Sunday, April 24, 2011

Laksa my mom


*credit google*



Tengahari semalam, adik ipar sy Nine called cakap nak datang rumah singgah and jalan2 Manjung.
Together with SIL seorang lagi, Mak uteh Husna, MIL, adik ipar bongsu dan Syifa' (kak long tak join sama sebab tengah busy buat kerja)

Ok, my mom kan ada kat rumah, so dia masakkanla laksa Johor...err actually 'laksa my mom'. Resipi sendirian berhad punya sebab dia pakai lada hijau.

Ikan kembung direbus, dan dicampur dengan bahan2 buat kuah laksa. Memang sedap sebab kuahnya pekat. Encik abang sy jenis tak suka makan laksa asam, or kuah laksa yg masam macam laksa utara tu. So, memang kena dengan selera dialah.
Dihidang bersama laksa, boleh campur limau untuk yg gemarkan masam2, or nenas potong.
Boleh add sama tauge, timun, sayur kobis potong2 dan sambal belacan. Ikutla selera masing2 kan.

Hidir, hubby Nine pun makan bertambah2 :) MIL pun sama, semua orang makan bertambahla :)
Sy pun makan bertambah2 :)
Sedap sangat, dah lama gak my mom tak buat laksa ni.
Memang rezeki sy la kan dapat makan before pantang. Hehe.
Alhamdulillah.
1 lagi, sy suka makan laksa Sarawak. Diorang pakai bihun kan, kuah lak macam ala2 kari.
Laksa Terengganu pun sy suka sebab kuah dia pekat :)


Kawan2 suka makan laksa tak?


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

4 comments:

umialya said...

akak pengemar laksa no. 1, bagilah laksa apapun, semuanya hentam aje, nak sikit!!

hani@debumelukut said...

Akak ni bab laksa ni, pantang lah dik...pantang tengok, mesti terliur..ni dah tak pasal2 nak makan laksa ni...mana nak cari laksa sarawak jam ni?

Farah Shamsudin said...

aduyai.. sedapnya! feberet saya laksa tu..

*azni* said...

terbaekk lah..hehe..lebih2 lagi kalau hasil tgn mak,lg sedap! ;)



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi