Friday, December 03, 2010

Sweet Twenty months


Hari Jumaat, masa Husna lahir dulu pun pagi jam 5.08 hari Jumaat.

Alhamdulillah genap 20 tahun eh bulan anak ummi hari ini :) Sudah besar kan. Another 4 months nak genap 2 tahun.
Masih batuk2, demam macam dah ok sikit. Musim demam sekarang ni, ramai juga yg demam. Malam tadi atok and wan Husna datang tidur kat rumah. Bersama Kak Syifa' dan Pak Cik. Seronokla Husna ada kawan nak main. Terus elok demamnya :) Makan pun berselera, wan suap :)

Tak banyak perubahan pada Husna bila dah 20bulan ni. Banyak akallah. Cakap dah banyakla, boleh buat ayat sikit2 kan.

Ada tip yg sy dapat, nak anak pandai cakap, kita sendiri as her/his parents kena rajin bercakap dengan mereka. Galakkan mereka bercakap dan bertanya. Tak kisahla kalau mereka nak ulang cakap banyak kali, kita kena sabarla kan.

Di samping tu, kita ajar dan sebut perkataan yg mudah. Jangan ajar yg pelat ok! Sehari 3 perkataan pun dah ok, lama2 mereka boleh menyebutnya sendiri dan pandai buat ayat sendiri :)

Bila nak ajar mereka lakukan sesuatu, contoh memberi arahan kepada mereka untuk kemaskan toys, jangan suruh saja tanpa tunjukkan caranya. Sampai bila2 pun depa tak buat :) So, kita as parents, kena tunjukkan the way then depa boleh ikut slowly :)

So tepuk dada tanya kenapa anak anda tak mahu atau tak pandai bercakap sampai sekarang. Semuanya ada sebab jika kita tak mulakan :)

For Husna, ummi and abah doakan yg baik2 untuk mu. Semoga lekas sihat dan jangan nakal2!


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

5 comments:

*azni* said...

happy 20th months husna..cepat la besar,ummi dah tak sabar tu.. ;0

Izan Ishak said...

happy 20mnth husna!
dah banyak cakap ye dia skrg. betul tu huda...anak2 kena dirangsang utk cakap... baru dia suka nak potpetpotpet nanti~

NM02 said...

hepi beday husna..

aloh, tomeinya dia posing mcm tu. geget pp kang..

wan nurul hezrina abd halim said...

dah besar husna...maira bru 1thun stgh..ajar 3 perkataan ek..aah kn yg pntg jgn pelat..k smoga pjg umur husna.

ezan said...

happy 20 months husna.. muahxs!



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi