Monday, February 28, 2011

Result bertemu dengan gynae (week 30)

As salam,
Morning semua~

Hari Isnin confirm ramai yg tak suka kan :)
Ok, pagi2 ni nak cerita story bila sy sudah bertemu dengan gynae last Saturday.
Kami bangun agak terlewat sikit pagi tu, almaklum weekend kan :)
So, gerak from rumah PIL lebih kurang jam 8.30am.
Sampai kat ISH around 9.15 am. Terus register and tunggu turn.
Wow! Sabtu no more lepas ni. Ramai sungguh makcik2 chinese pun nak dapatkan treatment ke consultant ke sy pun tak sure.
Yg pregnant boleh dikirala (dalam 5-10 orang kut)
Bakinya tu sy tak sure rawatan sakit puan yg macam mana mereka perlukan.
So, memang waiting time tu rasanya macam sedikit bosan dan hangin.
2 and half hour ok!
Sy dah set appoinment padahal tp mereka tak noticed la tu, mentang2la sy 1st time datang situ.

Ok dah2... tak mo emo lagi.
So bila my turn dipanggil masuk (me pilih doc Adlan).
He's so nice (wakakaka).
Pangkat ayah je la, dah tua and beruban.
But sangat specialist in his job, i guess.
Time scan, memang everything dia explained.
Dia tunjuk itu, tunjuk ini.
Doc kata, positon baby ok. Uri pun ok.
Berat baby di dalam itu sudah 1.72kg.


*ehsan google*


Then, doc tanya 1st experience dulu berapa lama sakitnya before deliver. Berat 1st baby lahir berapa. Macam2 la doc tanya :)
Sy citerla, start pecah air ketuban jam 9pm sakit mula kerap sampai jam 5am Husna keluar dah.
Ok, dia sifatkan itu as minimum je tempoh sakitnya.
Padahal, sy rasa berjam2 lamanya time tunggu Husna keluar dulu. Doc kata itu kira mudah. Alhamdulillah.

And bila dia cakap, "ok serviks u ni agak lembut yer, so mudah bersalin..."
Sy cakap, "insyaAllah doc..." sambil senyum2.
Doc cakap, "yup insyaAllah, tp u kena rush gile2 from Manjung when the times come..."
Sebab bila serviks lembut, sometimes baby boleh keluar bila2 masa without any sign (minor case, bukan semua wanita melaluinya)
Because 2nd time ni selalu proses nak bersalin jadi lebih mudah kan.
About 4-6 hours gitu sakitnya.
Doc kata, ada kes patients from Cameron pun pernah due dalam kereta (small casela)
but tak selalu berlaku.
So doc agak risau di situ :)
Sy dan encik abang senyum2 je la. Nak sangat bersalin kat Ipoh kan :)
Semoga semuanya berjalan dengan baik bila sampai masanya nanti.

The next check up with doc Adlan, kami set on week 36.
So next week and week 34 just pergi doc Yasmin je la.
Huhu. Rasa macam pantas masa yg berlalu. Tak sangka tinggal beberapa minggu je lagi nak deliver.

till next~


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

14 comments:

memori indah Wani Johari said...

Huda,
Tahniah...semoga selamat melahirkan bby ye...

nieda said...

nieda yg baca pun nervous ni...apa2pun semoga semuanya selamat nanti

Izan Ishak said...

yelah huda...k.izan yang baca pun rasa kejap je masa berlalu. dah pun 30 wk kan...

✿etiey erywan✿ said...

moga semuanya dieprmudahkan olehNya. amin..

A N A K - A N A K K U said...

erk rase cepatnyer mase berlalu....kejap jer rase huda pregnant, dah na deliver, tp tollah huda kate doc tue, akak bersalin anak no 2 pun, kejap jer x smp 10 minpun...so becareful ok...

LiErOSe~QiEmi said...

wahhh.. teruja dengar cerita.. saya plak yg rase debarannye ihhii

eb ezrin2 said...

mudah2an semuernyer slamat sok yer?
aminnnnnnnnnn

Fariz Finie Family™ said...

wah bestnya husna nk dpt adik yer....:)
take care sis huda....

hadina said...

mmg kejap je lah masa berlalu, rase cm baru je lgi huda pregnant..tup tap dah nak deliver dah..semoga dipermudahkan segalanya..
teringin gak nak rase deliver secara normal...nnt yg second hopefully. :)

SyidaGorjes said...

pejam celik dah nak dekat bersalin kan?
semoga dipermudahkan semuanya....

|| NaFiRaa || said...

moga semua selamat.. aminn~

fa10 said...

saat2 mendebarkan tp seronok bila dpt peluk baby..
moga selamat hendaknya!

YATZAKIE said...

semoga sume selamat ye kak!!!tp sya nak 1st ni operate...

ezan said...

bestnya.. x lama je lagi ek. insyaALLAH semoga both ummi & baby selamat.

ps: baby.. cepat2 lahir.. marha dah lama tgu ni. huhuhu..



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi