Tuesday, August 23, 2011

Ketupat atau lemang?

Kalau beraya kat Johor, confirm kami akan makan ketupat. Memang kebiasaannya, my mum dia akan anyam if ada daun kelapa. My sis pun pandai anyam. Saya je yg tak pandai, belajar berkali-kali langsung tak menjadi.

Ops! Encik abang saya pun pandai anyam ok! Saya jadi malu sendiri sebab tak pandai :) Dia lagi terror, laju je dia anyam. Kat Johor memang biasanya hidangan utama nasi impit atau ketupat. Lemang jarang ada tp akan ada orang yg menjualnya.


ketupat
*credit google*


Tahun ni beraya kat Perak, mungkin MIL buat ketupat pulut. Kalau ada daun kelapa, boleh juga MIL anyam. Dalam famili encik abang only MIL dan encik abang je yg pandai menganyam ketupat. MIL orang Sepang, keluarga banyak dah campur masyarakat Jawa, maka ketupat tu memang ada time raya. Orang Perak yg suka makan lemang kan, memang susah nak cari daun kelapa dijual kat area ni, daun palas banyak.

MIL kata, if tak ada orang jual daun kelapa, rebus nasi impit la jawabnya. Tak apalah, asalkan boleh makan kan. Saya prefer lagi nasi dari pulut. Lemang pun kalau tengah panas-panas tu saya makan, if dah sejuk kurang sikit nikmatnya :)



nasi impit
*credit google*


Kawan-kawan suka makan ketupat or lemang?


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

14 comments:

eima said...

ketupat palas ...
klu nk mkn nasi impit baik mkn nasi je ...hehehe

aku org utara .....

Fieza79 said...

kfieza plng suka ketupat palas...ee tak sabar nak raya nak mkn puas2 kali ni..

*azni* said...

lemang la of cos nak2 hasil tgn ayah azni..pehh,terbaekk la.. :) rindu pulak kat ayah..tetibe..

wani johari said...

ketupat vs lemang, dua2 pn sedap kan huda...kalu kt kg saya ketupat daun palas, cicah air gula melaka...perghh..sedap tu...

A N A K - A N A K K U said...

wah sedapnye...akak suka nasi impit ngan ketupat daun palas.....yummy....

aanie said...

sy suka ketupat daun palas...nasi impit ni x minat sgt...kat kelantan femes ketupat daun palas je...

syariza09 said...

rasa ptg ni mcm nk bli ketupat palas kt param, ada kottt

MrS. F!zA said...

kita pon sama je tk reti buat..tp ketupat kpg bukan mcm ni lah..yg lilit2 tu..smpai ke sudah tk pndai buat..hahaha

ajumohit said...

Aju pandai anyam ni, biasa ya kami letak pulut dlm tu, mmg syedap

abah khalisha said...

Abah suka ketupat palas..mak mertua pandai buat..hehehe..dia tauke bisnes
Anak yang paling kedekut

yatie chomeyl said...

org qelate pulak makan ketupat manis :)

Myra Jay said...

Myra suka ketupat kacang @ jagung..
Alahai sedapnyer...
dah terliur nieh :-)

SyidaGorjes said...

akak pandai buat ketupat tp bentuk dia tonggek sket heheheh.tak macam biasa punya.

~ana~ said...

family ana plak, tiap2 thn mesti buat lemang...dulu time arwah nenek ada, dia yg duk anyam ketupat..tp bila dia dah xde, xde sapa pun nak buat ketupat..hu3x...



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi