Monday, December 31, 2012

Pyjama pada harga RUNTUH!

Assalam,

Jom tolong saya clearkan gap pyjama stocks ni. Ada 2 designs saja dalam stock saya.
Jika ada yg berminat, boleh emel ke husnalilshop@yahoo.com atau sms 0122479113 ye.


Beli 1 pc RM20
Beli 2 pcs RM36
Beli 3 pcs dan seterusnya pada harga RM18 sepasang

Harga belum masuk postage ye. Cepat sementara stock saya ni masih ada.
Kalau rajin tolong war-warkan kepada kawan-kawan yang lain :)


HARGA RUNTUH!!!
BEST PRICE!!!



Gap Pyjama

I love dad we're happy family

size (small cutting)
advise ambil size besar sedikit sebab pyjama ni fit kat badan anak :)

2 yr - sold
3 yr 
4 yr - sold
5 yr - sold
6 yr
7 yr - sold


Gap Pyjama

I love mom we're happy family

size (small cutting)


2 yr - sold
3yr - sold
4 yr - sold
5 yr 
6 yr
7 yr - sold

Saturday, December 01, 2012

Khabar dari kami

Assalamualaikum,

Setelah sebulan blog menyepi seribu bahasa, akhirnya saya menulis lagi pada hari ini :)
Apa khabar kawan-kawan? Masih ada yg sudi menjenguk kami? Atau kami sudah dilupakan? :)

Alkisahnya, kami sudah sebulan menetap di rumah ibu dan abah saya di Johor. Suami dah bekerja di Pakistan untuk tempoh setahun. In shaa Allah 3 bulan sekali suami akan balik ke tanah air bercuti 2 minggu dan renew visa kerja. Ramai yg tanya, kenapa saya dan anak-anak tak ikut sama? Jawapannya, atas faktor keselamatan, pihak majikan suami tidak membenarkan mana-mana staffnya bawa family bersama. Kita sedia maklum, bagaimana situasi di Pakistan sana. Alhamdulillah, suami sihat saja di sana. Duk menunggu streamyx dipasang di rumah ibu abah saya, hampir sebulan lamanya. Baru 2 kali dapat skype dengan suami.

Husna and Lukman so far ok sepanjang ketiadaan abahnya. Tidak banyak masalah, cuma selepas abahnya pergi, Husna tiba-tiba didatangi penyakit kulit. Habis gatal kepalanya ditumbuhi biji-biji air yg berbau. Bila check up dengan doktor, doktor kata Husna kena kudis buta, but yg peliknya kami yg lain tidak pula dijangkiti. Then, ke klinik satu lagi, doktor kedua beritahu bukan kudis buta tetapi masalah alergi, selepas seminggu lebih akhirnya Husna kembali sihat. Alhamdulillah.



Monday, October 29, 2012

Pindah rumah

Assalam dan selamat pagi kawan-kawan semua,

Tak terlambat rasanya saya nak wish selamat hari raya kurban, hari ni masih ada takbir raya lagi kan :) Alhamdulillah, suami dapat sempurnakan ibadah kurbannya yg pertama sepanjang hidupnya. Kami kurban lembu.

Ok, saya nak minta maaf banyak-banyak lama dah tak melawat rakan-rakan blogger.
Busy mengemas rumah, nak pindah. Esok lusa barang-barang ni bakal diangkat masuk ke dalam lori untuk di transfer ke sebuah rumah sewa di Nilai. (sewa free je :)) Just letak barang, orang nya balik Johor rumah mak abah saya.
Rumah kami di Sg.Buloh dalam pembinaan lagi, so tak boleh letak sana.
Suami saya akan bekerja selama setahun ke oversea, insyaAllah 3 bulan sekali dia baliklah jenguk kami anak beranak.

Banyak lagi tak settle sebenarnya, terutamanya barang yg kecil-kecil ni. Jenuh nak masuk dalam kotak semuanya. Lepas tu nak kena label kan :) Tak apalah, malam ni kena overtime tidur lambat siapkan apa lagi yg tak siap.

peace from husna and lukman :)




May be lepas ni masa nak berblogging saya agak kurang sebab kat rumah mak nanti saya tak pasang streamix. Just pakai broadband.

Ok c u again :) InsyaAllah.




Friday, October 12, 2012

Kisah Lukman mula dapat kaki

Assalam,

Selamat pagi kawan-kawan blogger, silent reader dan kawan-kawan sama ada kenal atau tidak :)
Saya dah lama tak blog walking kan, mohon ampun dan maaf sejuta impian, agak busy dengan kerja-kerja rumah. Tak lama lagi kami nak pindah rumah, suami kerja ke Pakistan, saya dan anak-anak tinggal menumpang di rumah mak abah saya di Johor. Barang-barang rumah ni mungkin akan diletakkan di sebuah rumah sewa, rumah kami di Saujana Utama sedang dalam pembinaan dijangka siap awal 2014. So, homeless la jawabnya kami untuk setahun ni :)

Ok, balik pada tajuk cerita. Nak cerita kisah permulaan my hero, Lukman yg baru saja dapat kaki. Lukman mula berjalan dengan lajunya pada usianya setahun 4 bulan. Bagi sesetengah orang menganggap ianya sesuatu yg lambat, tapi saya ok je. As long as, anak saya tu sihat. Dia actually macam takut-takut nak berjalan tu yg kesnya jadi lambat. 1,2,3 step melangkah lepas tu dia turun merangkak balik. Ada hati nak main kejar-kejar dengan kakaknya tapi kejar sambil merangkak :) Saya pun duk mengeluh juga, "bila Lukman nak berjalan ni? ummi tak larat nak dukung adik...kalau dah jalan kan best..."
Lepas tu bila dia dah start jalan, saya pula tak larat nak kejar dia. Hehe. Bersyukur la puan huda :)

Alhamdulillah setahun 4 bulan hari tu dia dah berani untuk mengorak langkah lebih jauh lagi. Now dah laju dah, bulan ni akan genap usianya setahun 6 bulan. Ada 6 bulan lagi perjalanan bf saya dan Lukman, insyaAllah moga Allah permudahkan.

Jom tengok Lukman jalan, gambar latest masa di CH hari tu.







Wednesday, October 10, 2012

Last weekend di CH

buah hati ummi dan abah
manisnya senyumanmu :)
meh kakak bawak adik meh
strawberry nyum3

happy :)

Kami last weekend ke Cameron Highlands. Sekian lama tak ke sana, 1st untuk Lukman merasa tempat sejuk selain di Madinah dulu.

Kami stay 3 hari 2 malam di banglo peranginan TNB. Best sangat dapat makan sayur fresh dan strawberry ais krim :)



Wednesday, October 03, 2012

Outstation Bangi

Assalam,

Selamat pagi!
Akan berada di Residence Hotel, Uniten sehingga Jumaat.

Sebab suami akan jadi panel penemuduga untuk intake baru PEP (program eksekutif pelatih) more pada electrical punya background di TNBR.

Jom2, kawan-kawan sekitar Bangi and Putrajaya kita jumpa-jumpa :)

Tuesday, October 02, 2012

Bila bulan haji tiba

Assalam dan selamat pagi,

Apa khabar semua?
Pagi ini saya agak feeling sikit, kerinduan pada sesuatu.
Saya rindukan suasana itu...yg mana peluang itu datang pertama kali dalam hidup saya. Hanya Allah yg tahu perasaan ini bila kita rindukan Nya.

Labbaika Allahumma Labbaik
Labbaika la syarika labbaik
Innal hamda wanikmata
Lakawal mulk, la syarika la

Saya rindu nak ke sana lagi, tambah-tambah bila tengok khabar haji di astro oasis atau di tv Al-hijrah. Feeling tu terus hadir dan membuatkan air mata ni tiba-tiba laju turun. Ya Allah, semoga ada peluang lagi untukku lagi, untuk solat di rumah Mu dan ziarah makam Nabi Mu. Moga kita semua berpeluang untuk ke sana suatu hari nanti, insyaAllah. Amin~

Tahu tak? Husna bila nampak gambar Kaabah di tv, dia akan ulang cakap "kita nak pergi lagi tak?...esok kita pergi lagi nak?"

Hai anak, kalau lah Makkah tu dekat dengan Malaysia, tiap-tiap hari ummi dan abah bawak kamu wahai anak :)

Moga suara hatinya ini didengari Allah, insyaAllah one day nanti Husna and Lukman berpeluang ke sana lagi. Itu doa ummi.


rumah Allah, Kaabah

Lukman, ummi doakan ada lagi panggilan untuk Lukman for the next time...insyaAllah

rindu sangat, hanya Allah yg tahu...untuk Husna juga :)

lagu waiting for the call by irfan makki



Monday, October 01, 2012

'Zali' Masihkah ada Ramadhan kemalangan maut

KUALA LUMPUR: Dua penunggang motosikal terbunuh dalam kemalangan berasingan di lokasi sama di Kilometer (KM) 5.7, Lebuhraya Persekutuan, berhampiran bangunan Angkasapuri, semalam.
Dalam kejadian jam 7 dan 9 pagi itu, S Nathanraj, 19, dan Muhammad Amirul Mazlan, 19, maut di tempat kejadian selepas cedera parah di kepala dan badan.

Dalam kejadian pertama, Nathanraj yang menunggang Honda Wave dari arah Petaling Jaya menghala ke ibu kota dikatakan dilanggar sebuah kenderaan yang melarikan diri sebelum sebuah kereta melanggarnya.
Jurucakap polis berkata, dalam satu lagi kejadian, Amirul yang juga seorang pelakon drama, menunggang Modenas Elite maut pada jam 9 pagi apabila dipercayai hilang kawalan sebelum motosikalnya merempuh pembahagi jalan.

sumber dari SINI







Al fatihah untuk arwah.
Saya sukakan watak dalam lakonannya mantap dan berkesan.
Moga arwah di tempatkan di kalangan orang yg beriman.


Wednesday, September 26, 2012

WW - Bff










InsyaAllah, karib selama-lamanya, gaduh-gaduh sikit tu biasala kan :)

Monday, September 24, 2012

Adam & Hawa - novel version


Assalam. Hujan la ni di Manjung :) sejuk je...hehe..Alhamdulillah..

Ok, saya ada cakap last time saya baca free je novel adam&hawa masa kerja kat Alaf21. Tak terfikir langsung nak beli time tu sebab as a staff, price dia lain sikitla kan dari retail :) beli untuk simpan buat koleksi :) So last Saturday, masa pergi Tesco...saya singgah jap Popular bookstore and beli novel ni. Suami saya on je, sebab dia tahu saya memang banyak novel dalam almari cuma 2-3 years kebelakangan ni, saya dah tak membeli lagi.

RM19.90, kalau ada member card popular RM17 ++

Saja simpan buat kenangan. Saya rasa bila dah divisualkan dalam bentuk drama bersiri cerita ni memang menjadi sangat. Lepas ni bolehlah saya baca balik novel ni, itupun if ada masa..sibuk sangat dengan kerja-kerja rumah n kids sometimes..tak sempat nak buat personal nya hal :)

Kawan-kawan suka baca novel apa?



Published with Blogger-droid v2.0.2

Thursday, September 20, 2012

Lukman belajar solat

Assalam,

Hari ni baru semangat nak tulis blog. Balik dari bercuti rasa lemau lagi macam dalam mood bercuti, nanti-nantilah saya up cerita kami jalan-jalan ke Port Dickson last weekend ye :)

Ok, ini perihal si kecik saya baby Lukman yg comel lote tu (motif puji anak sendiri? suka-suka :))
Saya pakaikan kopiah kat kepalanya, then bentangkan sejadah di hadapannya. Dia pun berdiri atas sejadah tu. Bila saya sebut je Allahu Akhbar, dia pun secara spontannya bongkok seperti hendak sujud. Tak ada takbiratul ihram, tak ada qiam, tak ada ruku' terus nak sujud ye :) Tengoklah gambarnya, pakai jumper je...hehehe...

cubaan untuk sujud :)

Tak apa, first time kan Lukman. Slowly nanti ummi ajar step by step cara bersolat yg sebenar. Kakak Husna dah pandai ikut abah solat, tapi bacaan tah apa-apa dia sebutnya :P



Friday, September 14, 2012

Fenomena Adam & Hawa

Assalam,

Hari ni hari Jumaat baru terasa nak update blog :) Punyalah malas nak update.
Ok, siapa pernah baca novel Adam & Hawa karya Kak Aisya Sofea?
Masa kerja kat Alaf 21 dulu saya baca free je novel tu, bila baca pun dah jatuh hati. Inikan pula divisualkan dalam bentuk drama. Lagilah jatuh hati, jantung, limpa dan buah pinggang saya :P

Kat rumah ni memang pasang astro tapi kami tak subscribe astro mustika HD. So, nak tak nak kenalah tunggu online. So far jalan cerita sama, watak-watak pun sangat best dan hebat.

Nak tonton online? Klik link ini ye http://www.mymedia.my/drama-adam-hawa-full/
Sila jangan muak sebab drama ni 80 episod dan bakal berakhir pada Januari 2013.






Skrip paling hebat tahun ni, saya rasa bait-bait ayat ini:

"Ko nak aku sepak muke ko haa, haaa haaa, kuang ajar punya lelaki tak guna, jangan biar muke ko lalu depan mata aku, sampai mati pun aku akan benci ko" -Ain Hawani-

Tuesday, September 11, 2012

Nasi ayam mandy

Kejadian makan-makan ni masa hari raya ke 7 hari tu. Dah lama kami duk usha kedai makan ni, masa bulan puasa dah nampak kedai ni open malam-malam. So, last-last raya baru kami try. Kedai ni (sorry lupa nama kedai :)), berkonsepkan fast food bak kata suami saya macam kedai-kedai kat Europe. Jual nasi ayam / kambing mandy, ayam goreng, chicken chop, lamb chop, lagi saya pun tak ingat menunya. Kalau kat Europe orang-orang Turki banyak bukak kedai konsep gini ada jual kebab dan sebagainya.

So, hari tu kami order chicken chop dan nasi ayam mandy. Air oren dan laici blended. Sedap masakannya. Suami tak order apa-apa tapi sempat order bungkus bawak balik ayam goreng 2 ketul bersama kentang goreng :)

Oh ye, saya suka deco kedai tu simple saja dan yg penting ada air cond :)

chicken chop yg sedap, Husna punya...

asyik dia makan :)

nasi ayam mandy ni saya punya :)

Lukman buat bibir seksi :)

Harga makanannya tidaklah terlalu mahal, reasonable juga macam makan kat kfc. So, sesiapa datang Manjung bolehlah berkunjung ke kedai ni, nanti saya update nama kedai ni ye. (boleh lupa :))


Monday, September 10, 2012

Mangga oh mangga

Assalam dan selamat petang!

Dah petang baru terasa nak update blog.
Sebelum tu, nak minta ampun maaf kat Kak CT dan Nieda sebab saya tak dapat menghadirkan diri ke rumah anda berdua last weekend. Niat di hati tu memang nak sangat bertembung mata dengan kalian tapi apakan daya, kami anak beranak keletihan, tambah pulak kakak Husna and adik Lukman selsema. InsyaAllah di lain waktu ye :)

Ok, mangga. Apa kes mangga ni?
Last week dapat seplastik buah mangga ada dalam 6 biji buah mangga sederhana besarnya dihantar oleh pak cik jiran sebelah rumah saya, memang dia tanam mangga depan rumah. Punyalah suka hati ini dapat makan buah mangganya yang harum manis itu. Sedap sampai jilat jari ok! :)

Husna and Lukman pun suka mangga, so mereka boleh join ummi makan sampai habis. Abah je tak suka mangga kan :)

dah tinggal 4 biji ketika gambar ini diambil :)

Nampak tak kesedapan buah mangga itu? Sedap kan, so sesiapa peminat mangga boleh lah ke kedai buah-buahan berhampiran untuk membelinya sendiri. Kalau dekat dengan rumah saya boleh saya bagi sebiji :)



Friday, September 07, 2012

Murtabak Maggi

Assalam,

Dah sarapan kawan-kawan?
Apa kata layan mata dengan murtabak maggi pagi ni :)

Actually dah lama gambar ni terperam dalam folder. Masa bulan puasa hari tu saya buat :) Simple je murtabak maggi saya dan confirmla sedap kan dah air tangan sendiri :) Nyum3

Tengok orang lain buat sedap je, saya pun try la kan. Memang sedap dan simple. Tapi tak boleh makan selalu sebab nanti gemuk :) Kolestrol banyak tu, pakai telur kan :)




ps: selamat berhujung minggu :)

Thursday, September 06, 2012

Hilang 1 tumbuh 1 lagi

Assalam kawan-kawan,

2-3 hari lately ni saya rasa malas nak update blog, tak tahu nak update apa sebenarnya :)

Mood raya ada lagi ke? Sabtu ni, adik ipar buat open house kat Saujana Utama, Sg.Buloh. Kami dijemput memeriahkan suasana, tapi tak sure boleh attend ke tidak sebab suami saya on stand by this week. If tiada aral, kami pergilah. Boleh set date dengan kawan-kawan blogger yg duk area Shah Alam kan :)

Ok, back to the topic. Ini for sure la cerita BE Nuffnang. BE terbaru mengambil tempat ialah DIGI. Sehingga last week, ada 3 BE then 1 dah jadi Me iaitu iklan Sunsilk. Then 2 hari lepas, BE terbaru sedang menari-nari masuk, iklan DIGI. Oklah tu, saya tak rasa nak cash out lagi...tunggu hasilnya mencanak-canak. (update blog malas, macam mana nak mencanak kan? :P)

3 on going BE :)


Tuesday, September 04, 2012

Jamuan raya tnb

Assalam.
Ok pagi ni nak coret pasal jamuan raya kat stesen suami last Thursday.

Kami pergi jam 8pm lepas berbuka dan solat maghrib di rumah. Jamuan bermula jam 8.30pm. Ramai staff yg hadir bersama family mereka. Kebanyakannya sedondon 1 family. Kami pun sedondon juga warna gold :)


Makanan punyalah banyak gerai yg disediakan. Ada sate, ayam golek, kambing panggang, soto, laksa, cendol, ais krim, kebab, nasi beriyani dan etc. Husna and Lukman dapat duit raya too.






Siap tapau bawak balik mee rebus 2 bekas dan kebab 2 bungkus :) Tak larat dah nak makan semuanya. Cendol saja saya makan 2 mangkuk :)


mee rebus terbaik!!!!

Meriah memang meriahla sebab ramai kawan, ada cabutan bertuah dan penyampaian anugerah untuk staff yg cemerlang.

Tahun depan entah merasa lagi tak makan2 macam ni kalau kami jadi pindah.

Published with Blogger-droid v2.0.2

Monday, September 03, 2012

Baby Maher

Assalam,

Lama tak update blog, busy manjang. Minggu lepas sibuk dengan open house kecil-kecilan di rumah kami. Hari Isnin jemput jiran-jiran tetangga. Hari Rabunya pula, jemput 1 department suami dengan family mereka. Bayangkan, sibuk nak masak sendiri dengan gulung popia, goreng bihun, mee, nuggets and fries. Memang busy. Sate je kami order :)

Minggu ni tak ada open house dah, tapi kalau ada yg nak datang beraya kami sentiasa menerimanya dengan senang hati. Jemput ye, mana-mana blogger yg sudi nak datang.

Ok, back to the topic. Kan dah tersasar. Cerita tentang anak buah saya yg pertama di belah saya. Anak sulung adik bongsu saya, kahwin this year end of Febuary dan dapat baby beberapa hari ummat Islam sedang berpuasa. Baby dia premature, tak sempat-sempat nak keluar :) Berat 1.8kg saja. Baby boy, terpaksa dikeluarkan sebab Nadia my sil discan ada fibroid sebesar biji oren di tempat laluan baby nak keluar tu. Dan dan juga dah ada bukaan 3cm and air ketuban semakin sedikit. So, doc decided keluarkan melalui tingkap. Alhamdulillah now baby and umminya sihat saja. Boleh pergi beraya lagi :) Oh ye, nama penuh baby Maher Rifqy.

Happy dapat anak buah pertama saya hadiahkan playmat brand simple dimple. Tak kisahla Maher sangat kecil lagi asalkan dia dapat hadiah yg best from mak ciknya ni.

kecil je kan? ini dalam dakapan adik saya aka Pak Langnya...


Tuesday, August 28, 2012

Menang MAM First Brush

Assalam,

Selamat hari raya, entry pasal raya tak ada nak cerita sangat sebab semuanya ala kadar sahaja dan meriah. Kalau rajin nanti saya tulis ye.

Balik pada tajuk, sehari sebelum balik beraya ke Johor hari tu, saya duk online fb. Suami pun kerja hari Jumaat tu, beg baju dah siap packing. Rumah dah siap berkemas. Sambil online fb, MAM ada buat contest dari jam 1-4pm. Apa lagi, setiap jam saya tunggu soalan keluar dan cuba menjawab.

Dan Alhamdulillah dapat hadiah raya dari MAM. Hadiahnya MAM first brush, okla tu hadiah yg kecil tapi bermakna. Saya plan bila dapat nanti nak bg Lukman. Memang Lukman dah ada tooth brush brang pigeon before this. Gigi pun dah banyak. Atas saja dah 4 batang, bawah 2 batang. Cakap je belum lagi :)

nama saya :)


Thursday, August 23, 2012

Tahniah ustaz don dah bernikah

Alhamdulillah..tahniah untuk us don sbb dah selamat bernikah dengan isterinya husna :)


ps: gambar lama kenangan kami sekeluarga dgn us don :)


Published with Blogger-droid v2.0.2

Wednesday, August 15, 2012

Salam Aidilfitri dari kami


Kepada semua rakan-rakan di alam maya, bloggers, saudar mara yg membaca blog saya ini,
saya memohon 1000 kemaafan andainya saya ada mengguris hati anda secara sengaja atau tidak.
Semoga ikatan ukhwah kita berpanjangan, insyaAllah.

Jemputlah beraya ke rumah kami di Seri Manjung

Iftar di hotel vs iftar di rumah

Assalamualaikum dan hi semuanya,

Masih larat nak blogwalking hari ni? Ke mood dah ke kampung halaman? :)
Ok, hari ini saya nak cerita baik dan buruknya bila kita iftar di hotel @ di luar berbanding kita iftar di rumah (tak kisahlah masak sendiri or beli di param)

Iftar di hotel:

  • makan tak ingat dunia, serius nampak abc ambil abc, nampak kambing golek ambil kambing golek, nampak char kuey tiaw nak kuey tiaw. Belum masuk nasi dan lauk lagi, kuih muih, air yg bermacam-macam jenis, dessert dan sebagainya.
  • kurang kebebasan untuk diri dan anak-anak (jika bawa anak-anak bersama). Masa makan, sibuk nak tengok anak, nak suap anak dan terpaksa bergilir-gilir dengan suami untuk makan (sayalah tu :))
  • solat Maghrib confirm lambat dari biasa. Saya perhatikan jam dah pukul 8 suku pun masih ada yg duduk makan dan sembang dengan rakan. Ini yg buat saya dan suami kalau boleh nak elakkan berbuka di luar terutamanya di hotel. Sibuk makan, sampai lupa nak sujud pada pemberi rezeki iaitu Allah Taala. 

Berbanding iftar di rumah sendiri:

  • makan seadanya, apa yg kita masak atau beli itulah yg kita makan. Nasi makan sikit je, minum yg terlebih.
  • sangat bebas, sambil makan...anak-anak main sendiri atau layan zikir di astro oasis. Biasanya saya dah suap anak-anak makan before kami berbuka.
  • solat Maghrib insyaAllah lebih awal, iftar pun dalam 10-15 minit. Boleh mengaji lagi lepas solat Maghrib.

Anda setuju dengan entry saya ni? Siapa setuju sila angkat tangan. Hehehe. Sesiapa yg tak setuju, sila abaikan ye :)

Sepanjang Ramadhan ni, kami berpeluang iftar di hotel sekali walaupun suami banyak dapat kupon free untuk berbuka di hotel, sudahnya kami simpan je kupon tu dalam beg buat kenangan :) Syok lagi rasanya iftar di rumah.


Tuesday, August 14, 2012

Tertunai sudah zakat fitrah

Alhamdulillah, petang semalam suami ajak keluar cari kuih. Saya ikut je la, dah settle masak memasak, bolehlah nak kelaur kejap. Menu iftar petang semalam, bihun singapore, ayam goreng kunyit dan ikan kembung masak kicap.

Keluar singgah gerai tepi jalan je, tak pergi param (this year memang kami tak ke param) Dapat beli kuih fav Husna, kuih apam coklat. Suami cari popiah tapi tak ada, dah sold out kut sebab masa kami keluar tu dah jam 6.30. Sudahnya, singgah kedai runcit beli tauge sikit. Malam tadi saya gulung popia sayur-sayuran mix dengan carrot dan sengkuang. Suka suami dapat makan popia :)

Sebelum balik jalan-jalan cari kuih tu, suami singgah petronas nak isi minyak. Ternampak pula ada amil sedang duduk di meja depan petronas. So, suami ambil peluang terus tunaikan zakat fitrah kami di situ. Amil kat stesen tempat suami kerja minggu ni dah tak datang pulak. Alang-alang ada amil kat petronas, bayar situ je la kan. Alhamdulillah, settle sudah zakat fitrah untuk kami berempat. Nilainya RM28 sahaja. Suami before keluar kereta nak bayar zakat tu boleh konon-konon praktik nak salam amil sambil cakap "aku terima nikahnya..eh, salah ek? " Sabar je la... :P

source dari google

Kawan-kawan pun mesti ramai dah tunaikan zakat fitrah kan. Masih sempat lagi bagi yg belum berkesempatan. La ni, mudah nak jumpa dengan amil bertauliah. Kat Tesco pun kadang-kadang ada. Atau kalau susah-susah sangat, lepas terawikh terus jumpa imam atau siak yg merangkap amil kat masjid.



Monday, August 13, 2012

Masihkah Ada Ramadhan - telemovie meruntun jiwa saya

Siapa layan cerita ni? Setiap isnin jam 10pm kat astro prima.


Asalnya saya layan cerita ni sebab suka dengar deme royak bahasa ganu. Lepas tu bila duk ikut setiap senin tu terus terpikat. Oh ye cerita ni sepanjang Ramadhan ni je.


Sedih tengok part last malam ni. Saya beberapa kali gak duk kesat air mata. Suami gelak je tengok saya nangis. Cerita ni mengisahkan 4 orang adik beradik yg memang asal ganu. Yg sulung si abang, terlalu sibuk dgn urusan biz, solat puasa semua dia langgar. Abang ke 2 pulak terlalu mengejar akhirat sampai anak isteri terabai. Yang no 3 si kakak, selalu fikir dia betul, ego dgn suaminya. Adik yg bongsu baru meninggal masa hari nuzul quran sbb barah otak. Si adik ni sebelum meninggal berusaha untuk menyatukan adik beradiknya supaya selalu balik jenguk mak ayah mereka di kampung.


Siapa belum tengok and nak tengok petang Selasa esok astro prima akan buat ulangan sehingga Jumaat ni. 4 episod je pun :)


Published with Blogger-droid v2.0.2

Persiapan raya --- baju raya

Persiapan raya tidaklah beriya sangat, biasa-biasa saja.
Saya punya baju kurung tahun ni actually 2 pasang saja...tup2 dia jadi beranak pinak pulak. Apa-apa pun syukur Alhamdulillah sebab semua tu Allah yg bagi pinjam kan :)

Mari tengok dekat-dekat baju raya saya.

kumpul banyak-banyak pakai time raya...


1 - baju kurung riau cotton english (tak sengaja beli) sebab bff saya yg jual kat FB. Boleh search Fabe Houz. Saya support biz member je :)

2 - baju kurung riau juga plain bersulam di hujung lengan dan kaki baju. Kain untuk baju ni dah lama mak cik saya bagi dia beli kat Singapore, bulan 5 hari tu saya hantar tempah. Konon nak pakai pergi kenduri kendara tapi tak ada kenduri kendara yg saya attend, so postpone pakai time raya nanti insyaAllah

3 - baju kurung moden kain cotton berlabuci ni, saya tak sengaja beli masa jalan-jalan kat Greentown, Ipoh before puasa hari tu. Suami kata, belilah..dia offer sekali tu je :) Saya pun, tak nak rasa terkilan kalau tak beli, terusla beli :)

4 - baju kurung riau gold tu pulak tema kami this year. Sedondon dengan Husna, saya beli kainnya kat kedai dan tempah dengan tailor.

5 - last baju kurung riau red kotak-kotak, ini pun tak sengaja beli actually nak pakai masa kenduri kahwin adik lelaki saya bulan Jun hari tu, sudahnya tak pakai-pakai juga, saya pakai baju lain time tu. So, postpone pakai time raya jugalah :)

Itulah kisah di sebalik baju raya saya sampai jadi 5 pasang tahun ni. Kalau tak dan pakai, saya postpone lagi pakai raya haji pulak ye. Hehe.

Kawan-kawan macam mana? Jangan membazir ye, sila amalkan macam saya...kumpul-kumpul sekaligus jadi banyak baju raya :)

Kek Oren Gebu

Assalamualaikum dan hi,

Apa khabar kawan-kawan hari ini?

Puasa ok tak? Alhamdulillah, masih diberi peluang untuk kita meneruskan ibadah puasa pada tahun ini kan :)
Siapa pernah makan kek oren? Saya baru first time try buat, Alhamdulillah menjadi kek nya, rasa pun sedang elok cukup rasa. Kek oren ini saya buat khas untuk abah in law dah lama dah abah in law cakap-cakap nak kek oren. Saya pun as daughter in law yg baik hati :), buatkanlah untuk abah in law. Hehe.

Saya buat last Saturday, alang-alang suami cakap nak balik rumah PIL buka puasa, saya pun lepas Zuhur tu terus ke dapur buat. Lepas sejam siap dibakar and bawa balik rumah PIL.Tak jauh mana rumah kami dengan rumah PIL dalam 45-50 minit perjalanan. Alhamdulillah, dapat pujian yg memberangsangkan sehingga kembang hidung saya dibuatnya dari mak and abah in law :)

kek oren versi saya

Kek ni. lepas keluar oven dia tak berapa manis, setelah disejukkan baru rasa manisnya.

Friday, August 10, 2012

Tahniah Pandalela Rinong!

Tahniah untuk Pandalela Rinong! Saya memang minat dia ni sejak 2 tahun lalu. Hehe. Siap masa Lukman nak lahir dulu, suami gurau kita bubuh nama anak Pandalela *something*. Saya cakap tak adalah sampai nak letak nama anak sama macam Panda. Cute kan? Ini saya copy sikit from the star

LONDON: Pandelela Rinong has created Malaysian diving history. The 19-year-old from Sarawak won a bronze medal in the women’s 10m individual platform event at the Aquatics Centre early Friday.
It was Malaysia's first-ever Olympics medal in a sport other than badminton, besides making Pandelela the first Malaysian woman to win an Olympics medal.

Gold medallist Chen Ruolin (centre) of China poses on the podium with silver medallist Brittany Broben (left) of Australia and bronze medallist Pandelela Rinong (right) of Malaysia during the women's 10m platform victory ceremony at the Aquatics Centre on Thursday. - REUTERS/Tim Wimborne  
Gold medallist Chen Ruolin (centre) of China poses on the podium with silver medallist Brittany Broben (left) of Australia and bronze medallist Pandelela Rinong (right) of Malaysia during the women's 10m platform victory ceremony at the Aquatics Centre on Thursday. - REUTERS/Tim Wimborne
 
She garnered a total of 359.20 points to finish behind China's Chen Ruolin, who won the gold on 422.30 points while Brittany Broben from Australia won the silver on 366.50 points.
Although diving had promised a medal here, not many had given the team a chance, especially since they had failed in their last six events.

But Pandelela delivered. Her feat also helped the national contingent match Malaysia’s best placing in the Olympics - the silver and bronze won at the Atlanta Games in 1996.

Thursday, August 09, 2012

Photoshoot pra raya

Ok, hari ini banyak pulak entry saya taip kan :) Rajin...hehehe

Cerita pasal photoshoot ni, berlakunya masa awal puasa hari tu. Kawan kami, Shahrul dia offer kami jadi model untuk buat cover promo photoshoot white room.

Kami pun lepas suami balik solat terawikh terus ke kedainya. Siap pakai baju raya tahun lepas, warna purple :) Malam tu, Lukman ok je mesra kamera. Husna pulak, gitula dia. Susah nak senyum depan kamera. Masam je mukanya. Antara hasil yg dapat saya share kan kat sini...

ummi dan Lukman

ada sikit smile...puas Shahrul cari angle bagi dia senyum

boolat kan :)

tengokla Lukman, selamba je mukanya :)

suka main kopiah dia :)


First time kami berphotoshoot ni, tak pernah lagi ke studio semata-mata nak ambil gambar family.
Suami saya pemalu orangnya, nak ajak bergambar beriya :)

Kawan-kawan suka ambil gambar tak? Yg ada dslr mesti la suka kan, dah beli mahal-mahal takkan tak nak bergambar :)



Tukar duit raya

Assalamualaikum kawan-kawan,

Pagi-pagi ni meh kita cerita pasal duit raya. Kami dah pun selamat tukar duit raya untuk tahun ini. Budget adalah lebih sedikit dari tahun lepas. Kami tak payah susah-susah pergi bank tukar sebab adik saya yg kedua tu kan memang kerja bank, exec finance kat bank islam. So, sms dia minta tolong tukarkan and boleh pakai duit dia dulu pulak tu :) Dia kata, esok raya baru bagi balik duit dia. Baiknya adik, kakak dan abang iparmu sayang sama kamu :)

Kawan-kawan dah tukar belum? Masa saya sms adik saya tu, dia cakap kena tukar on that day jugak sebab duit RM5 and RM10 kat bank dia dah nak habis. Mak aih, duit baru pun cepat habisnya kan. Kami tukar RM5 dan RM1 saja. Senang. RM10 kang, cepat pulak habisnya bila bagi-bagi kat anak orang :) Hehehe.

Amalan bagi duit raya ni bukan apa, sebagai salah satu cara untuk kita share dan sedekah kat orang juga kan. Time ni la kita boleh bagi dengan seikhlas hati sebab orang tak tahu jumlahnya, kita pun bila nampak anak orang datang beraya takkan nak biar mereka pulang macam tu je kan.

duit ni saya pinjam dari google je :)


Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi