Thursday, September 17, 2009

Baju Raya Husna

Sy sudah berada di kampung halaman. Alhamdulillah, mlm semlm b4 12 sampainya. Plan asal nak balik pagi ni, tp bila dengar my mom demam semalam terus plan balik mlm td. Ibu dah sihat sikit, batuk belum pulih lg. Husna and her abah tak bangun lagi ni, masih kedengkuran :)

Alhamdulillah, murah rezeki Husna. Banyak baju raya untuk Husna. Semalam je dapat sepasang from Kak Nor (my cousin), kaler pink siap dgn shoe. Ini kira 3rd shoe Husna dah dapat. Then, Atuk and Wan Husna kat Perak pun ada belikan 2 helai baju raya kaler biru and hijau. Wah! Meriahnya raya Husna. Nenek Husna aka my mom buatkan sepasang baju kurung kaler merah gitu. Nanti ummi pergi belikan tudung yg cute untuk Husna :)

Tak termasuk yg sy beli sebanyak 3 pasang. Dan juga from Pak Anjang, Pak Alang and Pak Usu Husna. Meriah2! Thanks to semua yg memberi...Husna walaupun belum mengerti apa2, sudah tentu ceria di hari raya nanti! :)

Di kesempatan ini, sy dan keluarga mengucapkan Salam Aidilfitri, Mohon maaf zahir dan batin kepada semua umat Islam di seluruh Malaysia khasnya dan dunia amnya.






Tuesday, September 15, 2009

Off to kL

Nak off ke kL tghari ni, tomorrow abang ada interview kat hq tnb. Good luck untuk abang! If ada rezeki merasala kita sekeluarga jalan2 :) Then, by khamis morning gerak balik ke Johor sampai hari raya :)

Anyone my friends yg duk area kL/Selangor nak ajak buka puasa ptg esok leh calling2 me k! :)



gambar sekadar hiasan :)







Monday, September 14, 2009

Received Kad Raya

E-card from Ummu Ilham




Card received from Mas



from Faryza


Ye ye dapat kad raya jugak!!! (sambil melompat2 keriangan) dari miezaniera, dia bagi kat semua follower blognya dan peserta pasangan seiras :) terima kasih yer!







Sending my e-card

Raya bakal menjelang tak lama lagi :) InsyaAllah tahun ni aku dan famili akan beraya di Kluang, Johor pada 1st and 2nd day of raya. Jemputla ke rumah kepada mereka yg ada di sekitarnya.

Sempena nak raya, kat sini ada sekeping e-card yg aku design khas untuk sahabat2 bloggers yg rajin singgah di blogku ini :) Yg tak rajin juga boleh ambil e-card ini untuk ditempek di blog/ desktop masing2 :)




Kawan2 kat bawah ni jemput amik yer...sudi2kanlah :)

Ok sahabat2 semua, jgn lupa tempek my e-card ni kat blog masing2 yer :) Thank u!




Sunday, September 13, 2009

Cute Sleeping Baby Contest


Contest lagi??? Wah...memang meriah dunia blog ni kan, dengan contestla, giveawayla, etc. Sama ada rajin atau tak je nak joinnye :)

This time nak join "Cute Sleeping Baby Contest" pulak yg dianjurkan oleh Baiti. Contest ini start 03.09.09 till 18.09.09.

Berikut syarat2 nak join :)

1. Penyertaan terbuka kepada semua para2 ibu n blogger.. DONE

2. Perlu lah menjadi FOLLOWER Love My New Life
dan add her link di bloglist anda DONE

3. Buat entry contest bersertakan 1 gambar baby anda yang sedang tidor
yang paling cute, chomel sekali... DONE

4. Terhad untuk satu penyertaan sahaja dan umur bayi ketika itu hendakla dalam
lingkungan usia 3 - 12 bulan DONE

5. Perlu disertakan dengan NAMA BABY, BIRTH DATE, PLACE OF BIRTH & NAMA IBU DONE

6. Kemudian add banner contest kat side bar beserta ngan link contest nyer skali DONE

7. Nyatakan skali aper yang special tentang blog Love My New Life

Blog Baiti ni comel sebab pinky and gurlish gitu :) Dulu2 sy pun pernah suka kaler pink ni, tema majlis tunang pun kaler pink :) Suka jadi silent reader kat blog Baiti. DONE

8. Sila tinggal kan link peyertaan anda di comment yerk.. DONE

inilah gambar yg dipertaruhkan...

Nama baby: Afifah Nurhusna
DOB: 03.04.09

POB: Kuantan Specialist, Pahang

Mommy's name: Nurulhuda


Husna ni kalau tidur macam2 aksi dibuatnya secara spontan. Pernah tidur dalam keadaan meniarapla, tidur sambil hisap jarila, etc. Comel sangat aksinya. Semuanya ummi rakam sebagai kenangan untuk hari akan datang :) Dalam this picture, rasanya Husna dah kepenatan bermain sehari2 an. Tu yg sampai lengan naik kat dahi tu, letih sangat. Bila tengok anak sendiri tidur kita pun akan rasa tenang. Apatah lagi melihatkan gelagatnya tidur dengan pipi yg semakin bam bam itu :)



-----------------------------------------------------------------------------------------

sharing is caring...another pic Husna tidur (bukan untuk contest) :)









Tuesday, September 08, 2009

Husna check up 5th month

Alhamdulillah... pagi tadi dapat gak bawak Husna pergi chek up and jab. Since my mom and dad ada sini, so ask them to bawak me and Husna ke klinik. Kejut2 Husna (kena paksa bangun) then mandikan dia. Dalam pukul 10 pergi klinik. Arrived there, tak ada patients (bagus pergi klinik pagi, orang tak ramai)



baru balik from klinik ni...


Terus Husna dipanggil masuk ke bilik doc. Sembang2 sikit with doc, talked about baby la kan. Ok ke tak macam ni, or macam tu... normal ke tak begini or begitu... more about Husna, how's dia punya perkembangan so far.

Then timbang berat si kecik ni. Wah! 7.3kg aje :) Well done! Membesar dgn sihat. After that, tibala masa untuk mencucuk punggungnya itu :) Doc sembang2 dgn Husna, ... "mana suara dia... :) senyap aje..." hehe...Husna cuak kut. Tak bersuara langsung. Time kena cucuk tu pun dia senyap aje, muka langsung tak ade reaksi. Then, aku asked doc pasal baby selalu demam after 5th jab ni kan. So, doc advised bagi ubat after balik rumah. Ada explaination actually about baby demam ni, tp aku tak berapa nak masuk dalam kepala ni pasal apa yg doc cakap tadi. Tp fahamla kut :)

Erm, till right now dah pukul 3 Husna masih lagi aktif. InsyaAllah dia kuat. My mom pun kata kat Husna, she's strong. Mudah2 an dia tak kena demam tu. AMIN~





Saturday, September 05, 2009

Petangku Sepi

Sunyi, sepi je kat rumah time ni... Husna aku tidurkan, dah dia asyik merengek je. Lama2 geram, tepuk2 bg dia tidur (mmg lagu tu la kalau dia nak tidur mesti ngamuk dulu). Abah nya lak masuk stesen, musim2 commissioning ni agak bzla, stesen dah jadi rumah no 2. Last nite abang balik jam 2 lebih. Lepas terawikh masuknya.

peaceful je tengok Husna tidur...

Apa nak wat? Usha2 resipi kat internet. Macam2 ada. Macam2 rasa nak buat. Tp bahan tak cukup. Malas nak ke koop (read: koperasi tnb). Bukak facebook tp cam malas nak komen2. ONline YM tp member2 yg best tak online. Ingatkan hari ni ada orang pos laju kerja, tak ada rupanya. Ada barang yg kuorder tengah on the way still belum tiba :( Esokla gamaknya...

Sudahnya, kutaip this entry. Mudah2 an cepat siap kerja abang. Selalu wiken2 ni kalau kiteorg tak outstation, boleh jalan2 pergi Dungun. Petang2 kalau bukan bulan puasa lepak2 tepi pantai sambil makan kopok lekor :) (kecur air liurku) Dahla, baik pikir nak masak ape petang ni. Till next~





Friday, September 04, 2009

Contest Pasangan Seiras


Seiras ke? wah...macam tajuk lagu je seiras tu, lagu lama...tak ingat sape yg nyanyi. Tp contest ni agak menarik sbb tak ramai di kalangan kita yg ada wajah seiras. Contest dianjurkan oleh miezaniera, sweet mama gitu! :)

Jom usha photo di bawah ini. Me and my lil bro, cute je (perasan seh) Dua2 sama2 cerah, tp rasanya my bro ni dah gelap sikit skang ni...bz dgn keje :) So, what do u think? Nampak seiras ke tak? Sipi2 la kan :) Pipi sama, hidung sama, kening sama, mata sama, dagu pun sama...Lama dah photo ni, masa me belum kawin lg :)


Nama kami yg seiras ~ Huda & Khusaini

Nak join? Sama2 meriahkan this contest!!!

Jom klik this link --> http://miezaniera.blogspot.com/2009/08/contest-pasangan-seirasopened.html

Still open until this evening @ 5.00 pm :) Good luck!







Thursday, September 03, 2009

5 bulan dah Husna

Husna turn 5th month today :) (sila tengok ticker di atas tu) Alhamdulillah. Setakat ini Husna membesar dgn sempurna dan penuh perhatian diberikan oleh ummi dan abah.

Masih meneruskan aktivitinya sehari-harian yg suka bermain drpd tidur (ada ke baby tak suka tidur?) Terbaru Husna suka berlatih berdiri menggunakan playgim nya. Husna ni merangkak belum lg tp dah perasan nak berjalan :) Tiarap and guling2 tu biasala tp kalau dapat berdiri tu, suka sangat hatinya sampai senyum selebar2 nya :)

aksi Husna berdiri sambil kejap memegang playgimnya...

One thing, aku noticed Husna ni macam dah kenal orang so certain people je dia cool. Tak bestla gitu! Tak mesra alam...err...tak mesra pengguna...err...apa2 la :) At first, dia cool lg...then after few hour dia akan uwaaaa...tp takla teruk sangat uwaaanya, just cebik2 gitu. Huhu. (bestnya ngata anak sendiri :))

Husna dan ummi tengah boring, candid2 pic kat luar rumah...ada orang tengah betulkan tombol pintu rumah time ni...

Plan nak pergi chek up tomorrow morning but abang ada job kat stesen, so maybe after next Monday (abah busy since jadi commissioning engr ni) Tak sabar nak tengok berat Husna yg terbaru! Tp agak khuatir juga kalau this time jab dia tak boleh bertahan (dengar2 nya kebanyakan baby yg kecundang, i mean demam) after kena jab 5th month ni. Mudah2 an Husna dapat bertahan yer sayang!

Happy 5th month birthday! :)






Wednesday, September 02, 2009

Lagu Raya

This entry saja2 tulis. Bukan dalam mood raya pun. Huhu. Since dah besar2 ni plus dah jadi wife and mommy, raya tu just untuk anak je la :) Dulu2 lainla, time studi ke, rasa pilu je bila dengar lagu2 raya kat kampus.

Erm, nak share one story. Last year kan turn raya kat kampung encik abang. Okla. My abah and ibu ok je. Mereka leh accept yg anak diorg ni dah kahwin, ada 2 famili. Then nak jadi cerita, my belove cousin, Kak Nor balik raya kat Johor. Last day puasa tu, Kak Nor and famili singgah berbuka kat my homesweethome. My ibu ni Mak Uda kpd Kak Nor, so for sure Kak Nor akan singgah untuk visit mak ciknya kan. Sembang2 macam biasa dgn ibu and abah before buka puasa. But tiba2 bila start cite about me, my abah... erm, sayu je suaranya. Bergenang air mata abah (cause aku tak de time raya). Ibu relaks je. Tp abah pulak yg syahdu. Waa... pastu Kak Nor pulak sms aku bgtau hal tu, waaa.... aku pulak yg bergenang and menangis kat bahu abang. Abang pujuk aku baik2, yer la...anak mana yg tak sedih bila dengar mak or abah dia sedih kan?

ibu abah, suatu petang di Kenyir Lake...

Itula ceritanya...amat sukar untuk dilupakan malah menjadi ingatan dan kenangan kpd diriku. First time beraya jauh dari famili sendiri (time studi boleh lg balik raya, walaupun dah nak final exam). Sedih kan cerita aku ni? Cuma orang yg tak ada perasaan aje yg tak sedih. Raya ke 4 baru balik Johor sebab abang kena balik Paka, standby. My adik2 semua dah balik kampus and kerja :( So this year, insyaAllah my turn pulak. Mudah2 an semuanya baik2 belaka. Erm, citer bab raya je, zakat fitrah ni encik abang dah bayar ke lom ek? :) Lupa nak tanya...

this song i dedicate la kat semua yg bakal beraya di kampung suami tercinta pd tahun ini...from Mamat Exist. Enjoy it k! :)

Duhai bonda duhai ayahanda
Dengarlah rayuan anakanda
Yang jauh di mata…

Tanpa ku sedari airmata ku mengalir
Terdengar ayat suci seruan takbir
Betapa daku gembira dekat di samping keluarga
Di pagi mulia hari raya

Kan ku sujud di kakimu bila kita bertemu
Kan ku cium tangan mu ku pohon restu
Oh maafkan daku kesalahan diri ku

Walau jauh di mata namun kau tak dapat ku lupa
Doa ku sepanjang masa agar kau bahagia
Ku pohon restu dari mu oh ayah dan ibu
Agar tercapai cita ku membela nasib mu

Kan ku sujud di kakimu bila kita bertemu
Kan ku cium tangan mu ku pohon restu
Oh maafkan daku kesalahan diri ku

Kesalahan diri ku…





Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi