Thursday, July 07, 2011

Sunat mencukur rambut bayi

Amalan bercukur rambut anak yg baru lahir adalah sunat hukumnya.
Merupakan sunnah Nabi Muhammad SAW.
Bukan cukur jambul ye, cukur keseluruhan rambut.

Hikmah bercukur:
  • menajam dan memantapkan akal fikiran
  • buang segala kekotoran ketika dalam rahim dan menggalakkan rambut baru tumbuh dengan sihat

Alhamdulillah, rambut Lukman sudah pun dicukur semalam.
Sepatutnya masa dalam hari lagi nak cukur tp sebab kekangan masa dan encik abang sangat busy, maka lambatla rambut Lukman dicukur.
Masa Husna dulu, umur 12 hari kami cukur, encik abang yg cukurkan diiringi selawat Nabi SAW.

Kami bawa Lukman ke kedai gunting rambut seorang pakcik ni di Kg.Permatang.
Guna mesin saja, tak dapat nak cukurkan sebab Lukman dah start meronta2 (aci tak?:))



mula2 mesin dia cool saja dipegang atuknya...





siap boleh senyum2 lagi...





kat mana silapnya, tiba2 dia menangis...





bersungguh2 dia menangis :)


Balik rumah, sy mandikan dengan sabun.
Dia happy saja lepas mandi, agaknya miang kan.
Tajam pun ye rambut2 yg tertinggal melekat di badan tu.



gambar sebelum dicukur...




Hi!
sy dah botak :)
handsome tak?



KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

9 comments:

Ieda Al-Habsyi said...

comel bulat aje hehehhehe :)

nieda said...

hensem anak umi

ummu muhammad said...

muhammad says~ lukman u look so great!!! same2 kite menjunjung sunnah! ;)

eB ezrin said...

handsome... :)
naper x cukor sendiri?, eB cukor sendiri jerk... hik3

Nadiah Sidek said...

dah botak nampak kecik pulak muka dia :D

ajumohit said...

Encemla lukman...rasa miang tu yg dia nangis tu huda hehe....ke main senyum lg ye

EiJa ZaQuaN said...

hehe..dah botok ye lukman..maintain encem..:)
btol tu lg cepat dibotokkan lg elok..
tp eija baby ziqry x botokkan pun lagi..sbbnya zaquan dulu genap 30 hari dh terus buat cukur jambul dan akikah..esoknya terus botokkan..
adiknya ni igtkan nak botak slps majlis dia jgk..tp x tau la bila nak wat..hhu

Fariz Finie Family™ said...

cutenya dah botak yer... huhuhu..:)

Izan Ishak said...

comel je lukman dah botak... cam ada iras husna



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi