Monday, December 07, 2009

Apa yang saya buat untuk...?

Entri ini sengaja ditaip untuk aku share some experiences dan juga tips untuk semua rakan2 bloggers :) Just for sharing. Why not rakan2 juga drop a comment to respond bout what i type here? :) ngee...Sharing is caring, right? ok jom tengok apa dia?

Apa yg aku buat untuk slimkan semula body?


:) susah nak jawab ni. Hehe. Tp berkat bf itu jawapan yg the bestla kut takat ni. Else, aku punya metabolisme pun boleh tahan tinggi. So, bila makan tu cepat benar laparnya (since zaman student aku gitu kan Fariza?) Alhamdulillah. Beratku sehingga kini masih di tahap range 50-51kg (tengok keadaan semasa)

Lain2 sebab, time confinement dulu aku ikut semua yg patut diikut :) Ngee... Then, banyak bersenam (poyo je kan) i mean, bersenam ketika nak tidurkan Husna. Si kecikku ini lain sikit fesyennya. Sometimes, suka didodoi sambil aku berdiri (kadang2 aje). Then, ada some part of my body biasa sapukan dgn lotion halia yg cap Yusmira tu (suka baunya kut). Panas pun sanggup :) Sapu kat perut, belakang badan dan juga peha.

Bolehla takat nak maintain gitu2. Kalau terkurang sangat kang, tak normal pulak jadinya.

Teringat last Saturday masa lepak2 dalam bilik ni dgn encik abang. Sedap2 baring atas katil tum tiba2 abang landing his head kat atas my leg. Terpacul from his mouth,..."err..ni kayu ke kaki ni?..keras semacam.." adeh :( kayu dikatanya kakiku ini? aku senyum aje sambil jawab, ..."see the leg la :) "


Apa yg aku buat untuk banyakkan susu for my lil Husna?

Ok ni senang aje untuk dijawab. Biasa amalkan minum susu or soy milk. Sedap kan? Then, like somebody always said, kena percaya yg susu itu sentiasa ada :) Believe that as a mommy, we always have the oppurtunity to bf our babies :) Kan? betul tak? Juga untuk ibu2 yg baru saja melahirkan tu, try urut2 your breast bagi susu keluar. Sambil2 tu selawat. AMIN~

Masa Husna baru2 keluar (ada dalam after 3 jam kut dia lahir), waaa...time tu really hard for me. Suddenly, susu tak nak keluar langsung. Panik. Sedih pun ada. Si kecik ni pulak dah nangis2 sebab lapar. But before that dia dah dapat colustrum tu. 2nd time dia nak bf ni tiba2 susu tak keluar2. Nurse suruh lagi aku try urut2 my breast. But still cannot. Ngadu kat my mom, tp my mom pun dah tak leh nak pikir apa (turut bingung). Encik abang masa tu keluar jap kut. Then bila dia balik siap nak suruh belikan pam. Tp tak jadi. Oh! Tak boleh lupa that time. Rasa macam aku ni ummi yg tak berguna. Tp Alhamdulillah. Peristiwa itu mengingatkan aku yg aku perlu think positif :) Semuanya depend on myself. Peranan encik abang dan my mom yg always support me juga sangat bermakna bagiku. Finally, dapat juga susukan Husna.

psssttt: suka2 nak share aje entry ni :)







KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

2 comments:

Faryza said...

yelaa..huda mmg mkn skit2 tapi banyak kali..cepat je lapor.tambah mlm n ptg..hehhehe jom g pasar mlm..dia ajak..kan huda.

aku pun guna krim halia n bio oil dekat perut.alhamdulilah ada kurang skit..

berat je slow nk trn..lapor aje bf ni kan..kan..kan..

Huda said...

fariza- hehe.masih x berubah..pasar malam aku suke g sbb bnyk makanan leh dibeli :) mmg lapo time bf ni..



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi