Wednesday, November 04, 2009

Baby kembung perut

Kembung perut memang sering terjadi di kalangan baby2 kan. Husna juga tak terkecuali. Aku selalu juga duk surf bout this thru internet. Cari2 info dan sebab berlakunya kembung perut. Since dalam hari lagi Husna dah alaminya. Kata my mom, mungkin ada sangkut paut dengan cara penanaman uri Husna hari tu. Kalau ikut orang2 lama, elok disimpan di dalam bekas yg dibuat dari tanah kan... for example pasu ke, bekas dari tanah liat ke. Tp kes Husna ni masa tu, simpan dalam bekas besi (if im not mistakenla) aku tidur lagi keletihan melahirkan Husna masa proses tanam uri Husna tu.

So, uri Husna tu MUNGKIN tak berapa nak serasi. Not sure bout this. Tu yg MUNGKIN jadi salah satu sebab Husna sering kena kembung perut. Tp bila dah semakin membesar ni, dah kurang sikit sakitnya tu. Dah jarang dia nangis malam2. Just ada masa dia demam and batuk2 kebelakangan ni, kembung perutnya datang lagi. Mengeras jadinya. Tak kentut2. Cara nak mengatasi, aku sapukan dengan minyak yu yii cap limau :) Lepas tu, Alhamdulillah lega sikit rasanya. Tak de dia nangis menjerit2 lagi.

Sapu vicks pun bagus. Tp hati2 yer dengan penggunaan vicks, jangan sapu kat hidung baby (not suitable for baby under 2 years old). Else, aku baringkan dia dengan cara terlungkup (baru try 2 malam lepas). Ok juga. Dia tak la menangis kuat2. Mungkin dia rasa lega. Si kecik ni since dah start makan, ada masa perut dia masuk gak angin. Agaknya lapar... erm Husna ni macam mana nak cakap ek? Ikut suka dia nak makan ke tak. Hehe. Ada kala banyak gak dia makan bila disuap, sometimes tu langsung tak nak... Dia tak suka kut. Ada info aku dapat, try colimix (baby 6 months above aje boleh). Terbaik takat ni. Tak pernah lagi try. Gripe water pun ok. Tp dulu2 masa aku dan adik2 ku zaman baby2, my mom tak pernah bagi. Sebab my mom ada terbaca kat isi kandungannya mengandungi sedikit alkohol (my mom was2, so tak pernah bagi kat kami). Sekarang ni mungkin dah tak ada. Aku pun tak sure. Tak tengok lagi gripe water tu :)

Itu aje nak share... :)






KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

6 comments:

Mama Qaseh said...

mmg betul kalo tanam uri tu elok guna bekas cam dapur tanah x pon tempurung kelapa pon bleh. mcm Qaseh lu uri ditanam guna tempurung jer..

Satu lagi, ini bidan yg ckp..cara sepatutnye masa potong tali pusat tu..kana lurutkan dulu..buang udara yg terdpt dlm tali pusat tu. Tapi doktor skang men potong jer..jadi udara trapped disitu punca kembung..Cara yg sebenarnya secara details saya pon kurg pasti le kan..

Sama ngn Qaseh lu..mmg boleh dikatakan tiap2 malam kembung..letak le ape bagai minyak pon..x jugak. Sampai pergi berurut le..tp skang alhamdulillah skang dh kurg. cuma kalo meragam nangis x benti2 sampai perut kembung ade la..huhuhu..

yatie chomeyl said...

baby SN kalau kembung akak bg minum gripewater tu.akak tgk ingredients dia xde alkohol..insya Allah akak yakin la :)

Huda said...

to mama qaseh - tu la..mak huda pun leh terlupa psal ni, cam blurr..insyaAllah adik2 husna next kena wat betul2 :)

to kak yatie - insyaAllah skang dah xde..huda lom penah try lg..

mamaAliff @ salmi said...

psl bab2 tnm uri tu salmi xpasti la..cuma mcm yg mie slalu amalkan dr aliff stat dia lahir till now..aliff pnh kmbung skali je dulu2 ms kecik..smpai skrg x..alhmdlh..masa dia kena yg 1st tu mak salmi amik daun sireh..letak kt tmpt tuam air panas..kira mcm panaskn daun sireh tu..then tuam2 kt perut, blkg dia..10min pastu mmg dia kentutt yg sgt dasat hehe..mie guna minyak bayi keluaran HPA..

ni yg slalu salmi amalkn..
1. pas mandi akan sapu minyak kt tapak kaki, perut n belakang

2. setiap kli tukar pampers pn same buat mcm kt atas..

3. akan jaga pmakanan salmi sbb aliff fully BF so akan elak mknan yg berangin..tp akan try jgk sket2 coz nk tau effect x kt dia..skrg alhmdlh aliff susah nk kena kembung..

4. pmkanan aliff pn jaga jugak..mcm org kata labu angin kan..tp akan bg jgk kt dia sbb nk tau dia alegi ke x..angin ke x..

tu je la kot tip2 yg ingt utk dikongsi..nnt ingt lg taip lg hehe..

Huda said...

to mamaAliff - thanks for sharing :) mmg huda sapu minyak kat perut husna tp sumtimes tu mmg dia x mo jalan gak :)

Cik CT said...

huda, gripewater yg skrg ni takde alkohol dh..mak akak pun kata yg dedulu mmg ade..



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi