Tuesday, November 02, 2010

Bila anak dah pandai bercakap, meminta

Dah start musim hujan sekarang ni aka musim tengkujuh. Tak lama lagi harga ikan2 di pasar confirm naik kan, err...nelayan susah nak turun ke laut. Baju2 confirm lambat kering bila dijemur. Motif?(mukadimah saja)

Ok, ini pagi2 ni nak warm up dulu. Sejuk2 ni sedap tidur tp sy prefer menghadap lappy dulu before breakfast :) Nak cerita bila anak dah pandai bercakap dan meminta. Huhu. Budak zaman ni macam2 mereka dah pandai kan. As my Husna, kalau lapar dah pandai minta makan. "mi...lapar.." terharu dengar dia cakap macam tu. Kasihan pun ada. "mi...ucuk, yak..." hehe...faham ke? "mi...nak tulih..." means dia nak mewarna buku dia. And macam2 lagila kan.

Bila kita cakap, "jom, jalan2..." pantas dia dah ke pintu dulu nak siap2 pakai shoes. Isk3. Bila tanya "what's ur name?" dia jawab..."Na.." singkatan untuk namanya :)

So, bila bawak pergi kedai makan and ternampak cat or cicak, comfirm dia akan minta cat or nak tengok cicak tu. Or paling2 pun dia sendiri pergi kat cat tu and kejar. Cicak dia sekadar tunjuk je la kan. Alahai anak! ummi and abahmu nak makan, terpaksala melayannya dulu :)

Then, bila ke mall and nampak her favourite toys...apa lagi if bukan ball...MESTI nak! Abahnya ambilkan saja, tp time nak bayar tu buat2 letak tempat lain. And Husna pun tak akan ingat :)

Itulah dia bila anak dah pandai bercakap dan meminta...bijak2! Dulu masa tak reti cakap, duk mengeluh, bilalah anakku nak pandai bercakap yer :) Now, terimalah seadanya! Layankan saja...


till next~


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

5 comments:

Izan Ishak said...

bestkan bila anak2 dah pandai cakap ni huda. kena rajin melayan lah lepas ni...dah nak jadi kakak ye husna ni~

Fieza79 said...

kan dah riuh plak mulut bl dh mula bpndai berkata2 tu...best je kan melayan cakap bdk baru balaja nk bercakap ni...kdg2 bleh bt kita ketawa...!

yatie chomeyl said...

sama lah kita huda..skrg rasa mcm ..adohai anak, boleh tak diam kejap? kekekekeke

W a n i e said...

layan aje la "Na" bercakap.. =)

Huda said...

kak izan - best sgt melayan :)

kak fieza - betul tu..kadang2 tak terlayan :)

kak yatie - ekekeke...

wanie - layan :)



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi