Wednesday, September 29, 2010

Minyak angin dan ibu mengandung

Jadi kebiasaanla kan, bila mengandung ni sakit pinggang, sakit kepala, sakit ulu hati dan kejang kaki. Apa penawarnya?

If ikut ibu sy, kalau boleh jangan pakai minyak angin la kan. Tambah2 part pinggang tu kan. Apa katanya, baby face duduk situ. Err...sy dengarkan je la. Tak melawan. Sudahnya dulu tu masa preggy Husna, sy selalu mintak tolong encik abang urut2 sikit belakang badan tanpa menggunakan any minyak. Paling teruk pun sapu dgn vicks je la. Bagi keluar semua angin dalam badan.

2nd time ni, sy merasai lagi kesakitan di bahagian pinggang amnya. Dahsyat woo! Tp tak adalah tahap sakit terguling2 macam senggugut. Ini masih bisa dikawal. 2 hari lepas, mintak encik abang tolong urut2kan. Oh! Sudah ada kemajuan suami sy tu. Dia sapu dgn baby oil. Tp bukan yg warmer tu, bed time baby oil :) Bisa tidur terus ni lepas diurut kan :) Tak de la sampai sy tertidur...sy just rasa lega okla. Alhamdulillah...

So, what do you all think? Boleh pakai ke tidak minyak angin ni yer? Ada doc kata ok, ada yg tidak. Dulu la sy tanya dgn doc kat Paka, dia kata bukan urut...just sapu je minyak tu tipis2.


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

8 comments:

ApasH said...

yeke x bagus guna kt belakang?? akak ingat kt perut je..then x bleh urut2 tapak kaki.

Selama ni akak bantai je soh en.hubby sapu minyak panas kt belakang..

nieda said...

bila mengandung ni byk benda kena pantang. yelah takut juga. org tua2 punya petua pun kena ambil berat. mcm nieda mmg x berani. sapu dgn baby oil je

chugie said...

saya pun biasa pakai gak dulu masa 1st preggy, tp lepas baca info dr blog nieda, terus dh x buat.. cuma guna vicks je!

Faryza said...

mak aku ckp leh pakai minyak tp bukan minyak panas.. jgn urut..sapu je.... bagi rasa lega kira urut yg tak kuat laa bersesuai ngn kate doc kat paka tu..heheheh

[-suziey-] said...

aah mak kita pn ckp..xtau la nk caya ke x...haaha..tp klu xtahan tu sapu je vicks..

p!nkerton said...

saya dulu pun mmg sapu dgn bedtime baby oil je. berbotol2 abis. tapi suka bau dia sgt sedap & calming :D

Huda said...

kak apash - xtaula kak..itu kata2 mak2 la kan..tp boleh je dgn minyak2 yg x panas sgt..

Huda said...

kak apash - xtaula kak..itu kata2 mak2 la kan..tp boleh je dgn minyak2 yg x panas sgt..



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi