Tuesday, May 31, 2011

Lukman dan Jaundis

Alkisahnya, sy boleh lupa nak update pasal Lukman dan jaundis.
Nasib baik ada Azni yg bertanya :) So ini ceritanya yer.

Lukman dikesan ada jaundis pada hari ke 3 time tu kami dah nak discharge dari ISH.
Paed datang check as usual pagi tu...dan paed kata ada kuning sikit.
Ok!
Sy terkedu gak bila dengar tu.
Sebab nampak Lukman normal je.
Hisap susu ummi macam biasa.
Tak sangka pulak boleh kena.


*hari ke 2*
budak merah sokmo :)


And one thing, Husna dulu tak kena jaundis langsung.
So, memang ini 1st experience la untuk sy dan abahnya.
Berbalik pada cerita kat ISH tu, keluar result darah 9.6. Less than 10.
Alhamdulillah, tak tinggi sangat dan kami dibenarkan pulang ke rumah.
But, in case jaundis ada lagi, paed advised suruh pergi hospital untuk check up. Sy anggukkan je la.

Bila di rumah, sy continue bf Lukman ikut keperluan dia.
Ada masa sy akan kejutkan dia if dia tidur banyak sangat.
Hari ke 4, nurse datang rumah (pun 1st experience, masa kat Paka dulu sy tak report pun kat klinik gomen berhampiran lepas bersalin)
Nurse cakap, baby ada kuning sikit.
Dia suruh pergi amik darah baby.
Huhu. Pening sy dibuatnya.
Pergi hospital Manjung dan resultnya 8.5.
Kesian tengok Lukman nangis kena cucuk.

Hari ke 5, nurse yg lain datang rumah.
Dia cakap, baby dah ok sikit...tak perlu amik darah lagi.
Lega di situ.

Hari ke 6, nurse sama yg datang pada hari ke 4 tu pulak datang visit.
Dia suruh pergi check darah baby, sebab nampak kuning lagi.
Adeh!
Encik abang kata tak payah pergila, kesian baby.
Sy pun ikut je cakap encik abang tu. Tp jam 3 petang nurse yg datang visit pagi tu called tanya dah pergi check darah belum?
Huhu. Nurse tu beriya2 suruh kami pergi bawak baby check darah.
Malam tu terpaksalah kami pergi ke hospital Manjung sekali lagi.
Resultnya 7.6. Doc kat hospital kata, dah turun no need to worry.
Malam tu juga, lepas balik hospital tiba2 je Lukman muntah2 banyak berwarna kuning.
Tp dia tak nangis lepas muntah2 tu, dia continue tidur.
Sy berpendapat, may be Lukman nak buang semua sakit kuning yg ada dalam badannya.

Esoknya, nurse semalam tu datang lagi.
Alhamdulillah, Lukman dah tak nampak kuningnya.
Nurse tak bising2 suruh pergi check darah.
Sy pun takla hangin2 dengan nurse tu.
Rasa macam penyibuk pun ada, tp dah memang tugas dia kan.

Lukman kena jaundis 4 hari je tp itupun tak teruk mana.
Darah sy dan Lukman sama group. B positif. (kebarangkalian nak kena jaundis tu rendah)
Tp memang nak kena kan, apa nak dikata. Terima dengan redha.
Masa Husna dulu, mungkin sebab time preggy sy banyak minum susu kambing fresh dari Johor.
Alhamdulillah dia tak kena.
Lukman lak, dapat sekali je minum yg fresh milk goat tu time preggy. Yg lain2 nya sy minum susu hi goat saja.

Tak apalah, moga pengalaman ini memberi banyak pengajaran untuk sy as a mother.
Setiap kali susukan Lukman tu, sy cakap...Lukman mesti lekas baik dari jaundis yer...minum susu ummi banyak2 yer...

Jangan biarkan baby anda tidur saja, kejutkan at least sejam sekali untuk menyusu badan.
Susu ibu insyaAllah boleh elakkan jaundis menjadi lebih teruk lg
Yg penting juga, anda dan suami kena banyak bertenang :)

Kawan2 ada yg berpengalaman macam sy ni ke? Jom share sama.


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

17 comments:

ajumohit said...

bagus tindakan huda tu coz ini ur 1st experience kan...sbb mmg betullah kalau baby kene kuning seeloknya bg minum susu ibu sebyk mungkin...mmg byk khasiat susu ibu ni...

chugie said...

alhamdulillah.. selamat lukman kena kejap je..

fatin dan fadiah ku, sebulan kena jaundis.. nangis sy tau!

*azni* said...

oo..kena kuning jgk si bdk merah ni..:) azni tgk muka dan bdn lukman merah je sbb tu tnya psl jaundis tu..izzul dulu pun kuning jgk,start hari ketiga sampai la hari ke 10..nsb tak lama..tp merasa jugak la kena cucuk kat tapak kaki utk amik darah selama 3hari berturut2..sian dia.. ;)

Puan ApasH said...

Huda:

Pengalaman kita lebih kurang sama. Anak 1st tak kena jaundice. Bila anak ke-2 kena tu yang macam blurr skit sebab tak pernah lalui kan.

Tapi Lukman nasib baik jaundice rendah je. Tak perlu kena jemur bawah lampu biru macam Hannah.

Tapi bab kena cucuk amik darah tu yang paling kesian. Akak bergenang air mata tau 1st time tgk. 2nd time dan seterusnya..tak mau tgk. Tak sanggup tgk anak kecil kita sakit. huhuhu..

Keyphochee said...

ummi...me tengah preggy skrg ni..bila start nak minum fresh goat milk tu..My Lil Khalish dulu teruk jaundisnya..sebulan lebih..sampai kena letak bawah phototeraphy..kesian gak sebab panaskan..tapi nak wat camne..jaundis dia tinggi sangat..kebetulan darah me O..so doc kata memang baby akan kena prolog jaundis..

nureen said...

nurse mmg g2.. smtime kita pon hangin.. mmg kecian tp semua tue utk kebaikan bb.. elly dulu seminggu ja mmg turun klau x tinggi sgt mcm lukman.. ;)

nureen x pernah pon minum susu kambing.. sbb ada pendapat kata klau nk minum susu kambing minum yg dr kg yg mkn rumput bkn mkn dedak.. klau yg mkn dedak tue x brapa elok.. ntah la betoi ke x..

hadina said...

farhah dulu pun kena gak jaundis ni...sampai ada org lama2 suruh mandi dgn daun ape ntah namanye, lupe lah...tp tak buat pun...doktor kate jgn buat nnt lagi nmpak kuning kulit baby kan...hehehe
kena amik darah tu yg buat mama dia tak tahan tgk n dgr..cian dia nangis, kite pun nak nangis gak..huhuhu...alhamdulillah,selamat selepas tu.

wan nurul hezrina said...

maira pun ada kena pro longed jaundice.1 bulan lebih..risau nurul masa tuh..mmg susah cket sb nurul darah o n husband o so merahpun o..jadi mmg lama kena jaundice walaupun banyak minum susu

Faryza said...

yep.. baby tak leh tido .. at least dia kena bf 2jam or 2 jam setgh.. klu tak kejut dia ajak minum..

A N A K - A N A K K U said...

alhamdulillah.....anak akak y pertama kene, y kedua x kene...

Nia said...

haa..betul lah tu..memang kena minum susu ibu banyak2. harap Lukman cepat sihat ya..insha'Allah.

Moments to Remember said...

Salam huda. Baby saya baru 6 minggu. Kena prolonged jaundice sampai sebulan. Masuk wad 4 kali. Setiap Kali masuk mesti under photo utk 2 malam baru turun sbb bilirubin 15 - 17mg/dl. Jadi masa pantang banyak dekat hosp. Saya mug fully breastfeed dan baby pun minum banyak tapi masih gak kuning sbb anak saya breastmilk jaundice. Pernah dengar tak? Jaundice nI biasa pada budak fully breastfed sbb ade enzim dalam susu Ibu yg sebabkan bilirubin tu susah nak dibuang.

EiJa ZaQuaN said...

alhamdullillah la lukman pnyer bacaan x tinggi dan x lama kena jaundis..

anak eija ziqry esok still kena pegi klinik kesihatan untuk amik darah..walaupun last bacaan dia 7.7 pada hari ke 14. tp disebabkan dia ada kes dimasukkan ke wad NICU sbb jaundis yg tinggi so kena pantau lagi..hope esok hari ke 21 bacaan dia turun..

eB ezrin said...

jaundice mmg menakutkan... sbb aerish dolo hampir tukar darah, alhamdulillag aerish kuat lawan jaundice tuh... eB bagi susu bdn byk2...

eB x sehat la yang sbb tuh x sempat nk singgah... x der jodoh lagi la nmpknyer kiter yer

`BaHa` said...

My son pun ada jaundice, dan sangat lama. dah sebulan pun jaundice adae lagi. masa 2 minggu jaundice tinggi - 13-14.
then bila buat screening, rupanya ada G6PD deficiency.
my advice, pergi check darah walaupun kesian, jaundice ni normal berlaku 14 hari pertama then akan disappear tapi if terlalu tinggi boleh menyebabkan brain damage and hearing loss.
when my baby first admitted, reading jaundice 300 = 17.6. Scary!

more story here: http://herlifetreasure.blogspot.com/2010/10/jaundice-oh-go-away.html

nieda said...

Humaira dulu pun ada juga jaundis tapi tak teruk. Nieda dulu ada pengalaman jaga Humaira kt NICU, ramai baby kena tahan sebab jaundis terlalu tinggi. Kesian tgk baby, kul 4 pagi kena kejut ambik darah..tak sanggup rasanya.
Susu ibu tetap yang terbaik

^effa^ said...

kak, nanti if anak effa kene kuning tanya akak la eh. hehe ;)



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi