Tuesday, March 31, 2009

Idham ke Jepun

Adik abang yg ke-7 tu, Idham sudah pun berangkat ke Jepun pagi semalam. Kami sekeluarga menghantar pemergiannya ke KLIA. Seawal jam 3.30 pagi semua orang dah dikejutkan oleh mak abang. Mandi-mandi, siap-siap dan gerak ke KLIA from rumah Pak Cik Mokhtar kat Salak Tinggi. So, nearly to KLIA. Idham tu chek in nya pukul 7.30 pagi tp kena kumpul awal sedikit kat KLIA. Sampai-sampai dah ramai famili yg juga menghantar anak-anak mereka belajar ke Jepun. Tiga tahunla adik iparku di sana nanti.


Idham yg pakai blazer tu...


Malam sebelum tu (masa nak ke rumah Pak Cik Mokhtar), kaki aku bengkak tak hingat (susah nak describe)...may be sebab travel from Paka to Selangor aku tak banyak sangat gerak so kaki jadi bengkak tiba-tiba. Siap singgah kat Bangi sekejap, jumpa kawan abang then ke rumah Kak Ija di Seksyen 3, BBB. Sempat lagi lepas tu ke Warta (Pasaraya Bintang sekarang ni) beli Pizza Hut large 2 keping and usha-usha kedai ikan kat belakang Warta tu. Uhukz, letih tak ingat...

Tp semalam tak dela tunggu sampai Idham naik flight. Pukul 5 lbh tu, dah gerak nak balik Paka, sebab abang half day. Sampai rumah tengahari, aku tidur tak hingat-hingat. Erm, lambatla sikit Zuhurnya :) Pasni nak berehat-rehat saja, sambil tunggu ibu abah dtg. Tertunggu-tunggu juga baby yg masih tiada tanda-tanda nak keluar ni :) Sabarla yer...

Saturday, March 28, 2009

Apa Ek?

Rutin harianku seperti wanita-wanita lain yg menjadi suri rumah "tenet". Apa tu? Istilah yg diberi oleh En.Shahrul, member chat @ member lama kat Uniten dulu. Tp tengok gak mood, ada masanya aku tersangatla MALAS nak online. If line ok, i mean clear tak de lembab-lembab loadingnya maka lajula tangan aku menaip macam-macam perkara.

So baru-baru ni, aku telah dilantik secara rasminya menjawat jawatan as Penolong Setiausaha Biro Pendidikan Pelitawanis TNB Cawangan Paka ni. Wah! Macam dahsyat aje bunyinya walaupun just penolong. Kerjanya, lebih kurang kena plan buat rombongan untuk anak-anak staff yg baru abih UPSR ke...(syoknya rombongan), adakan kursus motivasi untuk ibu-ibu ke, or etc la...(nanti baru plan) Tp buat masa ini, aku tak leh nak komitmen sepenuhnya insyaAllah selepas melahirkan.

Aku ada beli 2 buah novel Alaf21 hari Rabu lepas. Beli kat kedai buku takdela diskaun macam kerja kat Alaf dulu :P. Erm...titlenya, Setulus Hati (lupa nama novelisnya) yg diedit oleh Kak Lis dan 1 more title, Mulanya Satu Cinta (Rose Harissa) edited by Kak Bie. So far baru je baca sinopsis belakang tu, macam bestla ceritanya.

Cerita bout my baby yg belum ada rasa nak keluar ni, hehe...Alhamdulillah dari sehari ke sehari pergerakannya still lagi active. Pantang memanggil-manggil namanya (umi n abi dah start calling his/her name) terus response :) Jenuh aku naik turun tangga rumah ni sebab nak bagi baby mudah turun. Yesteday chek up at Klinik Habibah, doc kata baby dah masuk ke laluannya tp not yet ready nak keluar. Tu memang biasa kalau anak sulung. Heart beat normal. Selalu gak rasa tak selesa kat perut ni, tp kenala sabar untuk sedikit waktu lg...insyaAllah. Masa nak balik tu, nampak Abg Ise (senior aku n abang kat Uniten) masuk dalam klinik. Abang bersalaman dengan Abg Ise, lama gila kiteorg tak jumpe, finally jumpenye kat klinik. Hehe...so sempatla bersembang-sembang sekejap before balik tu.

C ya till next~

Wednesday, March 25, 2009

Tag by cik Fieza

Lalalalala...jawab tag kena sporting :) tag by cik Fieza...

1. 3 NAMES IN YOUR INBOX CELLPHONE?
-Abang
-Adah [tgh risau tak dapat tmpt nak praktikal]
-Kak Fazila [fwd doa]

2. YOUR MAIN RINGTONE?
1000 tahun - imran ajmain

3. WHAT U DID AT 12 LAST NIGHT?
just arrived from Paka...lepak umah my sis in law kat KL ni...

4. WHO WAS THE LAST PERSON U WENT OUT WITH? WHERE?
my hubbyla...member lain takde, dating makan seafood kat muara sungai paka...

5. THE COLOR OF THE T'SHIRT YOU'RE WEARING? NOW?
baju tidur lagi ni...lom mandi :)

6. THE LAST THING U DID?
have chit chat dgn adik iparku about our pregnancy :)

7. 3 OF YOUR EVERYDAY FAVORITE ITEMS?
-laptop [online2...]
-handphone [must bawak ke mana2]
-buku [buku pregnancyla yg rajin dibaca skang ni]

8. THE COLOR OF YOUR BEDROOM?
white...but later nak kalerkan light blue...


9. HOW MUCH MONEY IN YOUR WALLET NOW?
ade dalam RM6 kut tu excluding syiling...kad atm banyak :)

10. HOW'S LIFE?
feel much betterla...tak sabar nak tunggu orang baru :)

11. YOUR FAVORITE SONG?
hurm.. currently my feveret lagu imran ajmain yg soundtrack drama Yussuf tu...

12. WHAT WILL U DO NEXT WEEKEND?
this weekend maybe ke klia hantar bro in law nak studi Japang...

13. WHEN WAS THE LAST TIME U SAW UR MOM?
last friday, sempat balik Johor jap...miss u already, mom!

14. WHERE IS SHE NOW?
kat Johor...

15. WHEN WAS THE LAST TIME YOU TALKED TO YOUR PARENTS?
yesterday...sembang thru phone...tanya khabar :)

16. WHO IS THE LAST PERSON THAT TEXTED U?
abang sms me...sampai dah kat Kajang

17. WHERE DID U HAVE UR DINNER LASTNIGHT?
dinner kat Kemaman last nite otw to KL, mkn sotong celup tepung...nyum3

18. THE LAST SURPRISE YOU GOT?
surprise birthday cake from abang...tak sangka lak abang leh wat gitu :)

19. LAST THING U BORROWED FROM UR FRIENDS?
not really remember...lame dah sangat tak jumpe member-member ni...

20. question missing

21. WHO IS UR BF/GF OR HUSBAND/WIFE?
my hubby is encik mohd sazli...

22. WHAT DO YOU FEEL NOW?
biase aje..sambil chatting with mama faryza...

23. WANNA SHARE WITH WHO?
no needla...

24. WHO KNOWS UR SECRET?
skang ni banyak abang yg tau :)

25. THEY KEEP UR SECRET?
for surela...rahsia dia rahsia i, rahsia i rahsia dia gak...

26. question missing

27. ARE YOU ANGRY WITH SOMEONE?
dont think so...baik2 aje dgn semua :)

28. WHAT DO YOU ORDER AT MCD?
erm...dulu b4 boicott, selalu order mcChicken...

29. THE LAST TIME YOU FELT SO SAD?
isnin baru-baru ni...kena sound dgn abang :(
but later tu, abang datang pujuk sbb i dah tersengguk-sengguk menangis...

30. WHAT IS UR WISH FOR TOMORROW?
-hopefully baby dah engage :) tak sabar tunggu dia...


--- aku mau tag ---
erm...tak maula kacau orang :P sian mereka...hehe...tq to Fieza, dah jawab dah semuanya :)

Tuesday, March 24, 2009

Menghitung Hari

Minggu ke 38. Alhamdulillah, masih lagi diberi kekuatan dan kesempatan untuk meneruskan kehamilan :) Tapi kalau ikutkan hati, dah tak sabar nak tengok baby. Hik3...alahai baby umi, apa kabarla agaknya? Due date tinggal 12 hari je lagi...

3 days ago, pas balik from Johor, aku alami sakit perut yg amat, aku fikir-fikir ni sakit sebab nak bersalin ke? Suspen je kan ayat...then 2-3 kali gak keluar masuk toilet. Call ibu tanya, ibu kata mungkin gak tu. Dulu pun masa nak bersalin kan anak sulung, perut ibu memulas-mulas tapi tak nak membuangpun. Huhu...same case ke aku dgn ibu? Tapi tak lama tu dah ok dah...Alhamdulillah. Kaki bengkak tak? Ni Mama Fariza ada tanya last week. Aku pun tak berapa nak sure pasal kaki bengkak ke tak. Tapi nampak cam sembab tu ada. Wah! Risaunya batin ini! Malam pulak dah macam kena insomnia, susah sikit nak tido. Termenung sana, termenung sini. Yg pelik tu, siang-siang ni kalau tak hadap laptop mudah sangat rasa nak lelap :)

Then, ada gak kadang-kadang rasa sakit kat ari-ari ni. Tak taula apa sebabnya, tapi sekejap-sekejap aje. Sesak nafas selalu gak rasa, tapi pastu aku akan cepat-cepat tarik nafas supaya dapat bernafas dgn baik. Banyak sungguh simptom yg aku rasa bila dah dekat dgn due date ni yer...mudah-mudahan semuanya baik-baik sahaja. Aku macam ada instinct baby nak kuar minggu ni tapi tak taula kut betul ke tak. Baby still lagi bergerak aktif sesuka hatinya. Hehe. Abang pulak hari ni katanya nak ke Kajang... outstation, for sure aku kena ikut sebab tak de sape-sape kat rumah ni.

Kita tunggu dan lihat sahaja...insyaAllah semuanya akan dipermudahkan. AMIN.

Sunday, March 22, 2009

Baby at 37 wks

37 wks...Alhamdulillah takat ni tiada apa-apa masalah yg menghantui diriku dan juga baby. Contraction sikit-sikit tu adelah rasa yg kadang-kadang membuatkan aku rasa macam nak baby keluar time tu gak :) Bukan apa, tak sabar nak tengok dia...hehe...As for now, baby dah memenuhi ruang dalam rahimku (supposela kan)...

Petang semalam chek up kat KSH. Appointment with Dr. Hj. Khalid, O&G kat situ. Alhamdulillah semuanya ok dan tiada masalah. Dr. Khalid chek baby, kedudukan kepala baby masih di bawah. Tp belum masuk ke laluannya lagi. So, tunggu je la bila-bila masa dari sekarang. Heart beat baby normal, saiz tulang peha normal, dan macam-macam lagi saiz yg doc amik. Kandungan air ketuban pun ok. Alhamdulillah. Aku dan abang senyum ajela tanda bersyukur sebab our baby tiada masalah. Before balik tu, doc pesan kalau dah sakit-sakit tu terus call dia cakap dah on the way. So, nanti doc akan prepare yg sepatutnya kat hospital :) insyaAllah... Then, aku sempat lagi tanya doc...

"Saya ni boleh jalan jauh lagi kan doktor?..."
"Erm, nak ke mana?"
"Pergi KL jap, ada hal..."
"Ok, kalau macam tu...beg-beg semua mesti dah masuk kereta, kad chek up tu bawak aje pegi mane-mane...if dah sakit, just pergi mana-mana hospital yg nearest..."
"Tq doc!..."


Abang pulak mencelah,
"Dia ni memang kaki jalan doktor...tak reti duduk diam :P "

Hehe...itula ceritanya semalam. So, after chek up tu aku dan abang gerak ke Sepang sebab anak sepupu abang meninggal dunia. Sampai Sepang around 8pm dan kami terus join kenduri arwah. Pukul 12 gerak balik Johor, sampai rumah at 4am pagi tadi. Wah...letihnya tak ingat...lepas Subuh bantai tidur laki bini till 11am :) Lama dah tak balik rumah, rasa seronokla pulak...hik3. Rindu rumah...

*Post ni hari Jumaat tulisnya, tp blogspot ade problem...hari ni baru dapat publish...

Wednesday, March 18, 2009

Tag Spesel

Lama dah tak kena tag dgn sape-sape...tapi takpe, demi Kak Moon aku sanggup menjawabnye :)

5 Yang Paling Spesel - Orang Yg Masih Bernyawa:

-ibu & abah
-abang (my lovely hubby)
-adik beradik (4 adik)
-kak nor (the bestos cousin i've ever had)
-kawan-kawan rapat (yg masih mengingatiku)

5 Yang Paling Spesel - Makhluk Bernyawa Bukan Orang:

-ikan-ikan sungai dalam akuarium abang
-kucing-kucing yg cute (yg tak cute tak moh!)
-si askar (kucing kat kg abang)
-si putam (kucing kat kg abang)
-si comot (kucing kat kg abang)


5 Yang Paling Spesel - Harta Benda Yg Memang Tak Bernyawa:

-handphone (paling spesel sbb abang hadiahkan K810i tu)
-wallet / purse (handbag pun sometimes je pakai)
-all items yg abang bagi (really appreciate and love them!)
-tilam Vono (baru je tukar tilam kat bilik, selesa sikit tidur)
-laptop (tak de laptop takleh nak online selalu)

5 Yang Paling Spesel - Ape-ape Yg Jadi Nyawa Anda:

-roh, jasad
-my hubby (amat sayang)
-famili tercinta
-duit (at least if ade RM1 dalam wallet pun dah ok, Alhamdulillah)
-handphone (tengah sarat-sarat ni tak leh berenngang dgn handphone, takut emergency case)


5 Yang Paling Spesel - Penjawab Tag Nyawa Yg Seterusnya:

-Mama Faryza (hehe...biar dia lupakan masalah seketika)
-Encik Pudin (bz katenye...bg dia lg busy)
-Puan Mastura (saje kacau ko :))
-Cik Fieza (suke bace blog ko)
-Cik Amy Zatul (tiada sbb yg musabab :))

Diharapkan semuanya berpuas hati dgn pemilihan yg aku lakukan di atas :) Selamat kena tag!

Monday, March 16, 2009

Outstation, My Birthday and 1st Wedding Anniversary

Waa...im already 25 this year! Macam tak caye aje, and insyaAllah bakal bergelar umi tidak lama lagi. Untuk pengetahuan kawan-kawan my birthday jatuh on 11th March yg lalu. Alhamdulillah bertambah lagi usia ni...and also dah celebrate 1st anniversary last 14th March - to abang, terima kasih tak terhingga...i LOVE u so MUCHHHHHHH, sayang!!!!

Last week agak busy, ye ke??? Erm..busy mengikut abg outstation ke KL. Abg got miting kat TNB HQ. Setengah hari je. Sementara tu, aku ke Mid Valley dgn my adik ipar yg juga tgh preggy 12 wks kut. Naik komuter aje. Sampai Mid Valley, abg dah ada kat sana terus datang from HQ. Kami jalan-jalan kat Jusco nak beli play pen for baby and some more things. Alhamdulillah dapat gak apa yg nak dibeli. Letih menapak satu Mid Valley tu :) tp puas hati sangat dapat apa yg dihajati. Then, petangnya balik Perak sbb nak buat kenduri doa selamat untuk adik abg yg akan pergi further his study ke Jepun hujung bulan ni. Alang-alang semua adik beradik abg balik kecuali yg studi kat UIA (sbb ada kuiz hari Ahad), so abah confirm buat kenduri tu. Masak pun simple-simple aje untuk jemputan kenduri. Sedapnya dapat makan sambal tumis petai Kak Long :)

Well, actually last week tak sempat nak pegi chek up. Tp aku tak risau sangat, kiraan baby punya movement masih lagi normal and sangat aktifla baby umi ni. InsyaAllah nak pegi malam ni then plan nye this Friday nak ke KSH jumpa O & G. As for now, baby dah 37 wks. Kalau ikut kiraan ni, orang kata bila-bila masa je boleh bersalin. Alhamdulillah aku masih lagi boleh bergerak bebas buat macam-macam aktiviti sambil jalankan tanggungjawab as a wife. Mudah-mudahan semuanya selamat, itu je yg aku harapkan buat masa ini. Doa tak putus-putus, selawat, zikir... semuala yg terlintas kat kepala akan aku cuba amalkan, insyaAllah.

Later aku akan update about baby, and may be gambar celebrate birthday (kalau rajin nak edit)...

HAPPY 1st ANNIVERSARY!!! Sayang abang banyak sangat...mudah-mudahan kita sentiasa berkasih sayang, rukun dan aman damai hendaknya serta diberkati olehNYA...

Sunday, March 08, 2009

Sensitif ke?

Aku tak sure wanita-wanita lain yg mengandung juga mengalami keadaan yg sama seperti aku. Adakalanya mudah terasa dan sensitif dengan keadaan dan persekitaran. Yg aku perasan, since preggy ni if abg tibe-tibe 'terKERAS' or 'terGARANG' sedikit dgnku pastinya few minutes selepas itu, aku akan berubah air muka dan start bergenang air mata :) Erm...bila dah nampak air mata mengalir tu abg akan cepat-cepat peluk aku untuk menenangkan. Memang kelakar kalau diingat-ingatkan sebab rasa diri ni macam kanak-kanak pulak. Pantang kena tegur mesti nak menangis. Tapi itulah yg berlaku. Aku lembut sangat hati dan mudah terasa. Masa awal-awal kahwin dulu, tak kisah pun kalau abg 'terKERAS' or 'terGARANG' malah buat muka selamba lagi sambil senyum tahu diri ni dah buat salah (selalunya abg tegur tu berSEBAB, bukan saja-saja).

Aku takut gak kalau sifat-sifat macam ni akan diwarisi oleh bakal baby. Mudah-mudahan tidaklah, biar dia jadi sedikit KERAS atau TEGAS macam abinya :) InsyaAllah... Tapi tulah, orang-orang tua pun selalu berpesan amalkan baca Quran supaya hati kita selalu tenang dan senang ketika mengandung ni. Salah satu cara juga untuk prevent kita dari mudah TENSION, darah tinggi or apa-apa yg pelik.

Kesimpulannya, tepuk dada tanyala iman :)

Wednesday, March 04, 2009

Cerita 35 minggu

Aku di Port Dickson tatkala post ini kutulis, mengikut abg outstation. Petang semalam sampainya, along the way from Paka hujan lebat dan juga gerimis mengundang. Dah lama tak hujan macam sekarang ni, before this kan musim kemarau melanda.

Aku dah pergi chek up malam sebelumnya kat Klinik Habibah. 35 wks dah minggu ni. Lately, kepala selalu pening. Doc kata tekanan darah normal, Alhamdulillah. Risau gak aku kut darah tiba-tiba naik, tapi rupa-rupanya tidak. Maybe disebabkan cuaca yg tidak menentu dan terlalu panas telah menyebabkan kepalaku pusing. So, doc pesan minum air banyak dan rehat secukupnya. Time scan baby memang aku suka :) Melihat keadaan baby yg sihat dan tiada masalah adalah harapan aku setiap kali scan. Then, macam confirm betul je that our baby ni ialah tutt... (maaf, buat masa ini biarlah kami rahsiakan dulu)...dah 2 org doc yg nampak begitu. InsyaAllah...aku dan abg tak kisah girl or boy asalkan our baby ni sihat :)

Kick chart baby masih lagi normal, within 12 hours keaktifannya amatlah positif. Doc pesan, if dah slow tu kenala pergi chek. InsyaAllah aku akan ingat pesanan itu. Now pun baby tengah menendang :) Aii..takkan dah lapar kut, umi baru makan nasi goreng 2 pinggan pagi tadi :)

Next chek up is on 15th March...time tu kalau mengikut kiraan aku akan masuk 37 weeks of pregnancy. Tak sabar rasanya nak tunggu untuk next chek up :) InsyaAllah...Till next...



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi