Tuesday, June 21, 2011

Anak sumber rezeki

Apabila seorang wanita berkahwin, sudah pasti dia akan teringin untuk menimang cahaya matanya sendiri, tak gitu?

Usaha dan usaha sehingga berjaya.
Masa sy baru2 kahwin dulu, ramai kakak2 opismate sy time tu duk advised...
Kalau boleh, yg sulung ni jangan planning apa2.
Biar go through je, bukan apa...if merancang kang, sampai bila2 pun susah nak dapat.
Sy dengar dan iya kan saja.
Ada benar juga kata2 mereka tu.

Pada pendapat sy, setiap anak yg lahir ke dunia ini adalah rezeki yg dikirim oleh Allah kepada kita.
Kalau kita merancang, bukankah namanya kita menolak rezeki?
Boleh merancang tp mestilah bersebab kan contohnya kita nak sambung study, jarak antara anak2 terlalu rapat (seeloknya 2tahun ke atas) atau sebab kita sakit.
Pelik juga, kadang2 sy dengar mereka yg baru berkahwin ni merancang sebab nak kukuhkan dulu kewangan keluarga.
Jangan begitu, Allah Maha Mengetahui lagi Maha Pemurah.
Setiap perkara yg diaturkan untuk kita pasti ada hikmahnya kan.
Maka, janganlah diberikan alasan yg tidak2.

Bila Allah memberi kita rezeki, wajib bagi kita menerimanya dengan senang hati dan bersyukur.
Ok, bab dapat anak ni, masa sy buat urine test 2nd preggykan Lukman.
Ada kisah di sebaliknya.
Sy seperti sedikit upset juga and lil bit surprise.
Ketika itu sy rasakan, Husna sangat masih kecil dan memerlukan jagaan rapi.
Masih nak bermanja2.
Tp apabila sy fikirkan kembali, itu semua adalah rezeki Allah.
Syukur Alhamdulillah, Allah itu Maha Kaya.
Dia beri sy peluang untuk mengandung lagi dan lahirlah Lukman.
Penyeri kami sekeluarga, lengkap sepasang anak kami.
Encik abang sangatla teruja.

Rezeki kami sekeluarga juga bertambah dari hari ke hari.
Moga Allah ampunkan segala dosa kami, dosa sy.
Syukur pada Mu Ya Allah!




Anda setuju dengan sy?


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

12 comments:

yatie chomeyl said...

akak ni kalau boleh mmg dh sedi ank bg adik kat SN, tp sbb kekangan status sbg student skrg ni yg buat akak rasa fikir byk kali. erm..seronok tgk huda dh ada sepasang anak.

atfina said...

hi huda..sudah semakin sehat ker?
entry huda simple..tapi penuh makna dan menyentuh perasaan...chewaahh... perasaan saya la. :)

Puan ApasH said...

setuju sgt2 setuju. Even macam akak mmg xde makan pil ke ape ke..just planning sendiri walaupon bersalin czer anak 1st. Mmg doktor kata suruh jarakkan tapi dah rezeki anak baru setahun dah preggy balik. Alhamdulillah akak sehat baby pon sehat.

Fieza79 said...

setuju sgt..kfieza dulu pun wlaupun kawen muda umur 20..tkde la nk merancang terus dpt rezki anak...

NM02 said...

bertambah bilangan keluarga, Allah luaskan pintu rezeki dalam keluarga kita. syukur dengan ape kenikmatan yang kita ada skang ni kan. alhamdulillah, walau saya masih punyer anak, Allah turunkan rezeki utk kami ke arah lain.

Puan tia said...

saya mula2 kawin planning 1 tahun stgh baru dapat anak..mula2 memang kosng kak 4 bulan..ingtkan mmg xlekat sbb planning..alhamdulillah last2 melekat gak..huhuhuhu

*azni* said...

azni pun mcm huda bila tau pregnant kali kedua..sedih sbb izzul msh kecik lg..tp bila pikir2 anak ni anugerah dr tuhan,redha jela..apa2 pun Allah lg maha mengetahui tentang sesuatu..

Huda said...

terima kasih semua :)

Izan Ishak said...

kak izan setuju sgt ngan huda. mmg tiap2 kelahiran anak punya rezkinya masing2.

hubby kak izan plak pernah rasa upset bila tau kak izan mengandungkan kembar dulu. tp alhamdulillah...makin hari makin murah rezki kami...wpun takdelah semewah org lain~

ummu muhammad said...

stuju sgt dgn huda! kite pun tak merancang..menunggu dgn redho ewahh! :)

Myra Jay said...

Ye setuju.. :)>)
walau hakikatnya MJ dan suami tidak merancang untuk zuriat, tapi smpai saat nie kami masih blom diberi rezeki anak..
Ye usaha tetap usaha, moga 1 hari tercapai impian kami :>)

ezan said...

setuju!!!



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi