Wednesday, February 16, 2011

Hospital mana?

This week sy turn 29th weeks of pregnant.
Alhamdulillah. Jumaat ni ikut date ada appointment.
Tp rasanya pergi awal sikit for chek up, samada petang ni or esok pagi. Sebab Friday ada hal lain yg perlu dilakukan.

Sy dan encik abang still tak decide nak bersalin di mana.
Kalau nak yg dekat dengan rumah, Pusat Bersalin Yasmin ni ada.
But, nampak kalut because dr.yasmin yg akan sambut the baby.
Dengan outpatients nya lagi, sy risau dia tak boleh nak pay attention to me.

Also Pusat Bersalin Yeak kat Sitiawan pun ada but chinese lor.
Sy tak ada masalah dengan doktor lelaki but prefer yg muslimla. (based on 1st experience sy dengan dr.Khalid at Kuantan Specialist, sangat sempurna)

Kalau nak jauh sikit dari rumah...sy kena pergi Ipoh Specialist :)
Takla jauh dalam sejam setengah juga.
Sempat la kut, in case dah ada tanda tu memang kena pecut laju2 pergi hospital :)

Ada lagi dekat, hospital manjung depan rumah je :)
Tp, sy tak pernah pun ada pengalaman chek up gov hospital.
Confirm tak boleh bersalin gov kan.
And, bak kata encik abang, beri peluang kat golongan yg LEBIH MEMERLUKAN.
Means here, kami ada peluang bersalin di swasta, kenapa nak berebut dengan orang yg lebih layak bersalin di hospital kerajaan.
Somestimes betul juga, kasihan tengok gov hospital penuh sesak sebab semua orang nak dapat free or murah chek up.

Time Husna dulu boleh la nak lewat2 sebab 1st child kan.
Proses nak keluar tu takes times.
2nd baby ni tak tahula cepat ke lambat.
But ikut apa yg sy baca selalunya lebih cepat compare 1st time delivery.

Huhu. Pening2.
Tp ikut encik abang elok pergi Ipohla sebab boleh jalan2 (sambil menyelam, minum air) :)

What do u all think? Pernah tak alaminya?


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

15 comments:

Puan ApasH said...

Ipoh le Huda..kot2 ada kesempatan time Huda dah deliver tu akak bleh jumpe Huda & Husna & baby sekali..

Rizziela said...

bestnya dapat bersalin kat private

saya bersalin kat gomen ajer
coz C-zer..mahal...x mampu

*azni* said...

mana2 yang terbaik la huda..yg penting huda n baby selamat...

SyidaGorjes said...

saya cek-up +bersalin kat gomen.sbb dgr cakap mak.bole tak macam tu?

Faryza said...

aku sokong gie Ipoh... tapi ali kena drift laa klu ko nk bersalin sgt dh..hehehe
tp kekurangan nye.. ali kena berulang jauh skit la klu nk blk rumah.. alaa hankut semua berkampung kat sana.. insyaAllah ko normal kejap je dok hospital kan..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

selamat survey semoga dapat wat keputusan yang terbaik, nak bagi idea pun tak leh...HB kat sini

A N A K - A N A K K U said...

erm...tol tue, selalunyer y ker2 nie dia akan lebih cpt,coz dh ade laluan...mcm sy dulu dah 6cm rupanya bukak...hehehe tp nsb baik spital dekat...so sy bersalin kat PMC jer, coz nak suami dcc, gomen xleh di temani suami..hhuhhuuh takut

FaRhAna JoHaRi said...

papepun moga semuanya selamat ek..(tiba2 teringat time nk bersalin dulu..hehehe)

NM02 said...

takde xpirian... tapi kat maner yang sempat je, asal jgn dalam kete otw ke sepital... nnt cik abg awak plak yang gelabah

nieda said...

apa2 pun keputusan kt tangan huda. dulu nieda monthly check up buat dekat gov dan private. pening juga sbb setiap bulan kena pergi dua tmpt. hehe
Kakak nieda baru bersalin di hospital kerajaan di ipoh. best juga husband boleh teman waktu malam. untuk first class la. Kalau ada rezeki second junior nak try private plak

[-suziey-] said...

silap2 check up ni dh buka laluan utk bersalin..hiks..apepn smga semuanya selamat.. :) take care..

p!nkerton said...

rasanya ok kot kalau huda dah decide nak deliver kat ipoh specialist tu. tapi maybe boleh backup utk bersalin kat yasmin jugak, kot2 nnt tau2 dah 5-6cm bukak, takut tak sempat ke.. tambah2 kalau time peak hours ke kan, takut take time jugak nak ke ipoh. just my 2cents opinion la :)

Fieza79 said...

best nya leh pilih2 tmpt nk besalin hehe...kami hosp gov je...tp layanan bg yg ceaser ttp special..best..!

Izan Ishak said...

ikut pengalaman k.izan mmg yg ke-2 lebih cepat deliver dari yang pertama. kalau nak ke ipoh pun takde masalah...terus je stay kat sana utk beberapa hari sambil jalan2 dulu. boleh kan gitu?~

wan nurul hezrina abd halim said...

wah sebenarnya ikutjer kat mana pun janji selamat.mana tahu btl kata en abang tuh g jenjalan n sambil2 leh beranak.huhu lawak plakkan?



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi