Friday, April 22, 2011

Tak sampai hati abah

Beberapa hari yg lalu, kami ke Tesco sebab nak beli beberapa items untuk sy dan rumah.
Okla, pergi tu molek je.
Encik abang sy ni jenis, if shopping dia akan selalu ingatkan sy.
"Ok, 30mins only!" macam tu la lebih kurang dia cakap, supaya sy tidak melebih2 dan berlengah2.

Tengah duk pilih2 barang and usha ubat semut, si Husna ni dapatla chance turun from trolley.
"nak turun, nak turun..." she said.
Ok, nenek dia turunkanla.
Dia pun terus berlari ke arah cashier. Kat tepi cashier tu pulak ada fridge ais krim.

Sy dengan abahnya sibuk lagi pilih ubat semut.
Tiba2, Husna datang kat kami.
Tahu dia cakap apa?

"abah, nak ais krim...." sambil buat muka kesian ok :)

"alahai...tak sampai hati abah tengok..." kata abahnya.
Memang pun, siapa2 yg dengar ayat Husna tu mesti terkesian punyala.
Maka dapatla dia sebatang ais krim tu.

My mom pun ceritala...
"tadi dia cakap kat ibu, nenek nak ais krim...
ibu kata, tanya abah dulu yer...kalau abah kata boleh, baru ambil...
tu yg dia pergi kat abah dia tanya tu..."

Sy yg mendengar pun tersengih2...alahai anak...memang bijak berkata2...
Tp Husna if kita cakap NO, dia akan faham juga and tak request lagi.
But memang rezeki dia hari tu dapat juga makan ais krim tu.


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

4 comments:

yatie chomeyl said...

kalau anak mintak,mmg rasa syu je kalau x ikutkan kan.

eh tapi SN x reti mintak2 sgt lagi; mommy yg over tlg mintak bg pihak SN dgn daddy ehehehe

|| NaFiRaa || said...

hehehe.. pandai dia buat muka kesian kan~ trus dapat..hehehe

hani@debumelukut said...

camtu yer politik si husna

nieda said...

alahai, husna nak ais krim ye..geng humaira lah ni suka ais krim.



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi