Thursday, August 18, 2011

Terkenang zaman berpuasa kat Uniten

Masa zaman studi dulu, time bulan puasa ni kami biasanya tengah mengadap buku sebab Uniten rajin buat final exam before raya. Okla kan, boleh beraya dengan tenang tanpa perlu mengadap buku atau notes lagi. Tp berdebar jugakla, result tah apa-apa lepas raya tu :)



ini antara bff saya, Faryza (left), Mas (right), Epull


Antara most place saya dan kawan-kawan suka pergi cari juadah untuk berbuka biasanya area Bangi kat seksyen 1 tu, atau Serdang, sangat havoc kalau pergi Serdang. Paling jauh pun Putrajayala, tp ikut gate 1 dekatla sikit Pasar Ramadan Putrajaya tu. Lepas je membeli juadah terus lepak dekat dataran masjid tunggu waktu untuk berbuka. Sempoi je berbuka kat depan masjid tu. Ramai yg buat gitu pun. Then, kalau rajin solat terus kat situ. If malas, balik uniten solat kat bilik.

Bila dah masuk final year, rajin pula pergi berbuka kat masjid uniten pasal time tu budget dah tak banyak. Final year kan banyak pakai duit buat tesis semua, projek bagai. Jadi, kalau boleh save kami savela mana patut. Tang nak berbuka kami pergi masjid. Meriah berbuka kat masjid uniten ni. Lauk pauk dia memang sedap, kadang-kadang nasi beriyani pun ada :) Alhamdulillah kenyang sampai ke pagi.

Ok, itu cerita berbuka. Bab bersahur pula, time studi dulu saya tak pandai sahur makan nasi. Saya minum milo dan makan biskut je atau roti. Sahur kat bilik je la kan, takkan nak keluar awal-awal pagi tu pergi cafe, bukan ada pun cafe yg bukak. Erm. Paling jauh pun saya dan kawan-kawan pernah bersahur kat McD highway yg keluar tol Sg.Besi tu. Itu pun sebab ada kawan yg bawa kereta, so dia ajak sahur situ. Pergila kami bersahur di McD. Kadang-kadang ada juga sahur kat Sg.Ramal, restoran Yus Sate Kajang tu. Atau kat lot 10 belakang uniten tu. Oh ye, baru teringat pernah sahur sampai kat Bangi seksyen 13, kedai mamak. Kalau tak ada kawan yg bawa kereta, memang sahur kat bilik je la. Ala, sahur pun makan apa je, paling tidak pun roti canai dan milo. Kan saya cakap tadi, uniten time bulan puasa juga merangkap bulan final exam, maka kalau kami studi ramai-ramai malam tu terusla direct pergi bersahur kat luar. Balik sahur, tidur kejap, solat Subuh then pukul 8 masuk exam hall.


ini batch kami,
mostly konvo tahun 2008, certain je yg konvo tahun 2009...
ramai lagi boys tp ramai tak dapat join time gathering ni...


Rindu sangat zaman bergelar pelajar ni. Macam-macam kenangan. Rasa macam nak ulang balik zaman tu, tp apakan daya...hidup mesti diteruskan. Mana ada orang patah balik ke zaman lampau kan. Nanti jadi macam back to the future pulak :)

Anda ada kenangan untuk disharekan bersama?


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

11 comments:

NM02 said...

kelas kau noksss

aanie said...

sy dulu time belajar sahur makan nasi dengan telur dadar je...tetap selera gak..hehe..

eB ezrin said...

kiranyer br lagi la yer? :)

Huda said...

NM02 - hehehhe :)

aanie - kenyang kan makan nasi, dulu time studi xreti makan nasi bile sahur..dh tua2 ni tau lak lapo :)

Puan ApasH said...

puasa kat Uni mmg best..housemate plak ada kereta..senang je nak ke mana..

Mask-roll said...

hohoh...pic no 2 aku xde...sbb masetu baru hbs exam.. pic no 1 tu sgt exlusif..ngeeeeeeeeee. saya ade!


yer huda..rindu zaman blaja dl kan? tp xnak tinggal ape yg ade skrg nie... especially family kiter kan? :p

ajumohit said...

Mmg seronok bile diingat2, klu boleh diundur masa itu hihi

~ana~ said...

dah lama x mkn kat d'tasik kat uniten tu...:)

eT said...

tetiba eT pon mengimbas kenangan lama...haha

nieda said...

puasa kt U mcm kenangan..dulu masa diploma baik je, makan kt dewan makan. Dah masuk degree asyik mkn kt luar je. Byklah habis duit. Tapi itulah kenangan

Faryza said...

betul kate mas.. pic 1 tu aku sgt suka.. tq pada yg tlg ambik pic kitaorg secara candid..keekek..ni masa diploma..

emm bila kita nk gath2 cam pic no 2 tu? epull ajak berbuka sama ni.. tp blum ada date..



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi