Tuesday, February 22, 2011

Fraser's Hill (day 1)




Fraser's Hill.

Kami bertolak from Kg.Gajah jam 4pm.
Ikut highway Tapah exit tol Tg.Malim.
Melalui Kuala Kubu Bharu untuk sampai ke simpang Fraser's Hill.
Ok, bg yg 1st time nak sampai Fraser's Hill, dia ada masa2 gap untuk upgoing and downgoing.
Sebabnya just ada 1 lane saja untuk naik ke puncak Fraser tu.
So, kalau terkena time sampai simpang tu orang tengah turun, tunggula sekejap dalam 40 mins macam tu untuk naik pulak :)



*jemput tengok untuk refer*

Alhamdulillah time kami sampai kat Gap tu, jam 6 lebih, so memang turn untuk upgoing. Jalan kosong dan hari mula gelap.
Lama juga bersimpang siur kat sini, pening kepala sy dibuatnya.
Ada dekat half an hour kut menaiki avanza FIL. Kalau naik waja encik abang sy tak sure may be lagi cepat :)
Husna dan sepupunya, Kak Syifa' tidur so tak ada masalah nak handle budak berdua tu.
Bg yg tak tahan pening, silalah bawa minyak angin siap2 :)

Kami sampai ke puncak jam 7 lebih kut. Dah gelap.
Ok kat atas ni pun payah nak jumpa jalan straight saja yer.
Memang simpang siur dan roundabout saja.
Clutch memang tak boleh lepas la, hehe.
Kami mencari2 rumah penginapan TNB di area Pine Resort.
Alhamdulillah ketemu juga walaupun tersasar2 jalannya.
Tp, kunci rumah kena ambil sendiri dari care taker sebab beliau tak ada transport nak ke Pine Resort tu.
Care taker rupanya aka pemilik restoran Puncak juga tak lain dan tak bukan ibu kepada my ex lecturer masa kat Uniten dulu, Ms. Fazlin.
Sungguh sy tak sangka. 1st time tengok muka Pn.Azizah tu sy terkejut juga. Dan tak segan silu terus bertanya, "ada tak anak mengajar kat uniten?" Ada katanya, Fazlin. Hehe.
Tp ms. Fazlin belum balik time tu, Sabtu baru dia ada. Okla, sy cakap insyaAllah datang esoknya jumpa ex-lecturer sy tu :)

Kami terus ke pusat bandar (tak makan kat restoran care taker tu sebab dia tak buat nasi dan lauk, Sabtu dan Ahad saja ada order nasi dan lauk2)
Jam dah 8.30pm, perut dah lapar.
Kami dinner kat Puncak Inn. Ada restoran di situ.
Order nasi putih dan aneka lauk.
Sedap jugalah. Ada ikan sweet sour, sup campur, udang masak merah (banyak giler udang dia letak), sayur campur dan telur dadar. Semua size medium.
Total makan RM70 untuk 5 orang dewasa.
Alhamdulillah kenyang :)
Terus kami balik ke rumah penginapan, kemas2, mandi, solat dan tidur.

Nanti sy sambung aktiviti esoknya pula yer.



kat restoran Puncak Inn


bersiar2 di waktu malam yg dingin selepas dinner :)


till next~


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

5 comments:

Fieza79 said...

sonok nya...kami tk penah smpai san lg...mesti sejuk gilerr...arghh jeles2 asyik mkn angin je huda ni...huhu

mamyharraz said...

oww ada masa2 ya nak naik sana..
ok mamy take noted!

ok nak tgg next entry pula ;)

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah bestnya, kita teringin nak pi jugak, tapi biler tu ek...

SyidaGorjes said...

tak pernah sampai sana........kena letak dlm future vacation planning nih

siti nurkhijah said...

dah lama x p sana... klu tak silap last p tahun 2003..tu pun p kursus



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi