Wednesday, December 22, 2010

Sakit pinggang dan kebas kaki

Tak dinafikan ibu mengandung terdedah dengan pelbagai kesakitan atau kemalangan di mana2 saja.

Macam sy ni sekarang (wk 21 kut, apasal ada kut? lupa kira :)) duk menanggung sakit belakang di bahagian pinggang. Boleh tahan sakitnya. Asal duduk atas floor je, mulalah time nak bangun tu rasa sakit kat belakang. Dah macam osteoporosis pula gayanya :)

My mom kata kurang kalsium. Sy minum susu. Tp may be itu tak cukup lagi. Kena cari back up lain. Sekali sekala mengadu dengan encik abang, beliau akan urut2kan di bahagian belakang tu. Baby dah semakin membesar kan. Maka, sakit2 tu akan mula terasa sesuai dengan tumbesarannya.

One more thing kan, sy juga sudah mula alami cramp kaki. Pagi tadi dah start rasa. Masa Husna dulu ada juga merasainya. Fuhh! Kalau dah kebas tu rasa sakit sangat Ya Allah! Nak menangis pun ada. Tp sabar je la... bukan selalu kena kan. Puncanya mungkin perjalanan darah kurang lancar. Tidur better tinggikan sedikit paras kepala. Tp sy tak selesa pula tidur begitu. Oh! Oh!.

Sy memang tiada alahan teruk, Alhamdulillah. Tp sy merasai sakit2 lain la kan... so fair untuk semua ibu mengandung. Tak alah, tp ada sakit pinggang or ulu hati or kaki cramp or apa2 sajalah yg biasa dialami oleh ibu mengandung. Ini baru anak ke2 di usia masih 20an, bayangkan if sy preggy anak seterus2 nya di usia lewat 30an...apakah sakit2 itu lebih teruk dirasai? (kalau takut jangan imagine bukan2 :))

ok till next~


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

6 comments:

*azni* said...

azni dulu pon takde alahan sgt tp selalu cramp kaki..mmg nak nangis la time tu..

nieda said...

dugaan mengandung..nanti baby dah ada semuanya indah belaka

ezan said...

huda, dulu ezan x minum susu sgt tp ezan makan pil calsiumdr bagi. alhamdulillah xde pun cramp kaki sepanjang pregnantkan marha. try la mintak kat clinic. makan 2 biji sehari.

Fieza79 said...

besa la simpton2 tu suma time preggy ni kann..asik dpt mc je..best jgk ehh..

ApasH said...

nasib baik akak belum start cramp kaki lagi skang ni. Pinggang tu std le kan bg org preggy..kalau silap gaya tidur pon bangun pagi pinggang sakit..

Tapi lately akak bleh plak sakit tulang pinggul...montot dh le byk isi..susah nak minta tolong en.hubby tolong urut2 situ..hahahaha

Mask-roll said...

besalah ummi..time preggy... smoga sbr..ntn dah kuar bb n dh tgk muker dia hlg sume sakit..hehehe



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi