Monday, June 29, 2009

Hot MaMa Contest


Hot MaMa! I'm very sure semua preggy woman adalah hot MaMa, rite? As for me, masa early preggy tu perut tak menonjol sangat...masuk 7th months above baru kelihatan perut tu (preggykan Husna perut comey aje...)

Back to the title, Mummy Qis telah melancarkan Hot MaMa Contest sempena her wedding anniversary yang ke 2. Tahniah to Mummy Qis and family! Moga keluarga bertambah ceria dengan kehadiran Darwishes & bahagia ke akhirnya...insyaAllah :)


Mummy Qis & her Darwishes...

Bagaimana caranya? Ok, sila klik image di bawah ini dan lihat syarat-syarat penyertaan...



Setelah digodek-godek keseluruhan folder gambar masa preggy...finally, gambar yang di bawah ini menjadi pilihan untuk dipertaruhkan...hehe...gambar ni diambil (if im not mistakenla) masa preggy 8 months...dengan muka pucatnya dan perut yang menonjol pun ada hati nak bergambo...hehe...tapi tu la, tak dinafikan ibu-ibu mengandung ni memang berseri wajahnya walaupun pucat lesi :)



.
..
...
....
.....
......
.......


Penyertaan adalah untuk semua moms or moms to be, tak kisah mengandung masa year 2000 pun boleh join.

Hadiah yang menarik iaitu telekung bersulam bakal dimiliki oleh pemenang yang bertuah! Jom ramai-ramai kita mencuba! Tak salah mencuba sebab kita masuk pun sekadar for fun! :) All da best yeah!

Tanah Rata

Rite now, aku ada di Tanah Rata, Cameron Highlands. Menemani abang outstation. Abang jadi lead auditor SEMS kat Power Station Cameron Highlands ni. Seminggula berkampung kat sini. Duk kat The Heritage. Sejuknya boleh tahanla. Kesian kat Husna, kena pakai baju tebal tiap-tiap hari.

Yang bestnye sini Celcom broadband nye servis ada bagus! Laju dan 3G coverage full! Boleh online 24 jam pasal tak payah bayar elektrik (padahal bayar duit duduk hotel cover sekali duit api air :))

Lapar dah, jom pergi breakfast! Minum teh segar dari ladang :) Abang dah turun pergi stesen...

Wednesday, June 24, 2009

Finally dapat jumpa :)

Suka sangat bila abang tanya, "Nak jumpa Fariza tak?..." Erm...apa lagi mestilah aku jawab nak! :)
So, last nite dapatla jumpa dgn Mama Fariza. Pertemuan diaturkan dan kami pun bertemu...hehe... (Maafla kawan-kawan yg lain, pertemuan ni on da spot je plan...) Jumpanya kat Jusco Cheras Selatan.

Tengok keadaan Fariza tu macam dah tak larat aje...walaupun orangnya kecil tp semangatnya kental :) Dulu aku pun pernah begitu, dah nak masuk hujung-hujung preggy memang kita nampak tak bermaya. Frankly speaking, perut Fariza memang besar tp comel :) Maybe ngandung lelaki mmg kita nampak perutnye besar.

Husna sukala dapat kena dukung dgn Papa Johan. Terkekeh-kekeh dia ketawa kena agah. Dalam pertemuan tu, tak lain tak bukan duk sembang pasal hal masing-masingla (perkembangan diri, etc). Sebenarnya aku pun tak banyak berubah just makin jelita kut :P yer kan Fariza? InsyaAllah nanti ada peluang lagi next time leh jumpe. (Tp apsal kita lupa nak amik gambo?)

Before that, nak wish congratz to Kak Lis (my ex-opismate kat Alaf 21) Dah selamat bersalin kat PPUM, baby boy, 3.44kg hari Sabtu baru ni. Selamat berpantang kat Kak Lis & baby!

Tuesday, June 23, 2009

Tote Boutique Giveaway


Banyak sungguh giveaway contest kebelakangan ini. Aku hanya mencuba, mana tahu ada rezeki nak dapat giveaway ni. InsyaAllah...

Untuk kali ni, aku join Tote Boutique Giveaway. Actually this blog owned by Cik As. For those yang suka sangat dengan hasil tangan Cik As (semestinya beg-beg yang cute miut) pasti akan singgah ke blog ini untuk melihatnya.

Sebelum itu, Cik As baru sahaja mengumumkan dalam entri nya yang dia akan memberikan tote bag seperti dalam gambar di bawah memandangkan ramai penyertaan yang menyertai sebagai tambahan hadiah. Comel kan?



Ok! Kenapa aku nak join sangat this giveaway?

Sebabnya, cuba kawan-kawan semua lihat gambar kat atas tu. Comel kan beg tu? Bukan takat comel malah convenient sangat. Very useful. InsyaAllah jika diberi peluang untuk menang, beg ini akan kuhadiahkan kepada seseorang yang sangat special di hatiku. Siapakah orangnya? Erm...adalah :)

Berikut merupakan syarat-syarat yg telah ditetapkan oleh Cik As untuk menyertai giveaway ini...


So, kawan-kawan yang berminat silalah lakukannya sekarang kerana dateline giveaway ni dah hampir ke penghujungnya. Selamat mencuba! :)

Sunday, June 21, 2009

Manjakuhappy Giveaway Contest


Berita TERHANGAT!!! Manjaku Happy telah bermurah hati mengadakan giveaway contest sempena birthday Ammar (anak tuan punya Manjaku Happy). Pemenang bertuah akan memenangi Cloth Diaper Lollipop seperti yang tertera kat dalam gambar seperti di atas!

Dan...kat bawah ni adalah hadiah tambahan daripada Manjaku Happy untuk pemenangnya...sebiji legging strawberry cake...nyum3! :) (sila lihat gambar di bawah)


Legging strawberry cake...

Erm...Manjaku Happy juga tersangatlah bermurah hati memberi satu lagi hadiah tambahan kepada peserta yang bersungguh-sungguh menyertai giveaway ini...yang namanya tertera lebih dari tiga kali iaitu voucher diskaun untuk pembelian cloth diapers dan voucher ini valid until 15 July 09 sahaja.
Voucher diskaun...


Manjaku Happy ini sebenarnya sebuah blog yg dikelolakan oleh Mak Ammar :) Dengan slogan "Sihat, Ceria, Happy, Bergaya" menerusi blog ini ada dijual pelbagai pilihan pakaian untuk baby since umur newborn until kanak-kanak umur 5 or 6 years ++. Antara pilihan jenama yang disediakan ialah Calvin Klein, Oshkosh, Espirit, UK, Zara, Nike, GAP dan banyak lagi. Selain itu, di Manjaku Happy terdapat juga pilihan pelbagai saiz dan warna cloth diapers dan legging. Apa yang sangat pasti, pilihannya menarik, cantik dan confirm kita akan tertarik! HARGA yang ditawarkan juga amat BERPATUTAN dan bak kata pepatah "Kalah membeli, menang memakai"!

So, kalau kita nak anak-anak kita nampak sihat, ceria, happy dan bergaya...erm, jangan malu-malu dan segan untuk singgah ke blog ini sambil membeli-belah baju yang comel-comel ni! Beli jangan tak beli!

.
Bagaimana nak jadi pemenang bertuah tu? Kat bawah ni ada cara-caranya...mudah sahaja...



(Sila klik gambar untuk melihat dengan lebih jelas)

Kepada anda yang berminat, penyertaan masih dibuka sehingga 30 Jun 2009. Klik sini untuk turut serta dan good luck k! :)




Hari ABAH

Hari abah datang lagi. Selamat hari abah kepada mereka yg bergelar abah. To my lovely abah, selamat hari abah!(pagi2 dah wish) Also kat abah-in-law, selamat hari abah! To my dearest husband, selamat hari abah (Husna lom pandai nak wish).

My abah & ibu with Husna...


Abah Husna @ my dearest abang...


Cerita hari semalam...kami sekeluarga berjalan2 ke Tasik Kenyir. Ya Allah! Pemandangan yg indah di sekeliling kami. Besar sungguh Tasik Kenyir tu. Sampai sana lebih kurang jam 11am. Tengok2 sekeliling tasik. Ramai yg datang kebanyakan nak pergi picnic kat waterfall. Tapi kami ni memang datang saje nak jalan2. InsyaAllah next time pergi nak try naik bot dan picnic. Abang, kalau ada peluang nak naik bot pergi tengok kawasan ikan kelah :) Petang dalam pukul 5 baru sampai rumah, jalan2 cari makan la katakan :)

Nice view kat Tasik Kenyir...


Ibu, Husna, me & abang...


Ibu, Husna & Cik Cik Husna (my sis)...

Friday, June 19, 2009

Interview SPA

Last Wednesday (17.06.09) pergi interview dgn SPA kat KT. Post nye Pegawai Teknologi Maklumat (F41). Husna, on the way tu aku dah bf kan dia (sian dia kena tunggu umi almost dekat 3 hours) Sampai kat Wisma Negeri lebih kurang 2 min lagi nak pukul 8. Terus bagi IC kat pegawai yg bertugas untuk chek my name. After chek2 all the certificates, dia bagi number. Erm, my turn is 6. So, lepak2 tunggu sambil recite selawat and doa. Tak lama tu, ada seorang kakak ni tegur. Dia pun same room untuk interview but dia nya turn no 9.

Share2 current issues and discuss about IT sikit. Dup dap dup dap...rasa cam lama je menunggu turn untuk disoal siasat :) Tak lama tu, tiba my turn. Ketuk pintu sebelum masuk. Ehem2...aku pakai baju kurung blue plain dgn white tudung. Masuk bilik dan beri salam kat penemuduga. 2 'hansome' guys (seorang sudah berumur sikit dan seorang lg 30-an kut) sedang menanti di dalam bilik itu. Maka bermulalah cerita ditemuduga.

Antara soalan yg ditanyakan ialah:

-Tell me about ur previous job...
-Isu 'Along' dan punca2 nya...


...tu je kut kalau tak silap aku...pastu yg seorang lg tu tanya pasal IT. Ada soalan tentang database, programming yg pernah pakai, pernah buat system tak...n so on.

So far pada aku, interview itu okla...tidak terlalu teruk dan juga tidak terlalu bagus :) Alhamdulillah dapat melepasinya dgn baik, almaklum dah lama sangat aku tak pergi interview. Tp yg penting preparation tu ada dan sudah berusaha. Lepas ni kita tawakal :)

Sunday, June 14, 2009

Husna dah ada toys

Im back!Seminggu lebih tak update :) Busy bebenor rasenye since ada Husna ni. Last week balik Johor kejap attend wedding abg sepupu of my hubby kat Batu Pahat. Alhamdulillah selesai semua...dapat makan soto nasi (dihidangkan untuk para tetamu). Actually hidangan nasi pun ada, tp aku prefer makan soto aritu sbb lain dari yg lain :)

Husna dan Umi siap2 nak pi kenduri...

Balik from kenduri, aku sefamili plus ibu abah and famili abang dijemput ke Felda Layang-layang untuk makan nasi ambang. Waduhh...benar2 kenduri hari tu. Well, actually nasi ambang ni my sis in law yg mengidam (preggy twins lak tu). Kiteorg ni pulak join sekali makan...hehe..memang meriah! Tuan rumah tu merupakan ex-opismate my sis in law. So, dia jemputla semua sefamili makan nasi ambang yg dimasak sendiri olehnye. Alhamdulillah...kenyang sungguh. Nasi dihidang di dalam dulang sebanyak 3 dulang. Selesai makan, kiteorg pun balik ke rumah my parents.

Esoknya, pergi kL coz abang ada meeting and course tuk dapatkan title IR kat nama dia selama 3 days kat PJ. Dah ramai2 ni stay kat umah my sis in law je la kat Saujana Utama, Sg.Buloh. Then, Rabu baru balik Paka. Turut serta abah, mak and adik2 abang. Since school holiday diorang ni bantai berjalan je la. Abah pun saje amik cuti seminggu nak jalan2. Sempatla bawak mereka pergi makan seafood kat Kerteh.

Ok...back to the title...lupe lak pasal Husna. Erm, 2 days ago jalan2 kat Mesra Mall. So singgah kat Toys Ur Us. Usha2 baby's toys. Erm...banyak sgt but not really suit tuk age Husna. Then, me and abang decide belikan Husna ini...i mean...tengok kat pic bawah ni k! Husna walaupun baru 2 months lebih but dia dah sgt alert dgn sound. Ingat nak beli playmat tp abang kata ini pun dah kire ok, so just agree je.

Tadaa...


ini la dia...

Pastu ade belikan Husna 2 others toys yg comey2 tp lupe nak snap pic nye :)

Erm, this Wednesday insyaAllah kena pergi interview dgn SPA kat KT. Mudah2 an ade rezeki for me leh dapat this job. Mana tau, rezeki anak :)

Till next...insyaAllah...

Tuesday, June 02, 2009

Outstation PD, KL

Haih...(bukan mengeluh k!) rite now ada kat kL, ikut abang pegi outstation. Staying at one resort hotel at Subang. Abang and his anak2 buah tengah struggle for today event, ICC Convention (Wilayah Tengah) Good luck for him! Mudah2an berjaya...AMIN.

Since 2 hari kat sini, Husna boleh je sesuaikan diri. Tapi malamnye...Ya Allah! 1st nite tu, dia tak tidur till 6am. Can imagine? Dia tak nangisla the whole nite tu, tp dia duk perhati sekeliling. Aku and abang tak larat dah nak tunggu dia sampai tertidur2 la jugak. Then, 2nd nite which's last nite...erm, dia nangis2. Start jam 2am till 5am. For each hour tu, dia tidur kejap2 then nangis balik. Aku breastfeed dia macam biasa tp pastu dia nangis lagi. Check perut dia, kembung rupanya. Sapu vicks kat perut and belakang her body. Kesian sangat bila tengok dia nangis macam orang tengah sakit (mmg sakit pun)... Try pujuk2 dia and dodoi2kan dia. Bila angkat and peluk dia senyap kejap but bila baringkan semula dia nangis lagi. Sampaila ke pukul 5am. Abang pun ada bangun tengok2kan dia. Kesian kat abang, letih dgn competition tu (since he's facilitator, kena pantau anak2 buah punya kerja and give them much support). However pun, takpela Husna. Umi tak kisah...just risau takut Husna kena sawan nangis. Alhamdulillah tak ape2. Tapi, Husna mmg mudah sangat kena kembung perut ni paling obvious tengah2 malam bila semua orang dah lena. No idea about this. Since dalam hari pun gitu. Harap2 bila dia dah semakin besar nanti she's akan ok, insyaAllah.


Gambar semalam...

Erm...last week ada pergi PD lepas kenduri aqiqah Husna, abang got seminar there. Sempatla snap2 beberapa pic time lepak2 kat beach. Hehe...the latest of me since jadi umi! Maintain je actually... :)


Comey tak? :)

Ni gamba Husna tidur, dia suka tidur mengiring atau tiarap.

Husna kat kondo PD...

Then, May and June got many invitation wedding but seriously sorry cannot make it because of so many reasons. Btw, congratz to Asiah and Nik yg sudah selamat menikah last weekend. Kenduri kat Melaka tak dapat attend.

Also, my ex schoolmate, Khalid and his wife As kat Pontian (pun cannot attend), Zulita and his hubby Zul kat Batu Pahat. Then, upcoming wedding invitation ialah member uniten, Amilia and Amruha kat Melaka and Mashitah (ex schoolmate) and his future hubby kat JB.
Tahniah u all! Moga diberkati dunia dan akhirat dan bahagia selalu! AMIN.

Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi