Thursday, December 29, 2011

Soft Book (Ready Stock)





garanimals abc activity playmat

RM32




where's elmo?
a peek a boo book

RM28




twinkle, twinkle elmo!

RM28



Harga belum include postage yer :)
boleh ke Husna Lil Shop untuk order

atau

email ke

husnalilshop@yahoo.com


Thursday, December 22, 2011

Kuat nangis :)

As salam,

Masih bernafas di bumi Allah. Rindunya saya pada dunia blog ni tak terkata. Tapi saya tak rasa saya dapat beri full commitment nak menaip macam dulu-dulu lagi.


Since Lukman dah besar ni (7 to 8 mo), masa saya sangat suntuk. I mean, dia kalau boleh nak ummi sentiasa depan mata. Saya ke dapur kejap pun dia boleh nangis sampai hantuk-hantuk kepala. Hai anak :) Saya jemur kain pun siap bawak dia letak dalam basikal kakak dia tu. Sekarang memang tak memasak dah, except time weekendla. Encik abang ada, maka tidakla dia haru sangat dibuatnya. Dia baby boy yg kuat menangis :) Sangat manja. Tp tak apalah, nama pun anak kan. Takkan nak dicepuk-cepuk macam pukul bantal :P

Tp dalam kesukaannya menangis sebab tak nampak umminya ini, dia ada juga baiknya. Dengan orang kadang-kadang dia ok. Tak semua dia reject. Lukman now tengah sibuk belajar berdiri. Gigih dia berdiri sambil paut pada badan saya. Sibuk nak duduk atas riba ummila tu :)

Dia tak merangkak, dia mengengsot. Tp punggung angkat memang sangat tinggi gaya macam orang nak berlari lagaknya :) Dia nak skip step merangkak tu, dia nak terus duduk dan berdiri. Tak kisahla Lukman as long as kamu sihat :)

Okla, saya tak tahu nak melalut apa lagi. C ya later :)




Sunday, December 18, 2011

Lamaze musical inch worm


AVAILABLE!!
RM23 only
(add RM6 postage fee)

Press the head to hear the sound
Length 60cm
0+ until toddler
soft and safe toy for your baby =)


Nak beli?

Boleh direct ke link FB Husna Lil Shop (like page dulu)
atau emailkan ke husnalilshop@yahoo.com

Wednesday, December 14, 2011

Bicara Hati versi drama pulak...

As salam,

Saya ni
macam biskut pulak kan. Kadang-kadang on kadang-kadang tidak =)
Ikut
mood jugakla sebenarnya. Saya agak sibuk pun yer, Jumaat minggu lepas pak long saya kembali ke Rahmatullah. Al Fatihah untuk arwah. Sedih juga, arwah merupakan abang tiri ibu saya dan mereka kira rapat juga sewaktu hayatnya masih ada.




Back to title, yer...sesiapa kat sini peminat setia novelis Damya Hanna? masa kerja kat Alaf 21 dulu, saya ada beberapa kali bertemu dengannya. Ala...jumpa pun sebab dia datang office hantar novel terbaru atau ada meeting dengan editor. Ada lah say hai2 kat dia =) So kali ini turn novel Damya Hanna pula adaptasi ke drama. Novel ini sudah berada dalam simpanan saya selama bertahun-tahun jugalah. Dah berpuluh-puluh kali dibaca tanpa jemu =) Siap hafal la orang kata. Hehe. Zahlia dan Tengku Shahran. Wow! (lebih-lebih pulak saya)

macam manalah agaknya ek jalan cerita novel ini bila diadaptasi jadi drama? Saya rasa confirm boleh lawan Nora Elena. Oh ye, novel Gemersik Kalbu pun dah jadi drama bakal tayang kat tv3 tak lama lagi =)

Jo
m layan Bicara Hati! Tak silap saya next week tayangannya di astro prima.

ps - saya rindu watak suria dala
m Suria di Cordoba...
ps - tak sabar tunggu sua
mi balik on this coming weekend, insyaAllah...

Friday, December 09, 2011

Quick update

As salam,

Update simple saja- kami bertiga - saya dan anak-anak balik rumah parents kat Kluang, Johor.
Sehingga encik abang pulang on 17th Dec ini...

Friday, December 02, 2011

Kerja di Europe

as salam,

jumaat pertama di bulan muharram ;)
Alhamdulillah, kita masih berkesempatan menghirup udara Allah pada hari ini kan.

Rabu lepas kami bawa Husna ke Ipoh Specialist. Follow up check up dengan dermatologist. Ini 2nd time kami pergi. Masalah eczema Husna getting worse, langsung tak ada improvement. Kami dapat cream lain kali ini yg sedikit oily. Hopefully getting better lepas ni. Kesian tengok dia menggaru setiap masa dan malam.

Saya dapat response positive dari kawan-kawan di FB. Semuanya beri suggestion dan doakan agar Husna lekas bebas dari eczema. InsyaAllah. Semangat saya kembali kuat apabila semalam member kami di Manjung ni memberikan sebotol air zam-zam (niat saya nak mandikan Husna dengan air zam zam tu) Moga Allah permudahkan urusan kami.

Berbalik pada tajuk, next week encik abang saya bakal terbang untuk outstation ke Europe. :( Dah lama dia tak keluar bekerja jauh-jauh kan dan untuk tempoh yg lama juga dalam 10-12 hari. Saya tak dapat nak ikut, kesian kat anak-anak. Nak bawa anak-anak pula, tengah winter. Takut mereka tak biasa dengan perubahan iklim. (eceh, ummi tu macam biasa sangat kan :P)

So sepanjang waktu ketiadaan encik abang, kami akan berkampung di Kluang. Kawan-kawan di area Kluang, Batu Pahat jemputla ke rumah mak ayah saya :)

Ok, sampai sini saja. InsyaAllah nanti saya update lagi.

Tuesday, November 29, 2011

Lukman dah 7mo

As salam,

Hai semua!
Semalam Lukman dah genap 7bulan usianya di atas muka bumi ini. Alhamdulillah. Dah besar panjang anak ummi :)

baby Lukman



Apa pandainya?
Suka menyembur :) Habis gugur rambut ummi sayang oii..
Satu lagi mulut dah banyak cakapnya, bahasa Jerman. Hik3.
Pantang nampak ummi pakai tudung, dia sibuk nak ikut juga.
Semakin panjang, berat pun may be naik dah.
Maintain susu ummi :)

Saya dah lama tak tempel gambar anak-anak kan. Saya tak transfer pun gambar mereka yg terbaru. Nantila ye, tak menyempat lagi.

Ok, nanti saya update lagi. Till next~

Saturday, November 26, 2011

Tahun baru Hijrah | Azam dan hijrah ke arah kebaikan

As salam,

Alhamdulillah masih diberi peluang untuk saya meneruskan penulisan blog. Saya agak teruja sebab dah seminggu lebih tak online. Puncanya, modem kat rumah ni ter 'reset' dan ambil masa lama untuk configure semula.

Esok kita akan menyambut tahun baru dalam kalendar Islam. Ada azam baru ke? Or still dengan azam lama? Terpulang pada diri kita kan, nak tutup buku lama boleh, nak maintain buku lama pun boleh as long as tak duduk di takuk lama sudah :) Kenalah ada penghijrahan kan :) InsyaAllah...
Saya percaya setiap orang itu akan dipilih oleh Allah untuk melakukan kebaikan. Hidayah dan taufik semuanya DIA yg tentukan. Kita sebagai hamba Nya wajib taat dan patuh suruhan yg telah diajar oleh Nabi SAW.

Sebagai isteri, saya mesti berubah menjadi isteri yg lebih baik dan taat suami.
Sebagai ibu, saya mesti menjadi ibu yg penyayang dan mendoakan terbaik untuk anak-anak.
Dah lama saya cuba untuk pakai stokin bila keluar rumah (pengakuan berani mati ni), tp sampai la ni masih tak berjalan dengan sempurna perkara itu. Bukan nak buka aib sendiri, tp mengaku kekhilafan diri. Bak kata Prof Dr, Muhaya, bila nafsu yg jadi driver, iman jadi passenger, akal memandu arah confirm kita sesat. So, biar iman yg jadi driver, nafsu jadi passenger, akal maintain memandu arah ke jalan yg benar.

Semoga kita semua dapat berhijrah ke arah kebaikan. Kurangkan mengeluh, merungut, menyesal, dan mengumpat :) InssyaAllah kita akan sentiasa dalam perhatian dan redha Allah :)

Selamat tahun baru hijrah!

Tuesday, November 15, 2011

Nak stop blogging??

As salam,

Apa khabar semua? Salam Aidiladha (dah seminggu berlalu kan)
Rasa macam dah lama tak menulis kan. Saya agak busy lately. Ke sana ke mari. Ikut en.abang outstation. Banyak pulak peluang dia outstation last month and this month, sampai blog saya tak berupdate :) But actually saya tak kisah pun ikut dia ke sana ke mari, suka je dapat jalan-jalan *wink2* Sementara anak-anak belum ke sekolah, bolehla ikut pergi mana-mana kan :)

Blog kawan-kawan pun tak berjengah. Saya tak sure ada lagi ke orang nak jengah blog saya pasal saya tak jengah blog mereka. Saya rindu nak berbuat demikian tapi masa tak mengizinkan. Sekarang rasa macam malas-malas pun ada nak update blog. Tak tahu apa sebabnya. Mungkin mood nak menulis tu dah merudum. Oh no! Sayang pulak kan kalau tiba-tiba berhenti jadi blogger. Duit dalam nuffnang tu sedang mencanak takkan nak biar macam tu saja kan. Baik hati nuffnang, Tq nuffnang!

Saya rindu nak menulis semula. Saya rindu nak jengah blog kawan-kawan yg tak putus-putus datang menjenguk blog saya ni. Tq very much!


mode: busy


pssss: Husna selsema dan batuk, Lukman pun dijangkiti dari kakaknya. Alhamdulillah tak teruk sakit mereka.

Tuesday, November 01, 2011

Lama menghilang

As salam,

Hampir 2 minggu saya tak muncul-muncul yer :) Ke mana menghilang?
Tapi before tu, saya nak tanya apa khabar kawan-kawan semua? Ada yg merindu kami ke? :)

Ok, pada minggu pertama saya tak berblog...puncanya saya ikut encik abang outstation. Kursus di Bangi, kami stayed Marriot Putrajaya 3 hari. Duk jalan-jalan sekitar Alamanda, and PKNS Bangi sajalah. And sempat juga jalan-jalan Pesta Konvo UPM.

Then, balik Manjung tiba-tiba dapat called from adik lelaki saya no 3. Mengkhabarkan adik lelaki saya no 4 ditahan di wad Hospital Penawar, Pasir Gudang. My ibu and abah kan ada bersama kami, kelam kabut jugalah bila dengar khabar tu. Terus nak balik Johor. Kami pun balikla JohLinkor, dihantar encik abang. Tp encik abang balik esoknya ke Manjung sebab tuntutan kerja. Maka, kami sajalah yg stayed lama kat Johor.
Link
Adik saya demam, plus paru-parunya dijangkiti kuman. Dah lama sangat dia batuk tak baik-baik tu yg kena tu. Seminggu juga dia ditahan wad. Kami di Pasir Gudang 2 malam saja. Then, balik Kluang.

Saya dan anak-anak seminggu lebih duduk Kluang. Lama kan :) Tp best juga. Time tu encik abang memang sangat busy. Tunggu encik abang datang ambil kami baru boleh balik Manjung. Lama saya di Kluang tp tak berpeluang jumpa dengan Ummu Muhammad ke, Kak Izan Ishak ke (tinggal di Batu Pahat). Eh sapa lagi blogger yg duduk area Johor? Ramai kan saya rasa.

Tak apalah, ada rezeki kita jumpa di lain hari ok :) Nanti saya update satu-satu cerita pelbagai selama 2 minggu itu. Banyak sangat rasanya...hehe.

Tahniah untuk Kak Fieza, her newborn baby Firas!
Tahniah untuk Farina, also dapat new baby...baby boy...sepasang dah sama macam saya :)
Tahniah untuk kawan baik saya di Paka dulu, Nurzuliana aka Jo...1st baby dapat baby girl.


comel kan kami? ahakz...

Alhamdulillah...

Sunday, October 16, 2011

JPN Mula keluarkan MyKad baru Januari 2012

KLUANG: Mulai Januari 2012, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) akan mengeluarkan MyKad dengan struktur baru termasuk menggunakan cip baru yang lebih canggih.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata, MyKad dengan struktur baru itu akan mengatasi masalah pemalsuan MyKad.

sumber: Berita Harian




ciri-ciri dan rupa myKad baru



Saya setuju juga mykad diganti baru pasal sekarang ni banyak betul kes penipuan mykad kan. Cipnya juga tak berkualiti. Letak dalam wallet, dia mudah rosak, sensitif.

Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi