Thursday, June 30, 2011

Tempah atau beli baju raya?

Puasa pun belum, dah sibuk dengan baju raya :)
Apa tema warna tahun ni?

Sy rasa sy beli je kut yg ready made.
Sebabnya, kalau nak tempah now confirm2 tailor tak nak dah kan.
Kakak sepupu sy seorang tailor kat Johor pun cakap, nak tempah awal2.
Ibu sy pun pernah jadi tailor kami adik beradik (ibu sy pandai menjahit, bukan macam anak dia sorang ni...semua tak reti :P)
Tp sy kesian lak nak suruh ibu sy jahitkan.
Adik ipar sy baru berjinak2 bukak kedai jahit kat masjid Kajang tp before this sy dah hantar kat dia. Sampai la ni tak siap2 lagi bajunya :) Busy siapkan orang lain punya.



contoh baju :)


Tak pe la kan.
Beli je semua yg ready made.
Husna pulak macam mana?
Carila yg lebih kurang kaler macam sy ke kan.
Baju kurung tahun lepas pun 2-3 kali je dia pakai.
Lukman?
Erm...dia kecik lagi time tu. InsyaAllah 3-4bulan baru.
Mana ada size untuk dia. May be beli baju biasa je.
Encik abang?
Orang lelaki susah sikit nak suruh beli baju melayu.
Alasannya, bukan selalu pakai, membazir beli tp pakai jarang2.
Kalau pakai pun bajunya je untuk pergi surau/masjid.

Pros/Cons beli atau tempah baju:
  • kalau beli, kadang2 yg berkenan tu pulak tak ada size sesuai
  • kalau tempah, macam2 fashion kita boleh request dan ikut size kita
  • kalau beli, kadang2 kain panasla bila pakai
  • kalau tempah, confirm2 kain yg kita pilih tu sejuk, mahal sikitla harganya kalau kain elok kan



Anda macam mana? Beli ke or dah tempah?





KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

10 comments:

ajumohit said...

akak dan anak2 tempah sedondon huda...hubby akak yg suke benor ikut tema ni, jarang org lelaki begitu kan??? hehehehe

so ktorg kene beli kain yng kurang motif bunga, nak sedondon ngn baju melayu tu...

Keputusan penempatan darjah satu sesi 2012

hadina said...

oh, kami sekeluarga bab baju raya tak usik pun lagi..jawabnye belilah nnt.lebih2 lagi tgh pregnant ni, cari baju pregnant je lah...hehehe..yg pasti, insya-Allah sedondon. :)

Izan Ishak said...

kak izan cam biasa mmg beli readymade je. baju anak2 bujang n ayahnya mmg kena beli awal2 puasa. masa tu byk pilihan lagi..bolehlah nak cari yg sedondon gitu...

tema blm ada...last minit baru pilih~

nieda said...

nida mmg tempah, sesuai sikit dgn badan. Nieda gomuks susah nak beli yg ready made..heheh

Belum tempah lagi, tapi awal2 dh booking dgn member. maybe weekend ni baru nk p hantar

Fieza79 said...

kali ni kfieza nk beli je yg ready made utk anak beranak..senang..mls nak pikir nak cari kain pastu nak cari tailor...nak2 pulak utk mak buyung ni yg ready made lg berbaloi..patern baju raya utk preggy mom cntik2 tgk skrg ni...

yantz-yeem said...

huhuhu tahun nie kita x beraya...huhuhu beraya dlm pantang plaks...cian kan??mmm kalo ikut kan sy better beli jek...

salam..ada peluang besar untuk anda memenangi rm30,rm20 & rm10!!nak tau apa?jom jenguk blog saya...

A N A K - A N A K K U said...

heheeh memanapun senang, thn nie akak tempah...sbb anak lelaki dah besor skit, thn lepas semua beli eady made je, tp satu je masalahnya...sizelah.....pastu kualiti baju...tp kalau pandai pilih ok je..lagi jimat beli d tempah kan

Nia said...

Saya biasa kena tempah,..takde saiz yg ready made..hehe..

madihah mmg beli siap. ayah dia pn..tp, baju melayu mmg rugi skit, tak selalu pakai.

*azni* said...

azni suka tempah tapi thn ni pakai baju mengandung je sbagai bj raya..hehe..untuk izzul dan papa dia beli ready made kot..yg penting sedondon.. ;)

Ya ALya said...

heheheh...tahun ni tak rasanyer beraya kt hospital kot....due pun sehari sebelum raya....beli baju sara pun yg ready made je n en suami pun bila di tanyer nak tak baju melayu.....sonyap je,tak berjawab.....lelaki bab baju tak kisah sangat pun....



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi