Tuesday, September 09, 2008

Cerita Bulan Puasa

Alhamdulillah...bulan pose ni murah sungguh rezeki. Time berbuka kalau kat umah Mak Longku tu tak pernah sunyi, mesti meriah dan penuh dgn juadah. Adakalanya, Kak Nor akan masak main course cam nasi and lauk2, kuih2 pula dibeli di gerai atau bazar Ramadan. Kalau tak sempat memasak, maka kami tunjuk2lah makanan di kedai makan tp dibungkusla. Bukan apa, makan kat umah ni lg best walaupun kecil macam mana umah tu tetap rasa best!

So far, lom lg pernah berbuka di luar. Lgpun, bulan pose nila bulan paling mudah untuk kita berkumpul bersama keluarga (sedih sbb belum ada peluang nak puasa dgn mak abah). Bulan beribadah. Cuba bayangkan kalau kita berbuka kat luar, kemudian terkejar2 nak balik umah utk solat Maghrib atau cari surau berdekatan atau ada yg 'MALAS' sgt, langsung burn je solat tu. Apala gunanya pose tp solat yg wajib pun tak mampu nak dilunaskan. Membazir je tahan lapar sepanjang hari.

Bagi aku pula, aku bersyukur sgt diberi peluang utk berpuasa sepanjang bulan ini. InsyaAllah akan kucukupkan sebulan Ramadan. Mudah2an segala amalan yg dilakukan sepanjang bulan ini akan mendapat ganjaran yg besar di sisi Allah SWT kelak. AMIN.

Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi