Sunday, March 21, 2010

Minah kelate cute miut :)

Ehem...title di atas sebenarnya tiada kene mengena dengan sesiapa pun :) Tp ceritanya berkisar tentang jalan2 kami di Kelate beberapa hari lepas. Menginap di Renaissance KB Hotel. Ok hotel ni, molek aje. Siap dengan 2 katil double.


bilik hotel...sila abaikan yg sepah2 tu :)

Husna dengan atok nenek di hadapan hotel...


Sementah encik suami duduk2 di hotel kena attend program dari pagi till petang :), kami pun membuka langkah menuju ke Pasar Siti Khadijah dan Rantau Panjang. Jalan2 cari makan dan cuci mata.

Balik from Rantau Panjang tu sempat tangkap gambar masjid kat bawah ni, unik sungguh rekaannya. Kagum sekejap.

masjid unik...lupa namanya

Ok, lain kali yer...bg sesiapa yg baru nak jalan2 ke Kelate, jange pergi waktu cuti sekolah. Sebabnya apa, harga semua mahe belake. Jange harap nak dapat less, harga dah mati! :) Tp nak buat lagu mana, dah mmg kami kebetulan datang time cuti sekolah. Nasibla badan, dapat beli apa je...dah la tengah2 bulan kan :)

Beli selimut tebal 2 pieces (lepas diskaun dpt RM20 each), baju Thai Husna (RM10), blouse and tshirt ummi beli 2 (RM20 and RM15), toto narita king size (RM45). Niat di hati nak beli set periuk untuk 6 biji tp tak jadi. Lain kali la kut, time gang Pelitawanis nak buat lawatan ke Pengkalan Kubor nanti aku nak ikut. Boleh shopping sakan. Bukanla diri ini kedekut, tp pembeli pun ada hak kan nak minta less :)


jadi tempat alas baring2 Husna di siang hari...dilipat 4..

baju thai Husna...hijau gitu...

Malamnya, kami jalan2 ke Wakaf Che Yeh. Berpeluang juga nak ke uptown KB ni, malam sampai pukul 12 bukanya. Malam sebelum tu, kami dah tersasar jalan hingga ke Pasir Mas. Padahal, Wakaf Che Yeh tu dekat sokmo dengan Mc D KB.

dah lupa namanya..tp macam kerabu...

Sebelum sesat tu kami dinner kat sebuah kedai makan, apa ke namanya...Kedai makan Aleesya kut, ok gak makanan yg diorang serve ni, berlatar belakangkan sawah padi. Bolehla, 4 orang dewasa makan dalam RM70++. Order ikan stim, ayam goreng kunyit dan sayur campur juga makanan di atas tu, aku dah lupa namanya tp ala2 cam kerabula. Pedas2 sikit.

Pada pendapat aku, Kelate ni ok jugak bandaraya nya. Kadang2 kalau macet tu biasalah kan, mana ada bandar yg tak jam. Nampak membangun juga walaupun tidak ada bangunan tinggi2 melangit. Mc D dia besar lagi dari Mc D Kerteh :). Ada uptown Wakaf Che Yeh lagi :) KB Mall aku tak pelik sebab tempat lain pun ada mall :). Tu la, so far Kelantan bagus juga...tidakla seteruk yg digambarkan. Masih bersih dan banyak tempat untuk orang Melayu :) (banyak puji kelate ni). Next time if ada rezeki lagi, insyaAllah nak pergi Kelate tp bukan time cuti sekolahla. Pergi suka2 bila2 masa.

Otw back to Paka, kami ikut jalan pantai lalu Tok Bali terus ke Besut. Sempat singgah di jeti nak ke Perhentian Island, encik abang nak kutip phamplets...insyaAllah ada plan nak ke Perhentian Island dalam masa terdekat ni.

lepak2 di pondok mengadap pantai dekat dengan jeti...





KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

8 comments:

hadina said...

ingatkan tadi ape lah yer...tajuknye bukan main lagi,fuyoh.. :)
amboi,seronoknya husna g jln2 yer....asyik jln2 aje husna ni.. farhah bila lak nak g jln2 ek...

Huda said...

hadina - aah kan..hehe..jomla farhah kite jalan same2 :)

✿ EyZa ✿ said...

teringinnyer nak pegi sane.. :(

Huda said...

eyza - try ajak hubby ke sana..jalan2 hanimun ke :)

Mask-roll said...

hahah... sesat gak ek..hehehe. aku pon bkn pakar sgt g sane.. jln2 sane pon dgn hubby jer...if not.. aku g panta sri tujoh jer... tu je jln yg aku hapal..ngah3...

g la p.pehentian..best wooo.... [1st h.moon kat sane pas kwen dl.. wahhh soooo memorable.. hehehe]

Huda said...

mas - tu la pasal..1st time for aku and mak ayah aku, tp laki aku dh penah pegi..dia igt2 lupe jalan :)

aah insyaAllah nk p pulau perhentian bulan 4 ni..

yatie chomeyl said...

kelate meme best cumo media jah suko buruk2kan kelate hehe

Huda said...

kak yatie - kan..sgt best, mudah je nak p jale2 sane :)



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi