Saturday, February 28, 2009

Mood away

28 Feb hari ni...esok dah masuk 1 Mac.
Saya tak tahu kenapa saya tiada mood hari ni (tiba-tiba tukar ganti diri jadi saya).
Mungkin kalau ada...tidakla saya tiada mood hari ni.
Mungkin juga...
(tak tahu nak merepek apa).

Kedatangan bulan Mac adalah sesuatu yg amat bermakna dalam diri saya..

My birthday on 11 th March...
My mom's birthday on 15 th March...
My wedding anniversary on 14 th March (tarikh nikah)...
My best friend birthday, Mr. Abdul Razak @ Ir.Arejak also jatuh on 14 th March...
Erm..mana tau my bakal baby pun nak keluar on this month? Not sure yet..my instinct so far tiada apa-apa penunjuk yg tetap, just hope baby sihat dan tiada masalah, insyaAllah...

Say congratz to my ex-bos, Encik Nord. Dengarnya dah kuar dah novel terbaru beliau...im going to buy some nice books or novels to be read during dalam pantang nanti, so dapatla isi my masa lapang nanti...

Dan saya juga dapat banyak invitation perkahwinan pada bulan Mac ni sempena school holiday. Tapi saya tak rasa dapat memenuhi kesemua undangan tersebut dalam keadaan diri saya sekarang ni. Just doakan bakal-bakal mempelai selamat dan bahagia dunia akhirat, insyaAllah. Antaranya:

my friend time diploma - Marmi kat Kemaman
my junior SCHanafi - Wan Nur Lyana kat Kelantan, reception...dah nikah bln 12 aritu
my senior SCHanafi - Amir Jani kat Pontian and Melaka
my senior SCHanafi - Juisyani kat Banting and Melaka
neighbour kat kuarters ni - anak lelakinya, kenduri sambut menantu



Wednesday, February 25, 2009

Dah pulang...

My luvly hubby dah selamat sampai ke tanah air semalam :) 13 jam dalam flight dari France. Pagi around 7.25am tu aku try called and abg kata dia baru je turun dari flight. Langsung ke Hentian Putra dan dapat naik bas pukul 10am together with his friend, Ibrahim. Alhamdulillah petang around 3.25pm abg called kata dah nak sampai Paka and abg minta tolong amik dia kat simpang depan kuarters. Of course dengan senang hatinya aku nak pegi amik :)

Abg balik dengan beg troli dan galas serta 2 buah beg plastik yg berisi model kereta ferrari dan mini cooper. Sempat lagi abg shopping model2 kereta tu kat sana. Isk3! bertambah koleksi kereta abg kat dalam almari kaca tu :) Takpe, asalkan abg suka aku pun suka. Banyak gak souvernier yg abg bawak balik, utk akupun mesti ada :) Sehelai cardigan coklat khas untuk aku pakai masa kat hospital nanti katanya...hehe...dan ada lagi beberapa barang yg aku anggap cukup istimewa dari abg. Tq sayang! Untuk ibu and abah pun abg tak lupa serta yg lain-lain.

Yg pentingnya, terubat dah rindu antara aku dan abg. Since dalam kereta masa amik abg kat simpang depan tu abg dah tak sabar-sabar nak peluk aku :) (Ops! harap-harap jgn ada yg jeles dgn statement itu) Yerla, lama gak tu kami berjauhan almost 10 days. Orang lain pun laki outstation gak tp tak lama sgt and kalau rajin boleh je ikut sekali. Tp kami...erm, aku kan dah nak sarat, confirm2 flight tak bagi naik takut terbersalin lak kat atas flight tu :P . Kulit abg semacam kering sedikit cause cuaca kat Swiss teramatla sejuk, mudah-mudahan lepas ni beransur pulih. Rindu, rindu, rindu...abg dah masuk keje pagi tadi.

Monday, February 23, 2009

Wk 34

Alhamdulillah, dah masuk 34 minggu pregnant. Pejam celik rasanya macam baru semalam aku disahkan preggy :) Last week, pergi chek up macam biasa kat Klinik Habibah. Before that, aku ade called Dr. Khalid tanya bout result blood test yg aku jalani kat KSH. Keputusannya positif, Hb dah naik 11.6. Alhamdulillah, segala puji bagi Allah...apa yg aku dapat sharekan bersama, aku amalkan minum susu kambing or in English word we called as goat milk :) Susu kambing ni banyak khasiatnya termasuk mereka yg hidap anemia pun insyaAllah akan elok. Aku import from Johor, kat Jabatan Pertanian Kluang. Selain tu, aku ada amalkan makan spirulina selain vitamin yg doc bagi.

Masa chek up kat klinik last week, doc scan baby. Kepala baby dah kat bawah. Kedudukan uri masih di tempatnya. Harap-harap kalau baby berpusing pun, dia akan patah balik ke
bawah...insyaAllah. For next chek up on 3rd March. Then, barula akan bermula rutin chek up once a week. Beg ke hospital dah siap kemas tp belum dimasukkan ke dalam bonet. Lain-lain hal, aku tetap meneruskan bacaan surah-surah pilihan before or after Maghrib. Ada juga buat solat sunat bila rasa nak buat :)
Beg dah siap dikemas...

Esok abang akan sampai dalam pukul 7am waktu kat Malaysia. Then, abang and his friends naik bas balik Paka. Kalau sampai pun may be around 6pm above kut (itupun kalau sempat naik bas tengahari). Mudah-mudahan mereka selamat sampai ke pangkuan famili masing-masing. Dah rindu yg teramat-amat kat abang. Kesian kat abang, tak tahan sejuk kat Switzerland. Ibu and abah masih setia menemaniku di sini, tp rasanya mereka nak balik dah dalam minggu ni juga. Lama dah mereka tinggalkan rumah kat Johor tu. Sian ibu and abah, terima kasih tak terhingga atas pengorbanan yg mereka lakukan demi anak, menantu dan bakal cucu mereka ni :)

See ya till next...

Sunday, February 15, 2009

Jauh

Abang dah pergi outstation. Sedihnya kene tinggal, dah lama tak away jauh-jauh macam ni. Abang cepatla balik yer...mudah-mudahan selamat pergi dan selamat pulang.

Malam tadi abang sms, "Dah nak fly...bye, Assalamualaikum." Pastu, me reply tp dah tak de delivery report. Rasenye abang belum sampai lagi kat France...pastu abang kene transit ke Swiss - training with ABB Switzerland.
Take care, sayang...

to nit - me pun sedih bangat...tiap2 malam b4 tido mesti nak nangis dulu :( masuk bilik je rasa syahdu. u know what, kami takleh call selalu coz my hubby lupe nak chek maxis roaming utk postpaid b4 dia ke Swiss, rupe2nye kena register dulu kat maxis centre kalau nak dapat international roaming. as for now, dia call or sms using his friend's phone yg pakai line celcom. then ade gak send thru email. tak sabar nak tunggu dia balik on 24th feb.


Wednesday, February 11, 2009

Masa is time

Erm...ade ape dgn masa? Tak banyak orang yg concern about masa ni kan. Dulu masa kecik-kecik, kita selalu terpikir nak cepat masuk sekolah. Pastu bila dah pegi sekolah rendah tak sabar nak ke sekolah menengah. Masa tu macam semuanya nak dilakukan dalam masa yg singkat (kalau bolehla). Belajar di kolej, konvokesyen, pergi interview untuk kerja dan sampai masa jumpa pilihan hati yg sesuai lalu berkahwin. Bila dah kahwin for sure nak ada anak :)

Dalam teringat-teringat kenangan lalu tiba-tiba teringatkan yg suatu ketika dulu...erm, bacelah sendiri kat bawah ni...

Satu masa dulu,

- aku suka sangat mengumpul setem dari dalam dan luar negara (ada 2 album kut, mane tah)
- suka melukis dan mewarna (mestila lawa lukisan yg aku lukis tu kan :) )
- kuat merajuk bila tak dapat sesuatu yg diinginkan (makan hari gak bila merajuk tu)
- cepat naik angin bila tak jumpa barang yg dicari (habis selerak 1 bilik atau rumah)
- tak suka tengok kawan yg paling karib rapat dgn kawan-kawan lain (nak dia aje dgn kite)
- cerewet tentang makanan (sekarang pun cerewet gak tp takla obvious sangat)
- pendiam dan nampak macam sombong dgn org yg baru dikenali (sekarang ni try untuk jadi peramah dgn sesiapa aje)
- khatam Quran masa standard 4 (banggalah gak sbb leh khatam awal)
- suka tulisan khat (masuk competition dpt saguhati aje)
- pernah suka pakai tshirt and jeans aje (gaun-gaun dgn blouse ni tak mainla)
- pandai bodek cikgu-cikgu kat sekolah menengah
- pernah kena tuduh melempang kawan kelas lelaki masa darjah 1 (kalau aku jumpa budak tu balik aku lempang dia betul-betul)
- sekolah agama selalu exam dapat no 1 (sekali-sekala aje dapat no 2 or 3)
- pernah main bola sepak dgn kawan-kawan lelaki (darjah 4, kecik lagi tak pe)
- pernah disangka hilang ikut kakak sepupu bawak pegi jalan-jalan kat pantai Mersing
- aku pernah kena asma masa sekolah dulu (Alhamdulillah dah ok)
- kena sengat tebuan kat kepala malam-malam kat dalam rumah (lekuk gigitan ada lg sampai sekarang)
- kalau luka kat lutut masa main-main jatuh kat sekolah, balik tu mesti menyorok kat belakang rumah sapu ubat (takut ibu marah kalau nampak)

Wah, apa lagi yg belum disenaraikan ni...rasanya banyak lagi. Tapi biarlah dulu...ini pun dah kira banyak.

Thursday, February 05, 2009

Jumpa O & G

Pagi tadi ke Kuantan Specialist Hospital jumpe dgn O & G yg insyaAllah bakal menyambut baby nanti. Abah and ibu pun ikut sekali ke hospital. Since Ahad mereka lepak kat Paka then hari ni nak balik Johor dah. Seronok dapat makan masakan yang ibu masak tiap-tiap hari, sedapnya hingga menjilat jari. Next week mereka akan datang lagi ke Paka untuk teman aku sebab abang outstation ke Swiss selama seminggu :(

Rutin pemeriksaan macam biasela, timbang berat, check tekanan darah, scan baby and discuss sikit pasal pregnancyku. Then, doktor tanya ada masalah or not. Aku jawab anemia and for sure doktor noticed pasal tu. So, doktor suruh jalani lab test - urine test and blood test. Urine test menunjukkan aku negatif dari apa-apa masalah. Result blood test akan diberitahu time next appoinment. Dapat lagi folic acid but this time aku kena makan 2 times per day, siang dan malam. Doktor khuatir aku akan lemah after deliver kelak kalau dibiarkan aje tahap hemoglobin dalam darah tu. Mudah-mudahan paras Hb aku akan pulih ke tahap yang normal nanti, insyaAllah.

Malam ni nak balik Perak jap until Saturday...erm, apa dah jadi dengan kerajaan Perak? No komen...politic game, biasela...

Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi