Friday, June 04, 2010

Family Gathering at Pangkor

Ok ini cerita yg diperam hampir seminggu :) Last Saturday kan, kami berjaya juga ke Pangkor Island untuk family gathering belah encik abang. Bertolak dari rumah PIL jam 10.30am. Sampai di Lumut, parking berbumbung FULL ok! Penuh tak ingat. Last2 dapat parking kat padang. Bayaran RM10 dikenakan untuk sehari semalam. Okla dari tak ada kan, tp jauh sikitla nak menapak ke jeti waterfront tu.

Kak Long, Nina dan kembar Hannah & Humyrah...at jetty waterfront

Atok with Husna and Syifa'

Bayar tiket feri only RM10 pergi balik Pangkor per person. Then, kami pun ramai2 naik feri dalam 30 min perjalanannya di atas air. Sampai di Pangkor terus cari teksi van untuk ke Teluk Nipah. RM20 saja. Boleh muat maksimum 10 orang ++ Kami ada 11 orang dewasa dan 4 orang baby. Muatkan aje, bukan jauh pun dalam Pangkor je kan :)

dalam ferry...semua tengah excited :)

Encik abang booking chalet di Ombak Inn. Okla tempat ni. 1 family room dan 2 standard room. Nice and dekat je dengan pantai. Tempat2 nak makan and window shopping pun dekat. Petang tu kami semua sempatla mandi manda kat pantai. Penuh manusia. Ombak pun kuat tak ingat, siap Husna terpelanting ke tepi. Time tu saya tak pegang kuat Husna, kesian anak ummi. Nasib baik dia tak fobia dgn laut after that.

Malamnya, time dinner. Encik abang belanja semua makan besar. Nyum3. Ada 3 jenis ikan diorder. Ikan pari bakar, ikan masak 3 rasa dan ikan sweet sour. Ada sotong goreng tepung, tom yam, sayur campur dan kailan ikan masin. Memang sedapla makan2 di Pangkor. Makan ramai2 gitu. Alhamdulillah, sedap menyantap :) Then, lepas menyantap, jalan2 malam sekitar Nipah Bay tu dan sempat shopping beberapa helai tshirt Pangkor untuk Husna.

Hari Ahadnya, kami bangun agak lewat dalam jam 9 lebih (tidur semula after Subuh, letih malam sebelumnya berjalan2 sekitar Nipah Bay tu). Padahal, my PIL dah kejut ajak mandi manda lagi di laut. Ngantuk punya pasal, tidur semula. Bangun2 dikejutkan oleh my SIL di bilik sebelah, ajak breakfast nasi lemak and teh tarik. Nyum3. Makan lagi. Lepas makan, siap2 ke pantai. Tp kali ni kami nak island hopping dgn boat dan snorkeling di Coral Island (opposite saja Nipah Bay tu). Erm, banyak gak ikan kat Coral Island ni. Kaki siap luka2 sebab langgar batu. My SIL, mak uteh Husna kena sengat dgn obor2. Takutnya! Sy tak pernah pulak kena sengat obor2 ni, rasanya macam kena kejutan elektrik. Bila dah kena sengat tu, rasa sakit and berbisa. Isk2. Then, selesai snorkeling, kami balik ke bilik untuk siap2 nak chek out. Baik sungguh hati owner chalet tu benarkan kami chek out jam 1pm. Tu la snorkeling punya pasal tak sedar masa dah berlalu :)

kembar 4 sepupu sebelum bertolak ke Pangkor :)

After chek out, kami tunggu van teksi untuk ke jeti. Sampai di jeti, letak beg dan ambil peluang jalan2 kat town. Shopping lagi. Macam2 la dishopping kan. Sotong kering, ikan bilis dan segala yg ada :) Suka sangat. Masa nak balik ni, punya ramaila orang. Semuanya nak balik dah. Siap kami terpisah kepada 2 group ferry. Never mind, ferry tu nak balik Lumut juga. Jumpa di Lumut juga lepas tu. Good bye Pangkor! Hope to see u again!


psst: pic tak banyak tak sempat nak copy from my Kak Long.


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

3 comments:

ApasH said...

Wahh..sakan husna mandi laut nie..Qaseh pon blom sampai pangkor lagik...

chugie said...

wah..syoknye jalan2..
sy pun dah lama x g pangkor.. teringin plak rasanye..

Huda said...

kak apash - aah..sakan kak :) jom2 qaseh g pangkor..

chugie - best2..klu teringin pegi saja :)



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi