Just my feeling not really well ::

Tuesday, August 14, 2007

Moga dirimu tenang di sana, kawan...

AL-FATIHAH untuk rakanku Fadil bin Ahmad. Daripada Allah kita datang, kepadaNya jua kita kembali. Tanggal 13 Ogos 2007, Allahyarham Fadil telah pergi meninggalkan kami semua. Seorang rakan yang berperwatakan ceria dan friendly serta sukar dicari ganti..

Hampir 2 bulan arwah koma di ICU HUKM kerana accident langgar lori dan usus perutnya bocor. Disebabkan infection after operation, doktor kata kuman telah merebak ke seluruh anggota badan dan otaknya mengecut. Arwah bernafas menggunakan alat bantuan pernafasan. Sebak dada tatkala melihat dirinya dipenuhi wayar2 yang berselirat. Mula2 tu aku memang tak mahu menangis..tapi disebabkan terlalu sebak,maka menangis jugak aku akhirnya.

Masih teringat2 lagi saat di mana aku bersembang dengannya di kafe kolej last semester. Masa tu aku makan sorang2 sambil tengok tv kat kafe tu. Tiba-tiba arwah datang menyapa(sebelum ni dia tak pernah ramah sangat dengan aku). Asalnya sembang2 pasal LI je, tak lama tu dia tanya.."Eh Huda, ko makan seorang je ke?Biarla aku join ko makan sekali.." Maka, dia pun bawakla pinggan nasi dia ke meja aku since dia pun seorang diri. Macam2 benda yang kami sembangkan terutama pasal arwah risau dia tak dapat tempat LI lagi. Ada jugak cerita pasal harapan dia untuk join training MASUM semseter ni. Pada aku, itulah kenangan yang akan aku ingati berkenaan dia. Walaupun kami tak rapat, tapi sebagai classmate since diploma..aku terasa sangat sebak bila melihat arwah terlantar di katil hospital tengahari tadi(first time visit tengahari tadi)..Petang after class,Mas call ajak aku teman dia pergi sebab member2 aku semua beritahu, arwah dah nazak.

Aku berdoa semoga arwah tenang di sana dan dicucuri rahmat. We all will always remembering and miss you, friend..

Sunday, August 12, 2007

Cerita hujung minggu

Sabtu 11/8 aku bangun spt biasa dan online YM. Tak ramai member2 ku yg online pagi2 cam tu sbb masing2 masih diulit mimpi yg indah. Hehe..Pastu tak lame tu, member aku Mas online. Aku tanya dia apa plan dia arini. Dia kata tak ada ape2 sgt, kalau nak keluar jomla katenye..So aku pun terus agree. Ajak lagi 2 org member we all tp at last, 2 org je yg confirm-aku ngan Mas. Pegi mane ek?Mines,Serdang..Sampai2 terus main bowling. Dapatla 2 games b4 we all stop sbb dah tak tahan lapar,mana tak nye dah pukul 2 suku ptg tp tak lunch lg. Lepas makan2 we all jejalan je..tp walaupun jejalan je, penat gak tu. Hehe..sempatla beli beberapa items barang dan lebih banyak usha kedai je. Aku enjoy la hanging out ngan si Mas ni walaupun we all berdua je. Next time kite keluar lg ek Mas,ajak bebudak lain sekali..

Ahad 12/8 pergi visit baby hezli ngan ms della kat Damansara. Cute baby diorg..geram sgt. Namanya Hana Sofia bt Hezli. IC 070809-10-XXXX, cantik nombor IC baby tu nanti..hehe. Leh lak hezli perasan no IC anak dia tu. Pastu having lunch kat situ makan laksa sarawak. Ni first time aku makan sebab b4 this mmg tak pernah lg. Delicious sungguh, kena ngan my taste. Kuah laksa tu macam kari tp actually bukan. I mean rasa dia macam berempah sikitla dan ada santan. Bestla sebab b4 this asyik makan laksa johor je..hehe. Thanks to hez n ms della, nx time ade rezeki leh rasa lg laksa sarawak!

Sunday, August 05, 2007

Leganya...

Leganya?Kenapa ye? Khamis lepas aku balik hometown sorg2..dah ajak adik2 ku yg lain,smua tak dapat balik sebab masing2 ade hal. Aku je yg tak de hal..hehe. Abah aku suruh aku turun kat JB sebab abah dgn mak aku ade kat Pasir Gudang,umah adikku. Actually aku ade adik yg sudah bekerja kat TNB Pasir Gudang(sanggup berhenti diploma sebab dapat offer from TNB, b4 this pun dia pernah tolak offer Telekom). Best jugak ade adik yg dah keje ni, boleh mintak dia belanja:-)

So berkenaan lega tu camni ceritanya..hari Jumaat tu,aku bersembang dgn abah n mak aku pasal DIA. Mm..DIA?hehe..rahsia. Sebelum ni aku tak cerita sangat psal DIA ni kat mak abah, but on that day,aku cerita gak sebab nak tau apa response abah dgn mak aku. Mm..alhamdulillah response yg baik. Rupe2nye tak susah nak cerita dgn mereka..selama ni aku je yg beriya2 kata takut mereka akan marah atau tidak bersetuju, ye la sebabnya aku khuatir mereka bimbang yg aku ni masih study and anak sulung harapan famili. Jawapan abah,suka hatila..bila2 pun boleh datang. Bukan abah tak kenal dgn famili DIA, kalau tak kenal tu mungkin kena lalu proses lain dulu. Hehe..sporting giler jawapan yg aku terima. Dan malam tu aku beritahu DIA apa yg telah kulalui ptg tu. DIA sememangnya rasa lega sgt2 sama cam aku rasa dan bersyukur. Mudah2ah..satu hari nanti, InsyaAllah..

Sebelum naik bas tadi nak balik semula ke kL, abah sempat berpesan. "Study baik2 ye nak..final sem ni. Bgtau DIA, jgn takutla..bila2 boleh datang.." Dan aku membalas dgn perkataan "InsyaAllah abah.." Alangkah terharunya aku sebab abah dan ibuku memberi kepercayaan yg penuh terhadapku. Rasa ingin kudakap mereka sepenuh hati dan mengucapkan terima kasih banyak2.

Leganya..:-)

Wednesday, August 01, 2007

New hobby, new interest

Bowling. Dah jadi hobi plak main bowling ni, dunno why. Maybe rasa puas sebab dapat baling dan STRIKE! Wah..cakap tu cam terror je main kan,walhal biase2 je. Hehe..but seriously speaking,if any of my friends ajak main..insyaAllah takkan tolakla sebab dah suka sangat.

Selalu ikut kawan2 main kat Mines,Serdang..sekali sekala main kat Alamanda, Putrajaya n Warta, Bangi. If ada duit banyak, maka 2 or 3 games la sekali main...hehe..Dah kemaruk agaknya.

Last week pegi main with Juon n May, satu game je. Siap beli stokin 99 sen kat Giant-belang2, nice sock yg Juon pilih.Hehe..Puas jugakla although just one game,ada dapat three times STRIKE and beberapa kali SPARE. Tak kena langsung pun ada gak time warm up tu..hehe..

So, bila plak the next game? Ada sape2 nak challenge? Hehe..

Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi