Monday, November 22, 2010

BE dan ME

Khas buat *azni* dan ieyza yg bertanya semalam :)

Mahu share lagi tentang BE dan ME hari ini.

BE (buffered earnings) - yg mana iklan2 itu sedang running di blog kita. So, setiap kali orang datang ke blog kita dan iklan BE itu sedang menari2 maka kita akan perolehi earning dari situ tanpa mereka perlu klik iklan2 tu. Di sini perlu ditegaskan, UV (unique visitors) dan traffic memainkan peranan penting untuk meningkatkan lagi jumlah earnings yg bakal kita perolehi. More UV datang, morelah kita dapat :)

ME (metered earnings) - iklan2 BE yg sudah expired tempoh pengiklanannya. Mereka dah tak menari2 lagi di blog kita. Tp, semua earnings yg kita perolehi dari iklan BE itu akan dikreditkan ke dalam akaun cuma duit tu tak bertambah lagilah kan.

Campaign - berdasarkan klik2 kat iklan2 yg sedang menari di blog kita tatkala orang datang melawat ke blog kita. Memang susah pun nak dapat banyak dari campaign takkan kita nak paksa or suruh orang suka2 klik iklan tu kan. Mesti dengan kerelaan hati mereka.

Antara tips yg sy pernah baca untuk perolehi iklan2 BE dari nuffnang,

  • kita kena rajin update survey di akaun nuffnang tu
  • blogwalking ke blog kawan2 yg lain untuk upkan traffic dan banyakkan UV
  • letak ads di tempat yg betul so bisa nampak oleh orang lain :) coding SINI, tutorial SINI
  • tajuk entry pun biar gempak (ye ke?)hehehe...
  • rajin update blog pun bagus (ikut kemampuan)
lain2 sy tak ingat, pun masih dalam proses belajar lagi ni. Itu sedikit ilmu yg sy tahula kan :) Diharapnya membantu kawan2 yg bertanya itu.


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

6 comments:

*azni* said...

oo camtu..azni ingt bila org bc blog kita pastu dia klik2 kt iklan pastu br kita dpt duit..aisehh,main letak je nuffnang tu tp fungsi tak tau ape pon..btw,thanx a lot huda for sharing..

nieda said...

betul tu, tq for share info..suka tgk iklan BE menari2

Fieza79 said...

kfieza heran la huda...earning dok gitu tk meningkat lngsung...kdg2 rasa malas nk phm...hehee

tu sbb langsung tk jengah akaun nuffnang..ke psl tu...??

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

wah good info for sharing, cayok2

ieyza said...

huda...thanx yerr sbb dh explain tu...barulaa faham skang nieee...hehehe

Myra Jay said...

Ye btul tu Sis, dulu MJ tak tau sgt pu, skrg baru nmpk sikit2 :) TQ ye Sis & Thniah utk Sis jugak..



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi