Tuesday, December 22, 2009

Info Baby and Mommy Lists (for 1st time mommy)

This entry ditaip khas untuk tatapan my friend, Ida (mommy to be). Dah lama dia request asked me untuk listkan all items yg perlu dibeli. Since, teringat ni...aku pun tulis. Sori Ida, lama sangat nak tulisnya yer...hehe...but ni pun just untuk refer, ada yg perlu ada yg bila2 masa lepas bersalin nanti pun boleh dibeli. Ikut keperluan dan budget semasa.


list for baby


  • baju long sleeve - 6 helai (cadangan)
  • seluar panjang - 6 helai (cadangan)
  • baju short sleeve - 6 helai (cadangan)
  • seluar pendek - 3 helai (cadangan)
  • kain bedung / swaddle - 5-7 helai (cadangan)
  • rompers
  • towels
  • barut
  • minyak telon or minyak yu yii
  • sarung kaki
  • sarung tangan
  • pampers or cloth diapers (size newborn)
  • hood or topi
  • baby wipe
  • barang mandian - syampoo, gel bath, lotion, baby talc
  • besen mandi
  • mat untuk besen mandi
  • sepit kuku
  • kapas telinga for baby
  • mat untuk salin pampers
  • botol susu (jika dirasakan perlu)

lain2 keperluan

  • katil baby or playpen (pilihan di tangan ibu bapa)
  • tilam & bantal
  • cadar tilam
  • selimut
  • buaian (if planning nak tidurkan baby dalam buai)
  • stroller
  • baby carrier
  • car seat (suggest untuk mereka yg akan travel jauh balik kg nak berpantang)


list for mommy

  • bf bra
  • pad bra
  • pad nifas
  • blouse ada butang depan
  • kain batik
  • termos
  • breast pump (if need)
  • sweater
  • set berpantang nona roguy etc
  • lotion halia
  • bengkung
  • stokin tebal

So, to Ida... selamat melahirkan baby tidak lama lagi :)






KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

2 comments:

Mask-roll said...

wah..ni tuk aku pon blh nie...hohohoh

Huda said...

mas- aah ko pun boleh refer..lupe pulak aku ko pun preggy :)sori yer..



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi