Friday, January 14, 2011

Sebelum tidur

Punyalah payah nak tidurkan si kecil bila dia dah semakin membesar dan aktif sekarang ni. Tips2 berguna yg sy apply dulu pun kurang berfungsi sebab dia lagi bijak dari sy :) Melompatla dia, guling2la dia, main chak2 pun iyer...adeh :)

Ok biasanya sebelum tidur,

Husna akan request something from me or abahnya. Either 1 la. Selalu dia akan request kat abahnya.

"abah, nak alif ba ta jim..." (orang lain alif ba ta sa, dia alif ba ta jim)

So, abahnya ni dah faham anak kan...maka dilayankan juga kehendak anaknya tu.

Adakalanya juga, bila si abah malas nak layan... beliau akan cakap, "bateri habis, esok abah charge yer..."

Si anak ni pun mengerti. Each time if abahnya tak cakap apa pun, dia akan kata... "ala...bateri abih...nanti abah cas..." Bila dengar macam tu, mestilah jadi kesian si abahnya, maka dilayankan juga kehendak anaknya itu...

Sebenarnya apa ni?

Jom tengok apa Husna buat sebenarnya sebelum tidur. WAJIB ok, unless kalau dia betul2 letih dan terus tidur itu tak jadi masalahla :)




omnia 2 abahnya menjadi sasaran b4 tidur...



sambil lihat dia ikutla alif ba ta tu...
Alhamdulillah dia dah boleh ikut and hafal, still tak boleh recognize huruf2nya :)


Nasib baik rumah kami ni pakai streamix kan, maka wifii sajalah. If not, tak pasal2 bil maxis kami menjunam tinggi :)

Duhai anak, kami sanggup asalkan kamu ingin belajar. Bagus tu! 1 yg istimewa tentang kamu, kamu suka belajar dan ingin belajar :) Moga kamu berterusan dan akan berterusan! Amin...itu doa kami untuk kamu.

1,2,3 sampai 10 pun dia dah boleh count :)
ABC je ada tersekat2 :)

Anak2 anda pula bagaimana? Janganlah ada request yg macam2 like Husna ni yer :)


till next~


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

7 comments:

Izan Ishak said...

good girllah husna. anak kecik macam ni mmg senang sangat nak serap ilmu kan huda.

affan n afnan pun sama, suka mengikut apa je dlm tv tu. kadang2 tu ada pulak terikut perkataan yg tak sedap didengar...huhu

ezan said...

pandainya husna.. bijak memang bijak!

A N A K - A N A K K U said...

hehehehe...comei...comei....alhamdulillah terang hati

nieda said...

pandai husna count..hehe

SyidaGorjes said...

aqid request otomen tak mengira waktu.dia nak tv tu ikut rancangan yang dia suka.pening acik, husna oii.

Huda said...

kak izan - insyaAllah kak..mereka nk ikut tu dh kira baik kan :)

ezan - marea n marha pun anak2 yg bijak :)

anak-anakku - alhamdulillah..mudah2 an gitula :)

nieda - sikit2 lama2 jadi bukit :)

syidagorjes - hehehe...sian acik :)

chugie said...

tul tu huda.. makin besar, makin susah n lambat nk tido.

sy pun ade praktikan beberapa cara gak.. dan berkesan tau! nanti sy buat entri k



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi