Monday, August 15, 2011

Apa anda perlu buat bila dapat BE from Nuffnang?


Mesti ramai yg frust kan, bila bukak akaun nuffnang just ada 1 atau 2 BE saja yg sedang menari-nari di blog masing-masing.

Ok, actually walau hanya dengan 1 BE pun sebenarnya kita dah boleh earn kan more income or at least hampir-hampir nak cash out pun boleh agaknya :) Thanks to Nuffnang sebab banyak membantu para blogger cari side income. "Making blog advertising fun...for everyone"

Bagaimana caranya?

Ini based on my experiencedla kan. Kita janganla mengharap Nuffnang akan bagi 5-10 BE dalam satu-satu masa (walaupun tak mustahil Nuffnang nak bagi :)). Tp kita pergunakan kelebihan BE yg sedia ada dan usaha tangga kejayaan kan, slowly ikut cara kat bawah ni.

Kena ingat, bila Nuffnang bagi BE tu bukan bermakna bagi saja. Kita kena juga buat sikit kerja, takkan nak dapat duit free je kan :P (eleh, saya pun gitu dulu, tunggu duit tu bertambah sendiri :P) Macam assignment Churp Churp tu, kalau kita tak hebahkan, tak adanya income tu nak naik sendiri kan. So samalah macam Nuffnang.

Caranya...

  • Kenalah rajin update blog, sehari sampai 5-6 entry ke kalau rajin dan ikut mood.
  • Rajin blogwalking ke blog orang lain. (say hi pun dah ok kan)
  • Buat homework (ini banyak kerja sikitla). Study apa orang suka baca dan search kat google. Contoh, ada sesetengah blogger famous depa suka tempek cerita gossip terkini yg orang nak tahu bagi lagi cepat UV blog mereka naik.
  • Kalau tak ada idea sangat nak karang entry, ikut je cara blogger famous lain yg tempek berita terkini copy paste dari utusan online ke, harian metro online ke etc.
  • Kalau ada facebook or twitter pun bagus, link kan ke wall anda. So kawan-kawan yg tak ada blog boleh direct link ke blog anda.

Tp macam saya, kurang gemar tempek cerita gossip artis kat blog kesayangan saya ni. Sebab fokus utama saya sekarang more story pada isu parenting, kekeluargaan dan sebagainya. Bila dah campur baur dengan cerita artis nanti dah tak jadi pulak blog untuk family :) Terpulang pada masing-masing nak taip entry apa untuk blog mereka. Asalkan jangan jadi isu copyright sudah la yer. Mesti nyatakan sumber mana kita dapat berita tu.

Ok itu saja untuk disharekan. Harapnya, dapat membantu kawan-kawan semua. Eh, ada sesiapa nak tambah cara nak naikkan earning tu? Sila komen kat komen box ok, nanti saya update :)

Selamat mencuba!




KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

14 comments:

^effa^ said...

rajin nye akak , effa nak berblogwalking pun tak sempat.. hehe ;)

Salina@IbuAqil said...

Tima kasih huda.. Inapun x berapa paham sgt bab Mr Nuff ni.. Tapi apapun setuju ngan huda, x suka campur2kan kisah gosip2 artis ni sgt suka pada hal family kita2 je.. Blog kenangan catatan peribadi keluarga kan.. ;)

ajumohit said...

Klu dpt be betul ckp huda, update blog slalu, rajin bw, yg penting amaun yg kita kumpul, kdg2 be bederet tp ciput huhu

eima said...

aku pun tgh rajin kan diri la ni ..nk naik kan UV...hikhik

Puan ApasH said...

bab rajin update blog tu yg payah skit..muahaha..

Ya ALya said...

ya pun tak faham langsung pun pas nuff ni....orang letak dalam blog ya pun ikut,sb tu duit nuf tu tak pernah nyer banyak.......

ummi anum said...

a'ah Huda..cmner nak naikkan earning tu???akak hairanlah tiap kali buka web nuff dan tekan bahagian analisis ke kata kekunci ke dia mesti cakap tiada rekod...cmner nak buat ya???

eB ezrin said...

nuff blom lagi bls emel eB .. hu3
so x leh nk psg nuffnyer iklan

Myra Jay said...

Ye setuju dengan cara yang disenaraikan..
Bila dah dapat BE ni yg penting kena rajin la kan ;)

wani johari said...

wah..seronok huda dpt be...nak jugak tp mlsnya nk update blog..hu3...

KSWSK said...

tang tepek gossip tu adakalanya mcm bosan gak nak baca..sbb terlalu ramai yg bt cara mcm tu...

syariza09 said...

nk kena rajinkan lg bw la pasni

anisalya said...

kena rajin kan...
hahaha...
saya ni rajin tengok je...

MrS. F!zA said...

kita lg lah 2 bulan dh kot tkde BE..eh ada BE tp do blog contest yg dh berkurun tk msuk contest tu..hihihi



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi