Tuesday, April 19, 2011

Malacca River Cruise

Petangnya, after habis kerja encik abang ajak pergi naik cruise kat Sg. Melaka.
Wow! Teruja juga sy sebab tak pernah bercruise2 ni :)

Oh yer, kami menginap di Emperror Hotel (Melaka ada banyak hotel u all boleh pilih)
Agak dekat jugalah dengan Taman Rempah tempat nak naik cruise tu.
Kami sampai kat Taman Rempah sekitar jam 7pm.
Beli tiket, dewasa RM10, kanak-kanak RM5, tp Husna FOC saja :)
If kita beli tiket cruise siang tp nak naik malam2 pun no problem, tutupnya jam 11pm.

Memang syok gak naik malam2 cruise ni sebab lampu2 semuanya cantik menghiasi alam.
Kalau siang2 tu sy tak sure dapat tengok apa je.
Opposite to jetty naik cruise ada sebuah perkampungan melayu.
Apa nama dia? Dah lupa pulak.
Tp semua rumah yg di tepi sungai tu diberi subsidi pasang sportlight kat rumah mereka.
Gov Melakala yg bayarkan.
Cantik sangat tengok certain2 rumah yg masih ada ciri2 Melaka.



sign board Melaka River Cruise




kami bergambarla dulu sementara nak tunggu naik cruise...




Hentian Hang Jebat...




cruise yg bakal dinaiki oleh kami sebentar lagi...




ini masih terang...




banyak cruise disediakan untuk kemudahan pengunjung....





jam 7.30pm kami dapat naik cruise...




hari dah mula gelap, lampu2 bergemerlapan :)





apa benda ni?





Husna dan abahnya...





kami sekeluarga...candid saja :)





eye of Malacca...tak naik pun :)





ini salah satu rumah Melaka di perkampungan seberang sungai....


Kami menyelusuri sungai Melaka selama 30 minit kut pergi balik jetty Taman Rempah.
Teruja tengok lampu2 tu dan hasil art yg dilukis pada bangunan2 di tepi sungai oleh students UITM.
Semuanya nampak cantik tp bau je kurang menyenangkan :)
Bau sungai tak bestla...hehehe...
Encik abang kata, masa dia naik cruise kat Paris dulu bau sedap je sungai Paris.
May be kerajaan Melaka boleh buat sesuatu tentang bau sungai ni :)
Tp servis cruise sangat okla, siap ada penerangan semua if kita bertanya pada drivernya.
Siap pasang lagu2 tradisional Melaka lagi, bolehla layan :)


ok till next entry~


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

5 comments:

Nia said...

Huda,..sangat menareks ni. Nanti nak ajak En.suami pergi pulak la mcm ni..hehe..

KSWSK said...

rs mcm kat venice kan..hehehehehe

Faryza said...

pipi kamu sangat laa tembam..perut tak nampak...awww!!!

nieda said...

suka melawat Melaka, byk tempat menarik. Kalau balik kg kt muar selalu juga jln2 kt melaka. dalam 30 minit je nk pergi sana. Kampung mil mmg sempadang dgn melaka, dalam 10km dah masuk melaka

Myra Jay said...

Bestnyer dapat naik cruise.. Akak, leh naik banyak kali tak??? :)



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi