Thursday, March 31, 2011

Jangan tambah STRESS anak ekzema!

Yup! Ada benar dakwaan itu!

Sebagai seorang ummi, sy noticed Husna memang akan asyik menggaru bila dia rasa STRESS.
Pernah sekali tu, sy marah dia sebab tumpahkan air atas lantai.
Dia nangis merajuk dengan sy. Lepas tu, terus dia sibuk menggaru dan garu kulit dia (mana2 part yg dia rasa gatal)

If sy tak layan dia sangat pun benda sama akan berlaku. Dia keep on garu.
Yerla, sometimes sy ada benda nak buat dan sibuk sangat sampai terlupakan anak :) *normal la kan*

Dulu masa mula2 nak cerai susu pun gitu. Dia stress, sy juga stress sebenarnya sebab tak dapat nak teruskan bf until her age hit 2 yrs old.
Dia stress dapat susu botol.
Dia menggaru sesedap rasa bila dapat peluang.
Oh anak, kasihan ummi melihatkanmu begitu.

Tambah2 lagi bila dah nak dapat adik ni, Husna lagi stress.
Dia seperti dapat rasa, bakal kehilangan or kurangnya kasih sayang kami terhadap dia.
Walaupun kenyataan itu tidak benar, tp budak kan. Dia manusia juga.
Macam2 dia boleh rasa dan fikir.
So far, macam malam tadi, bila dia sibuk menggaru, abahnya lapkan dengan kain yg dicelup air suam.
Dia rasa happy je bila abah dia buat gitu.
Tidur pun lena, bangun pagi tadi Alhamdulillah tersengih2 je si kecik sy ni :)

So, baby ekzema bukan alah pada makanan dan environment saja, tp kita as parents kena pandai mainkan psikologi dia.
Jangan bagi dia stress!
Bila anak ekzema stress, mereka cenderung untuk menggaru dan rasa gatal seluruh badan.




my lil buchuk :)


Semoga Husna lekas sembuh dari ekzema (walaupun sesetengah pihak mendakwa, impossible)
Doa dan usaha untukmu anak!




KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

6 comments:

*azni* said...

alahai,kesian nye kat husna..azni tak tau sgt psl ekzema ni tapi sebagai ibu terasa jugak la kalau anak dapat sakit camtu..

|| NaFiRaa || said...

info yang bagus.. leh tambah ilmu di dada..mana tau berguna di masa hadapan..thanks~

chugie said...

siannye husna, unty doakan husna lekas sembuh dr penyakit ni ye..

nieda said...

insyaallah boleh, hanya masa yg menentukan..kawan nieda pun anak dia ekzema juga, puas berubat tak ok. Last sekali balik kg diaorg dekat terengganu ada ustaz tu bagi air sapukan dkt badan.. keluar semua gatal2 tu, tapi kesianlah kt baby,seminggu tak lena tido gatal2..Seminggu baru hilang bisa, sekarang dah ok. Tak pernah kena dah..

eB ezrin said...

eB dari kecik kena tuh...
mmg x thn esp ms panas.. hu2..

skang nih, aerish laks dpt...
tiap2 mlm sapu lotion khas... kalo x sian tgk dier nangis mlm2 garu gatal... aduyaiiii...

hezrina83 said...

saudara nurulpun ada jugak yang ada penyakit nie..mmg banyak spent duitlah kat penyakit nie...lotion pun kena guna tiap ari..

ermm nie nurul follow balik tau blog huda n nak masukkan dalam bloglist semula..nnt huda do follow nurul kay..n blog contest pun..huda TAG kat blog barujerlah..aduhai kenalah usaha lebih promot semula blog..

yag sedey tuh info2 susuan nurul bis ilang semuanya=(



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi