Tuesday, November 16, 2010

Persiapan menyambut Aidiladha

Last night called my MIL and mom. Tanya depa nak masak apa raya haji esok kan. MIL kata dia dah ngayam ketupat dapatla kecik2 30biji. Buat ketupat pulut and nasi half2 kut. Sebab tak ada siapa jirannya nak buat kan lemang. Biasa tempah saja kat jirannya tu.

My mom pulak kata tak tahu lagi nak masak apa. Simple2 saja kut. Sy tak balik, my sis yg duduk Bangi tu pun tak balik *susah sikit orang kerja bank ni, banyak betul kerjanya* So, tinggal adik2 sy yg 3 orang lelaki tu saja yg akan ada time raya esok. Adik2 sy tu bukan kaki makan sangat, biasa2 je and bila bernafsu baru nak makan tak berhenti2 :P

Kami akan balik Kg.Teluk Sareh, Kg.Gajah malam ini. Itu apa yg dikatakan oleh encik abangla malam tadi. Sy dah keluarkan baju2 untuk digosok. Walaupun raya haji saja, sy tetap bersemangat nak celebratenya macam raya puasa. Bukankah raya haji lebih patut kita raikan dari raya puasa? If kat Kelantan ni memang meriah sakanla kan macam sambut raya puasa :)

Sat lagi nak kemas rumah, sapu or vacuum. Lap2 habuk2 di perabot tu, and kemas la apa yg patut. Sy tak adalah masak2 apa kan, nanti tolong2 je kat rumah MIL. Nak buat dadih, susu cair pulak tak ada. If tak boleh sy buatkan untuk makan2 esok.

Kawan2 ada persiapan raya haji ke?


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

3 comments:

~ayu.oyie.yuna~ said...

salam~
huhu..xde psiapan..masih kat tempat kije ni..
sok je masak skt utk makan sndiri..
sedihh..raya d perantauan...

Izan Ishak said...

huda, k.izan pun takde buat persiapan kat umah ni. jap lagi nak packing baju, kemas2 umah sikit. esok raya haji kami ada buat perjumpaan keluarga... family nenek belah arwah abah k.izan semua...~

Faryza said...

aku pun tak da bt pe. tp tetap sedia baju utk raya..huhuhu..lalalala gie bwk perut gie umah org je.hhehe



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi