Tuesday, September 27, 2011

Mencegah lebih baik kan

Saya paling penakut bab-bab kesihatan ni tau. Tambah kalau kena penyakit yg tidak diundang. Tapi kena faham juga, sakit bila datang menjengah kita sebenarnya Allah nak uji kesabaran kita kan. Tabah ke tidak hadapi kesakitan itu.

2 malam sudah, encik abang nak siap-siap masuk stesen. Husna tiba-tiba pulak nak tukar diaper, so saya ajak dia ke bilik air bawah (malas nak naik atas). Settle basuh-basuh dia, saya tergerak hati nak jengah dalam kolah bilik air tu. Nak tahu apa saya jumpa? Cuba kawan-kawan tengok gambar bawah ni. Kenal ke?



*credit google*


Punyalah terkejut saya nampak 2 ekor sedang berenang-renang dengan 'gembiranya'. Ada sedikit je pun air dalam tu, saya tak isi kolah tu dengan air tapi ada air yg turun bila kami buka paip getah tu dia berkumpul dalam kolah.

Saya jerit kat encik abang dari dalam bilik air.

"abang, ada jentik-jentikla dalam kolah ni..."

Encik abang saya jawab apa?

"biar dulu..."

Err? Motif dia jawab gitu?
Lepas je encik abang keluar pergi stesen, saya terus kepada misi. Saya mesti putuskan rantaian ini. Actually, saya tak sure jentik-jentik tu nyamuk jenis apa. Lantakla kan. Yg penting dia tetap nyamuk. Saya cuci kolah tu sambil berus-berus. Tak ada lumut pun tapi saya cuci bagi kering. Tolak semua air yg ada (tak banyak pun) keluar. Baru saya rasa lega. Bilik air kat bilik kami kat atas tak ada kolah, sudah dibuang oleh owner rumah ni. Bilik air satu lagi kat atas tu mujur kering sebab jarang guna kecuali if mak abah datang.

Risau saya bila nampak makhluk Allah tu. Bukan apa, Manjung ni boleh kategori black area denggi. Rumah pulak dekat je dengan hospital tu, bila-bila masa orang boleh datang sport check. Bayar denda tu tak ada masalah, tapi kalau penyakit datang nanti macam mana? Demam denggi bukan sebarang penyakit. Bahaya kan. Baik kita mencegah dari merawat. Wallahua'lam.


psss: lipas dan tikus pun saya tak suka, sebab nampak sangat rumah kita ni macam kotor...adeh :(


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

14 comments:

syariza09 said...

betul tu, bab2 bayar tu ok lg, tp bila dh sakit lg la kita susah..lbh baik mencegah dulu..kt umah akk pon mmg x guna kolah kecuali parents dtg br la guna

NM02 said...

ooo.... ini ngupe jentik2 dari dekat ye... baru tau...

MrS. F!zA said...

bahay jgk tu..kwsn kitorg kt putrajaya ni pon ranking tggi denggi..bru ptg smlm org dtg fogging kt area apartment kami

Sinar Raudah said...

dekat area rumah saya pun black area, kawasan denggi memang kena sentiasa pantau kawasan rumah...

KSWSK said...

umah kak wa pun xde kolah

eB ezrin said...

betol, tkt kn?

Salina@IbuAqil said...

eiiiiii ina geli.. geli betoi.. eiiiii x suka.. lg satu cukup mencik ngan katak.. eiiiiiiii x suka..

Fieza79 said...

walau sekor pun tp kalo dh membiak...leh jadi penyakit pulak...

air kolah ni kalo kita jrg guna..dia mmg sll akan ada jentik2...mcm kat umah asyik mandi pakai shower je...kdg seminggu tk terusik air kolah tu boleh jadi ada gak tersesat sekor dua jentik2..

~ana~ said...

rumah ana xde kolah, so ok lagi la..fogging pun dtg sebulan sekali...nyamuk mmg x nmpak bayang la...

Rai said...

mujur air kolah rumah mak saya takde jentik2.. rasanya mak saya letak ubat jentik2 kot..bahaya betul kan..

ajumohit said...

Bagus tindakan huda ni, kt area Umah Akak ni byk kea denggi, cekti pon byk... Kwsn perumahan lama

nieda said...

i hate jentik2 dan nyamuk aedes..termasuk juga lipas.

Myra Jay said...

Mencegah lebih baik dari mengubati kan..

Mujuq dapat kesan awal..

hadina said...

beringat sebelum kena...cegah sebelum terkena..kalu dah terkena, susah lah semua...



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi