Monday, July 11, 2011

Ruam Susu

Baru-baru ni, si kecil sy Lukman mendapat ruam susu.
Habis merah-merah mukanya yg licin itu. dah tak handsome anak ummi :P
Sy ingat ruam susu ni boleh pulih 2-3 hari, maka sy tak sapu apa2 pada mukanya.
Tup tup dah 3-4 hari tak baik2 juga.
So, semalam pergi klinik panel tanya doc.
Doc kata tak perlu risau, dia bagi cream untuk sapu.

Mudah2 an lekas pulihla ruam susu di muka Lukman tu.
Walaupun dia tak pandai mengadu sakit ke apa, tapi kami yg melihat ni rasa macam pedih.
Kesian kat dia kan.

Masa Husna dulu tak adalah sampai merah2 muka dia.
Lukman pulak terlebih merah :)
Orang kata, lepas susukan lap muka anak dengan tuala bersih.
Sebab susu ibu ni kan ada bakteria hidup, then bila dia terkena pipi anak dan mengering maka bakteria itu matila. Menyebabkan tumbuh ruam di muka.
Mana taknya, Lukman bila susu sy keluar laju dan memancut2, dia sendiri yg akan tarik dan elak dari menghisapnya.
Sudahnya susu tu memancut2 kat muka dia :)



dah tak handsome anak ummi :P



Kawan2 ada idea macam mana nak bagi pulih ruam susu ni?





KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

6 comments:

ajumohit said...

Seronoknya dgr byk susu huda utk lukman, Akak dulu slalu guna krim bephantene warna biru putih tube dia tu, mmg okla utk 3 anak2 tu...tingat harumnya bay baby hehe

|| NaFiRaa || said...

alahaiii..ciannye dia.. mak saya pon slalu suh cuci muka n leher dia lepas susu.. takut kena ruam.. lambat ilang katanye..

Myra Jay said...

Siannyeer..
Moga Lukman cepat sembuh..

^effa^ said...

kak, effa buh bedak baby je. mia pun camtu. bila susu laju die tarik muke..

ezan said...

mak mentua ezan kata cuba try letak bedak sejuk. tp ezan xpernah try lg sebab alhamdulillah marha xde pulak ruam susu ni. mybe susu mummy dia x memancut kot. :(

ummu muhammad said...

kite same jugak..bile letak krim macm kesan panau jadinye tapi sapulah krim nk hilang tu..sekejap tu je insyaAllah ummi ;D



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi