Friday, October 02, 2009

Husna turn 6 months

Tomorrow Husna turn 6 months. Alhamdulillah :) Anak ummi dah beso. So, tadi pergi sunat kan si kecik ni dan terus chek up 6 months. Masa kena sunat tersengih2 je si kceik ni :) Tak sakit kut. Doktor Ros just titik sikit kat ehem2 Husna dan keluar darah sikit tu ok dah. Kira sahla sunat tu. Then timbang her weight. 7.4kg aje. Tak banyak pertambahan may be because Husna dah semakin aktif sekarang ni. Banyak movement kut (menerap pastu turn around, roll over etc) Masih dalam usaha untuk berlatih merangkak. Time kena cucuk hep B tadi, Husna ternangis sikit sebab terkejut doc cucuk kut.

Banyak gak achievements Husna takat ni. Seiring dengan usianya yg dah menjangkau 6 bulan kan :) FYI, Husna dah start belajar makan 2 days ago. Yummy. Bagi dia try baby bites perisa carrot dan juga nestum beras from Nestle. Tp tak berapa nak makan si kecik ni, sikit2 je dia mamam. Takpe, slow2 ye sayang :)

mangsa cigenit...

Nak citer sikit pasal Husna kena gigit dengan cigenit (betul ke spelling nye tu?) Macam ni citenye, hari tu balik beraya kat Perak. Pastu aku perasan, Husna asal malam je dia bangun dan menangis sekuat hati. Ada dalam 2 malam dia berperangai gitu. So the 3rd day tu, time aku nak bf dia sambil2 tu duk usha telinga kanan dia. Perasan ada cam habuk2 kecik kat cuping telinga dia. Aku pun tryla usik2, Husna punyalah marah sambil nangis teresak2 (biasa dia tak kisah usik telinga dia) Aku tak puas hati, chek gak lagi sekali. Erm. Sah! Ada benda kat cuping telinganya tu. Cepat2 aku panggil abang suh tengokkan telinga anak. Abang kata cigenit yg duduk dalam tu. Cigenit? Adeh, aku 1st time tahu ni. Tak pernah kena. Cigenit ni bg yg tak pernah tahu cam aku ni ialah lebih kurang or same dengan kutu babi. Waduhh! Sian anak ummi. Selalu cigenit ni ada kat ayam or kucing or kat semak2 la. Bila masa pulak Husna pergi semak? Kucing kat kampung tu tinggal si Seri je yg baru lepas beranak 3. Ayam lak mak tak de bela. Musykil sungguh! So kesudahannya, abang try cucuh dengan minyak panas and tembakau. Malam tu abang try cucuk2 perut cigenit tu time Husna tidur. Silap2 kalau kepala cigenit tu masih dalam urat kita boleh demam urat tau. Tp bila abang dah cucuk2 perut cigenit tu, berjayala kiranya cigenit tu lepas dari telinga Husna. Dan yg penting, Alhamdulillah Husna tak demam. Fuhh! Lega rasanya. Itulah pengalaman indah Husna untuk dikenang bila 1st time beraya di Perak :)

merah tu bengkak kena gigit cigenit...








KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

4 comments:

ezan said...

happy 6 months old husna... semakin tembam & comel aunty ezan tgk.. :)

karipapsayur said...

jom join "MANGSA BULI CONTEST" di blog I !! Tarikh tamat on 19th Oct 09

Mama Qaseh said...

Happy 6 months old husna..same wif Qaseh..Husna berat naik skit je eh.xpe2 janji sehat kan..

Cian kena gigit eh..jahat tol cigenit tu..

yatie chomeyl said...

cian husna kene geget dgn cigenit...kalau dpt cigenit tu kat aunty, aunty penyek2 smp hancur hoho



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi