Tuesday, May 10, 2011

Muhammad Lukman

As salam,

Alhamdulillah, setelah 13hari menjalani tempoh berpantang sy macam biasalah. Hidup mesti diteruskan :) Proses berpantang kali ini sangat lancar bagi sy, tiada masalah tentang makanan yg ibu sy hidangkan, tidur malam pun tidaklah teruk sangat. Boleh tidur walaupun sesekali Husna or adiknya terjaga di malam hari :)

Ini nak cerita tentang nama adik Husna tu. Kat FB, sy dah mentioned namanya. Tp may be rakan2 blogger ada yg belum ketahuan kan :)

Kisahnya, pada hari ke 3 baru kami suami isteri membuat keputusan untuk memberi nama kepada adik Husna. Sebelum2 itu, langsung tiada perancangan or cubaan untuk memberi nama yg sesuai. Sy serahkan keputusan sepenuhnya kepada encik abang kerana ini anak lelaki pertama kami :)

encik abang : Huda suka nama apa?
saya : tak kisahla bang, tp suka sangat nama Adam or Harith.
encik abamg : abang suka nama Lukman...

saya : haa..ok nama tu, maksud yg sangat baik...elok juga tambah lukman harith ke...bla bla..
encik abang : kang panjang2 sangat tak terbawak lak adik Husna...muhammad lukman je la... saya : ok...ikut je la...(dalam hati ada sedikit frust tp redha :))



So, setelah sepakat, kami namakan adik Husna, Muhammad Lukman. (dah register JPN pada hari ke 5 kelahirannya)
Bermaksud, yg terpuji, bijaksana.
Sungguh cantik maksudnya kan.
Alhamdulillah, semoga Lukman membesar sebagai anak yg bijak dan terpuji peribadinya...Amin.
Satu ketika dulu, sy berangan2 juga nak namakan semua anak2 kami dengan huruf A dan H, tp apakan daya sudah tertulis di luth mahfuz nama adik Husna ialah Muhammad Lukman :)

Hanya Allah Maha Mengetahui segala kejadian kan :)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

21 comments:

SyidaGorjes said...

kdg kesian kat budak kalau nama terlalu panjang.kita yg nak menyebutnya pun terbelit lidah.

FaRhAna JoHaRi said...

sedap betul nama adik husna ni..comey lak tu..:)

ajumohit said...

taste kita sama huda, akak suka nama adam jugak, sbb tu yg tecit tu letak nama adam hehehe..takpe2 nama lukman tu pon membawa maksud yg baik, sbb kita pggil nama anak ni at the same time doa utk dia jugak kan...alhamdulillah

Nadiah Sidek said...

comel sungguh lukman ;)

*azni* said...

alala..comelnye dia..semoga lukman membesar mengikut sifat2 nama dia,insyaallah..tepek la gmbo baby byk2 huda.. ;)

Hunny said...

putih melepak lukman ni.congrats for your new born.rindu pulak nak berpantang sebab akan dilayan seperti queen of england hehehe

MuMMy CHoMell said...

putih gebunye Lukman... suke tgk baby tgh tdo.. sayu rase hati..(^_^)

nadia ar-rumaisha said...

sama dengan nama adik bongsu saya, Muhammad Lukman Hakim..
Maksudnya Lukman juga adalah bijaksana...

eB ezrin said...

tunggu kami tau... insyaallah... kalo x der aral... sampai minggu nih... ;p
alamat, huda blom bagi lagi...

wani johari said...

tahniah 4 new bby..dpt sepasang ye.. Lukman pn sedap nama nya. saya ingt lg, ms sek dlu, kwn sekelas nm nya lukman, mmg elok budi bahasanya, org nya pn pandai...moga2 bby lukman mnjadi org yg brjaya kelak...aminn...

nieda said...

hari ni baru sempat bw huda...minggu lepas langsung x sempt bw..tahniah for the 2nd junior

yatie chomeyl said...

comel, tembam dna putih...bertuah Huda..muda2 lagi dah ada 2 org anak yg comel2 :)

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

tahniah Huda..
wah, bestnyer dpt spsg dh.. =)
selamat berpantang yer...

Mask-roll said...

congrates huda... biler la nk jmpe ko ni..dah ade lukman dah..hohoh

happy mother's day tuk ko...

myamyza said...

hebat maksud namanya.. moga luqman jadi anak yang soleh lagi terpuji akhlaknye...
salam ukhuwah
follow juga
http://mummymyza.blogspot.com

hani@debumelukut said...

cute nyer lukman...Mak lukman kena jaga diri dlm pantang yer..amalkan petua org tua tua

ezan said...

ezan suka nama lukman.. bayangkan orgnya handsome.. tp bila tgk muka muhammad lukman adik husna.. lg la mengukatkan teori ezan. ehehhee..

lukman.. muah2x sikit... nk baby boy jugak

chugie said...

betul tu huda.. ada hikmahnye tu..

moga lukman akan jadi anak yg bijak dan terpuji mcm yg kamu berdua inginkan..

sedap nama lukman tu!

Izan Ishak said...

hug n kisses untuk baby muhammad lukman ye!

sangat bam3 lah huda....

Myra Jay said...

Thniah ye kak, dapat baby boy yg sangat comel..
Nama pun cantik.. :)

wan nurul hezrina said...

cumil toll lukman..nama yang indah sesuai ngan maksudnya..putih melepak=)



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi