Thursday, May 29, 2008

Birthday dan Serangan Chickenpox

Last week, aku balik kg kejap. Secara kebetulannya, hubby ade kat kg sbb dia ade course kt area sane. So dptla jumpe hubby sambil jumpe ibu abah. hehe.. Balik ni pun bersebab, ada hal yg perlu diuruskan. Alhamdulillah settled..

Mei..bulan ni ramai gak yg celebrate birthday, kenduri kahwin, mom's day n etc. Happy birthday to Iman atau nama sebenar Muhammad Haris Iman on last Sunday (25th May), son of my cousin, Kak Nor. Birthdaynya utk yg ke 2. hehe..dah besar baby Iman..makin cute lak tu. hik3.. then my best buddy, Ms. Fariza atau nama dlm IC Nor Fariza Yacob on last Tuesday (27th May) yg ke 24. uhukz..thn ni last ko celeb bzday as ms..nx year insyaAllah as madam :P Then, congrats kat opismate ku, Kak Lis n her hubby, dah selamat bernikah pada Jumaat lepas kat Kedah, and kenduri belah lelaki nx week kat Shah Alam. InsyaAllah aku akan pegi..


ni ms fariza di sampingku :)

Erm..nk dijadikan cerita, last 3 weeks tak silap aku, adikku Amin tu kena chickenpox. Sian dia kena mc study for about 2 weeks. Then, after dia kembali sihat..tak semena2 Iwan, my cousin lak yg kene. Erm..seminggu tak pegi sekolah and tak attend mid year exam. Too bad, 2 orang baby kat umah Mak Longku tu, Alya Qaisara and his bro, Haris Iman pulak yg kena sekarang ni. Sian kat mereka. Tp takpe, baby2 kalau kecik2 dah kena, dah besar sok insyaAllah dah tak kena lg. Plus ngn mak cik diorg Rabitah, adik Kak Nor pun kena chickenpox. Kak Nor ngan Abg Jo wat2 cam biase je..diorg pun tak kena lg..hik3..harap2 tak de ape2la..

Thursday, May 22, 2008

School Uniform Sexy

'School uniform sexy', that statement I quote from The Star Online. Thursday, 22nd May 2008

Some texts aku copy n paste kat sini...

A Malaysian group condemned the uniform worn by girls at government schools, saying it encouraged rape and pre-marital sex.

“The white blouse is too transparent for girls and it becomes a source of attraction,” National Islamic Students Association of Malaysia vice-president Munirah Bahari said in a statement.

“It becomes a distraction to men, who are drawn to it, whether or not they like looking at it,” she said, calling for a review of uniform policy so that it did not violate Islamic ideals.


As for my opinion, ada right gak statement tu. Long time ago, during my school time ada few friends yg girls ni cam gediks sikit. Suka pakai tudung paras dada je (alter sendiri) n tak pakai singlet kat dalam. Tu dah macam trend lak. Till now, aku tengok still ada yg macam tu. Zaman dah terbalik..orang dulu2 cari daun nak tutup badan, orang sekarang siap nak bukak2 je smua anggota badan. Renung2kanlah...


Wednesday, May 21, 2008

MU will win?

This post aku tujukan khas buat Abg Ery, staffmate kat my office. Since he's fan of MU..harap2 MU akan menang lawan Chelsea. One thing yg best bout Abg Ery ni, if MU menang game, esoknya WAJIB dia akan pakai jersi MU kat opis. Cayalahh Abg Ery! Good luck tak tido malam :P Glory, glory, glory of MU!!


update by NuraNa, 22nd May 2008:

-- Ok! MU dah pun menang dgn sepakan penalti di akhir game. 6-5 beb! Cayalah!! --

Tuesday, May 20, 2008

Teka-teki Imam Ghazali

Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya (Teka Teki ) :

Imam Ghazali = " Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini ?
Murid 1 = " Orang tua "
Murid 2 = " Guru "
Murid 3 = " Teman "
Murid 4 = " Kaum kerabat "
Imam Ghazali = " Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI . Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran :185).

Imam Ghazali = " Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?"
Murid 1 = " Negeri Cina "
Murid 2 = " Bulan "
Murid 3 = " Matahari "
Murid 4 = " Bintang-bintang "
Iman Ghazali = " Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama".

Imam Ghazali = " Apa yang paling besar di dunia ini ?"
Murid 1 = " Gunung "
Murid 2 = " Matahari "
Murid 3 = " Bumi "
Imam Ghazali = " Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A'raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka."

Imam Ghazali" Apa yang paling berat di dunia? "
Murid 1 = " Baja "
Murid 2 = " Besi "
Murid 3 = " Gajah "
Imam Ghazali = " Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah."

Imam Ghazali = " Apa yang paling ringan di dunia ini ?"
Murid 1 = " Kapas"
Murid 2 = " Angin "
Murid 3 = " Debu "
Murid 4 = " Daun-daun"
Imam Ghazali = " Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT . Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat "

Imam Ghazali = " Apa yang paling tajam sekali di dunia ini? "
Murid- Murid dengan serentak menjawab = " Pedang "
Imam Ghazali = " Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri ".

Wednesday, May 14, 2008

Apa-apa pun boleh..

Hehe..menjawab pertanyaan kak dahlea kenapa aku tak rajin post..ntahla..tak pasti sgt ape nak tulis. Actually ade bnyk gak cerita yg ingin dikongsikan bersama tetapi masa tak berapa nak mengizinkan. Since bergelar isteri orang ni, setiap wiken adalah masa yg ditunggu olehku dan hubby utk menghabiskan masa bersama. Erm..not la every wiken but ade dlm 2 weeks once time jumpe. Mmg diakui hampir 2 months getting married, masa utk bertemu adalah sukar dan kurang. Masing2 cuti tak sama hari coz dia stay at Terengganu while me at Shah Alam.

Tapi betullah orang kata, kahwin ni kena banyak bersabar. Kena tabah. Ini dugaan yg harus kami hadapi memandangkan tempoh masa perkahwinan masih muda. Aku cuba melapangkan dada dan fikiran di malam hari dengan perbanyakkan mengaji dan solat tahajud (ade gak sekali sekala). Itu merupakan penawar yg baik utk diri sendiri. Tidakla selalu menangis.

2 weeks ago, ikut hubby n familinya ke Morib. Apa aktivitinya? Memasang jaring di tengah lautan. Bila air laut surut, kami ramai2 pegi kutip ikan. Malam pun begitu. Udang dan ketam pun ada. Ya Allah! Banyak tak terkira. Ada dalam 8 tong rezeki kami pada hari tu. Ikan siakap, senangin, gelama antara yg popularla. Ikan pari pun ada. Cousin hubby tolong jual ikan2 tu. Tak habis dimakan pun kalau simpan. Alhamdulillah..seronok sgt dgn pengalaman tu.

Then, baru2 ni 10 Mei 2008, cousin aku sebelah my mom dah naik pelamin. Angah @ Nur Syuhada Asyikin, kahwin dengan orang Jengka, Pahang. Majlis diadakan di dewan kat Putrajaya. Gemilang sungguh majlisnya. Aku pun tumpang happy. Mudah2 an berbahagia dan berkekalan hingga ke akhir hayat. InsyaAllah..

Tu je takat ni..ada masa akan kucoret lg di blog ni :)

Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi