Tuesday, January 05, 2010

Nak invest dalam Unit Trust Public Mutual?

Mungkin ada di antara kawan2 yg pernah or terbiasa dengar tentang Unit Trust. Ok, di sini ada sedikit info tentang unit trust Public Mutual. Sila rujuk sini untuk tahu lebih lanjut.

Saya sudahpun simpan dan invest di dalam unit trust public mutual ni. Bagaimana dgn kawan2? Ada yg berminat? Konsep simpan dan melabur dalam unit trust ni adalah sama seperti kita menyimpan di dalam ASB/ASN.

Ada pulangan sama macam ASB. Juga salah satu langkah kerajaan menggalakkan kita sebagai rakyat Malaysia untuk menyimpan. Fund di dalam unit trust public mutual ini juga berasaskan syariah.

Beberapa FAQ tentang PM ni.

Bagaimana nak tambah simpanan dan pelaburan dalam unit trust public mutual?
  • mudah sahaja, boleh lakukan sendiri dgn terus pergi ke Public Bank berhampiran atau just auto debit from account Maybank dan Public Bank.

Berapa jumlah yg boleh ditambah untuk simpanan kita tu?
  • ikut kemampuan, RM100 tiap2 bulan pun ok dah (minimum). Nak mudah boleh juga melalui potongan gaji bulanan.

Macam mana nak invest dalam unit trust ni?
  • boleh pergi kepada consultant agent yg bertauliah atau Public Mutual berdekatan anda.

Invest melalui KWSP/EPF boleh ke?
  • boleh saja asalkan anda layak (depend pada had umur dan jumlah simpanan dalam kwsp tu).

Bila boleh jual balik?
  • anytime boleh sama aje macam ASB. Just isi form untuk jual balik kat Public Bank.
  • yg invest thru EPF/KWSP kenala tunggu bersara :)

*Untuk sebarang info terkini tentang unit trust Public Mutual ini, anda boleh emelkan pertanyaan ke sazliaisha@yahoo.com (my husband aka consultant bertauliah) or nhak_1103@yahoo.com. InsyaAllah, pertanyaan kawan2 akan dijawab dgn sebaiknya dan kalau benar2 berminat kami akan datang terus kepada anda. Kami akan syorkan kepada anda fund yg terbaik masa kini dan juga yg islamic base. Jom ramai2! :)











KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

3 comments:

hadina said...

herm...ina dah invest dah..mase duk kay el hari tu,kwn yg ajak join..ina tak tambah pun lagi pelaburan tu,ingt nak up jugak sikit..cuma tak sure sgt ah cr dia..
skrg abg ina nak join gak,tp belum lagi join...bila nak invest ntah..hehehe..
hrp2 tahun ni boleh dah start invest..

Huda said...

if berminat leh je invest thru husband huda :) ape2 hal kite cite kt ym :)

tsblogs said...

If want to invest in unit trust, then yes, Public Mutual is the place to go in Malaysia.
Good returns but must be able to be patient if market dip.

Public Mutual Funds Info



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi