Thursday, September 23, 2010

Tips Dapat Anak Comel

Tajuk tu macam sy ni dah ada ramai anak2 yg comel je kan (perasan la tu)
Bukan apa, saja nak share tips based on apa yg sy baca dan dengar2 dari orang lain. Tp may be ada yg boleh diikut dan may be juga boleh dengar saja :)
Mana yg baik boleh dijadikan panduan, mana yg rasa tak baik kita senyum je la ye.

Setiap anak adalah anugerah terindah buat ibu bapa. Cantik, putih, hitam, sumbing, atau apa saja semua itu adalah kerja Allah. Kita tidak boleh menidakkan qada' dan qadar Allah, mungkin pahit untuk menerima jika anak yg dilahirkan tidak sempurna, sebagai hamba Nya kita perlu redha dan bersabar atas dugaan yg diberikan. Semoga sy pun sentiasa bersabar dalam membesar dan mendidik anak-anak yg masih kecil.


contoh anak comel


Tip 1

Paling obvious sekali, orang akan kata tengoklah gambar2 atau muka2 baby yg comel2. InsyaAllah anak yg dikandung pun akan ikut comeyl.

kata sy - boleh diterima akal, dan boleh apply. Masa Husna dulu, sy suka layan cerita cina dan korea kut :) lagi satu bila kita tengok gambar baby yg comel ni kita sendiri akan rasa tenang dan damai kan :)



senyuman anak yg comel



Tip 2

Amalkan pemakanan yg sihat. Ok ini memang betullah kan. Time pregnant, si ibu digalakkan makan makanan yg berkhasiat dan sihat. So, kulit anak yg akan lahir pun sihat. Bila kulit sihat, dia pun nampak comel pada mata semua orang :)

kata sy - betul tu, tp sy kurang gemarkan sayuran. So, alternatif buah2 an segarlah menjadi santapan.

Tip 3

Kena ada juga faktor genetik. If ibu ayah baby tu jelita dan handsome tambah2 yg kahwin campur, insyaAllah anak pun akan ikut genetik mereka.

kata sy - nak pilih calon pasangan, why not try yg kacukan :), yg bermata sepet atau pan asia wajahnya.

Tip 4

Minum soya untuk kulit putih. Tp, ada sesetengahnya sy baca soya akan menyebabkan baby bila lahir nanti senang dapat alahan kulit.

kata sy - tak salah nak minum sedikit. Tak adalah sampai tiap2 hari berdozen2 minumnya. Lagipun, soya kaya dgn protein. Minum yg fresh homemade, sebab dalam kotak biasanya ada bahan pengawet.

Tip 5

Makan buah delima untuk kulit cantik dan merah. Ada benarnya, sebab sy masa pregnantkan Husna dulu dapat makan sekali, sebiji je malam sebelum sy admit nak bersalin :) Lepas juga hajat (mengidam) nak makan. Hehe.

kata sy - boleh je amalkan, buah delima pun buah yg baik untuk dimakan tak kira pregnant atau tidak, banyak vitamin terkandung di dalamnya.

Tip 6

Mengaji dan membaca surah2 untuk ibu mengandung. Surah Maryam dan surah Yusoff adalah sangat popular. Termasuk surah Luqman. Surah Yassin, Surah An-Nahl dan lain-lain.

kata sy - tiada halangan untuk membaca apa2 surah pun di dalam al-Quran. Lagi banyak kita baca, lagi banyak pahala yg ditimba insyaAllah. Yg pastinya, bacalah dgn seikhlas hati agar ianya meresap ke dalam jiwa anak yg kita kandung itu. Baca dengan memahami isi surah lebih bagus dari kita baca tanpa memahami maknanya. Jika boleh khatam 1 al Quran sepanjang proses kehamilan lebih bagus.

Tip 7

Suami isteri perlu amalkan akhlak yg baik semasa si isteri sedang pregnant. InsyaAllah, anak pun akan ikut amalan soleh dan solehah kita. Jaga perlakuan, jaga tutur kata, jaga emosi dan peribadi.

kata sy - yg baik itu dari Allah, mana yg buruk tu dari kita manusia yg lemah :) Perbaiki diri jika rasa diri kurang dekat dengan Allah, amalkan solat sunat, puasa sunat dan bersedekah. InsyaAllah dapat memperbaharui diri dengan sifat bersyukur dan jauhkan mazmumah. 

Note: Sekian dari sy yg juga emak baru belajar :) Apa yg penting sentiasa berdoa agar anak dan ibu berada dalam keadaan sihat. Hadapilah hidup dgn tenang, no stress, amalkan hidup sentiasa bersyukur dengan pemberian dari Nya :)

updated 20 Feb 2013


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

8 comments:

Mask-roll said...

sume ni pnh dgr la org ckp...tp aku sndr mase ngandung suke mkn buah...minum soya mmg dr kecik lg suke..bkn mase ngandung je...smp dpt gelaran massoya mase sek..bkn mastura..hahaha. surah2 tu nk perdengarkan anak dlm womb kiter tu dgn kata2 Allah...faktor genetik pon main pranan gak...

tp ape pon anak yg kuar tu anak kiter..comel or x..their our own flesh blood... huhuhu love my son!

tibe2 teringat baby sumbing yg aku jumpe amse nk enjit harith 3 bln isnin lps.. ibunye terima dia seadanya dan dia amat disayangi...

chugie said...

bagus info ni huda.. yg penting kelakuan kita kan..

tp tulah, time2 pregnant nilah kita byk di uji.. sabar je lah!

SyidaGorjes said...

huda,
kalau anak jadi notty, dia ikut sape ek?hehehee

ezan said...

alamak ada yang dah agak terlambat nak diamalkan la.. kena pulun dalam 30 hari ni.. hehehee.... tq for the info huda.. :)

✿ EyZa ✿ said...

a good share huda.. :)

atie @ ejay said...

bagus info ni;) yg penting, stiap amalan 2 kena seiring ngn niat yg baik...

mseja84 said...

btol info tu..walaupun sya drh cmpur melayu melaka baba nyonya,belah atuk india muslim,khwin husbnd phillipine..org kata mesti dpt anak cute.tp sya bukanla sorng yg cntik.husbnd ja good looking..kmi suda d kurniakan sepasang cahaya mata..stiap kali preg saya x perna rasa ngidam pening muntah loya x pernah rasa perut ja makin memboyot..tp bila stiap kali preg saya akan lbh minum susu,mkn byk sayur dan buah.untk dpt bby cute dn putih la konon.sbb kulit saya sawo mtg...alhamdulillah berhasil.mrk juga x da alahan kulit.x perna beruam.even da tga hari kulit mrk x bau masam,mcm stgah 2..syukur..yg plg waktu preg saya x mkn mknan pelik,mcm ratah beras,kopi..cuma sya kuat makan nasi,ada mslh tinggi gula tp undrcontrol la..next tme xnk da byk mkn nasi.

eB ezrin said...

hik3... mulalah eB NK PRASAN YG ANAK2 Eb COMEL2 JUGAK... HA HA HA
x thnnnnnnnnnnnnnnnnnnn



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi