Thursday, February 10, 2011

Susu oh Susu!

Hampir 2 weeks Husna tak minum susu.
Kenapa yer?
Sebabnya dia fobia tengok botol susu tu.

Husna fully minum fm since dia 20 bulan (1 tahun 9 bulan).
Sebabnya, sy dapat rasakan susu sy sudah kering dan kesakitan yg amat bila dia menghisap.
Sangat kasihan melihatkan keadaannya begitu.
Dia nak susu tp susu pulak tak keluar2.
Maka, sy dan abahnya decided beli fm.

1) Enfagrow A+



Percubaan pertama kami ialah enfagrow flavour vanilla sebabnya sy noticed Husna tak suka rasa plain (based on sample yg kami try before tu).
Ada dalam 3 times kut kami beli susu enfa means 3 kotak :)
Kami tiada masalah untuk keluarkan duit membeli susu enfagrow ni just sy TERGATAI tangan nak mencuba susu lain pula.


2) S26 Progress



2nd fm Husna minum ialah S26 Progress flavour vanilla juga.
Rasanya tidaklah semanis susu enfagrow tp okla.
Husna suka dan tak kisah, terus minum.
Tp sy noticed, kulit Husna jadi teruk.
Means here, dia ada ekzema kan...maka merah2nya menjadi2 pula.
Ada 4-5 kotak juga dia minum.


3) NAN HA



Then 1 day kami pergi berubat secara tradisional, orang tu advise try tukar susu lain.
So masa kami balik Johor hari tu, kami try beli susu Nan HA (hypoallergenic).
RM72 harganya.
Husna 1st time rasa terangkat2 bahunya dan buat mimik muka yg pelik2 :)
Means, dia tak suka.
Memang pun, kalau sy pun sy reject.
Rasanya pelik dan pahit compare dengan susu2 biasa.
Last2 susu tu sy tinggal je kat Johor.
Ibu sy bancuh dengan teh, sedap katanya :)

4) Isomil Plus



Sebelum balik from Johor last week, kami beli lg susu lain.
Isomil pula yer. Soya based.
Tin kecil RM30.
Ini pun Husna reject. Dia tak sukakan rasanya.
Memang haru ada anak yg dah pandai merasa ni :)
Kat Johor je kami melabur RM100 lebih untuk susu Husna.

So memang hampir 2 weeks juga Husna tak minum susu.
Fobia kut.
Sudahnya, last night kami pergi Tesco dan beli susu enfagrow semula.
Pagi tadi masa sy cakap nak bancuh susu dia, dia mengamuk2 cakap nanak...
Sy paksa sumbat masuk dalam mulut dia.
Hasilnya, lepas dia rasa terus habis sebotol kecil.
Dia nak lagi, hehehe...amboi2 terkenang susu lama dia la tu.

Susu isomil tu masih ada, siapa nak? Baru pakai 2-3 kali bancuhan tp masih banyak.

Sy dan abahnya decide teruskan je minum enfa.
Sebab dulu pun dia tak ada masalah kulit compare minum S26 tu.
Tak apalah kan...demi anak kata abahnya.
Untuk adik Husna nanti susu ummi insyaAllah ada.
If Husna nak pun, apa salahnya tandem nursing :)
Tp time tu Husna dah 2 tahun...memang target sy 2 tahun ikut sunnah Nabi :)

oh anak!
:)

*credit to google untuk gambar2*


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

10 comments:

*azni* said...

iaaul minum susu dupro jer..dulu pernah try bg enfagrow tp kena cirit birit yg teruk..sudahnye end up dgn dupro..nsb baik serasi..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

kalo husna dah serasi dengan enfa baik teruskan je, balqis pun baru2 ni doktor pead soh try Friso sebab berat tak mau naik, tapi rasanya nak kembali ke susu asal la...s26 promise gold...

nieda said...

asal anak nk minum susu okler..maknanya dh 2 minggu husna x minumapa2 susu yer? masa nk ceraikn susu mengamuk tak? kongsi sikit pengalaman huda

yatie chomeyl said...

kena try mcm2 jenis br tahu yg mana sesuai dgn slera diorg kan? budak2 kecik pun dh pandai pilih skrg ni hehe

Nia said...

Diha memang terpaksa minum isomil..lactose intolerance..huhu..

CuppyCakeMommy said...

dia nak yang tu..so ikut kan je huda..nak compare ngan Mia satu susu FM dia tak mo..semua dia rejek..skang day time kat nursery dia minum frsh milk je..malm2 je ull bf..tak tau la cukup ke tak calcium intake dia

wan nurul hezrina abd halim said...

erm maira minum dutchlady 123 jerk.tak mahalpun.now kuat gak minum n kekadang nak lepas gian nak gak susu badan

A N A K - A N A K K U said...

sy bg anak sy minum anmum...hehehe oklah...xpernah tukarpn susu lain,diorgpun sedap jer....hehehe

chugie said...

emm husna memang x leh minum susu lembu ye? kene minum susu soya je ke?

try lah brand lain lg.. dutch lady, lactogen ke..

Izan Ishak said...

teruskan je lah huda susu yg dia suka tu. susah jugak kan kalau anak2 takmo minum susu fm ni...



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi