Thursday, March 04, 2010

Kulitku sensitif...awww!

Baby dan masalah kulitnya...memang tak boleh nak elak. Cik Husna ni since dia 6 months ++ suddenly kulitnya jadi sensitif. Or ekzema omputih kata.


antara yg pernah disapu pada kulit Husna...

Maka, aku dan abang ada juga inisiatif bawa dia jumpa doktor dan specialist. Anak kan, siapa tak sayang :)

Doktor 1 : ok, u don't worry...biasanya ekzema until her age 2 yrs ++ dah ok, leh cure...

Doktor 2: ekzema? seumur hidup dia kena hadapi...tp still ada ubat untuk cure...bla2

Specialist: ok, normally ianya akan berulang...but dont worry, ubat and etc tak boleh pakai yg sama saja, if dengan yg ini ok..then next month kita tukar dengan yg lain...etc...bla2..


ok, what do u all think? those yg ada experienced dengan situasi di atas pasti ada jawapannya kan..as for me, benda ni agak baru...dan banyak gak aku google sini sana nak cari jawapan. Ada yg betul. Tak juga salah. Tp kan, memang peningla jugak..doktor tu kata gini, doktor ni lak kata gitu :)

now doc suggest pakai ini dulu, cetaphil shower and mosturizer etc...
source here

Husna tak leh panas...kena air cond or berkipas sentiasa. Ada orang2 tua kata, tak baik sangat baby sejuk2 kan. But doktor pulak kata tak apa2. If hari panas, kulit Husna mula keluar bintik2 merah dan macam orang alergik pulak rupanya :) Habis semua dia garu sampai rambut2 jadi kusut masai. Tp, so far boleh dikawal lagi...tidak terlalu teruk. Aku pun kena pantang gakla dari segi pemakanan, cannot seafood2 ni (kempunan nak makan sotong goreng tepung). But temporaryla kan...nanti dia dah ok sikit, makan balik :) Direct bf memang kena fikir semua tu untuk anak.




KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

10 comments:

ApasH said...

Qaseh xde le sampai kategori eczema kot. Dulu time pantang mmg abih satu badan naik ruam2 tu. Tapi lepas pasang aircond sume hilang.

Musim panas baru2 ni ruam2 dia dtg balik..sbb siang2 opahnya x pasang aircond sgt sampai dh nk petang baru bukak. Almaklumla..mahal bil letrik kang..X tahan panas si Qaseh ni.

♥Azie♥ said...

kesiannyer ...anak jiran saya pun eczema...kulit dia sgt kering & dia selalu garu sampai terkoyak kulit dia..tak per pelan2 setiap penyakit ada ubatnya..

chugie said...

emm siannye ur baby, insyllah nnti akan sembuh lah tu.. Tapi maybe gak sbb cuaca panas ni kn.. buat baby senang dpt alergic cam ni

CuppyCakeMommy said...

Sian husna..mommy memang sentiasa berkorban untuk anak kan kan..anything for them kita turutkan..betul tak

yatie chomeyl said...

anak sedara pun kene eczema jugak. try huda g jenguk blog kak nur, tny dia tips menangani eczema ni

http://nuradyanirosly.blogspot.com/2009/08/hafizah-and-her-eczema-problem.html

hope it helps :)

ezan said...

ala kesiannya husna.. insyaALLAH lama2 hilang la kot.. lgpun pengorbanan ummi husna pantang tu pun byk membantu..

Huda said...

kak apash - tu la, time panas mmg nampak sgt merah2 tu..mmg kene econ selalu..

azie - thanks yer :)

chugie - aah hari panas sgt teruk merahnye timbul..thanks yer :)

cuppycakemommy - berkorban ape saje :)

kak yatie - thanks..nnti huda g usha..

ezan - thanks yer! :)

mamaAliff @ salmi said...

alahai..ciannye baby husna..aliff dlu pn mcm tu jgk..ms pantang ruam2 bdn dia..skrg pn sama..klu bpeluh sket je merah2..tp kang lps lap bdn@mandi ruam2 tu ilang..budak aliff ni kuat peluh ikut atoknyer hihi..

biasa mmg dga baby excema mommynye kena pantang..i.allah ok nnt..:)

Afzan Aini said...

oh same lah, anak saye pon kene pakai sebamed je, tuh pon yg kaler ijau, yg medicated punye. Pstuh arituh doc bg gak Cethapil sabun ngn moisturizer tuh. bagus gile cethapil tuh, saye pakai kt kulit saye pon ilang ekzema.

Huda said...

mamaAliff - thanks yer..so far, husna ok tp klu time hari panas..sian sgt tgk dia garu2 :)

afzan - cethapil tu bagus kan :)



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi