Wednesday, March 28, 2012

Pengalaman Umrah (part 2)

As salam,

Alhamdulillah bertemu lagi :)
Maafla ye, saya agak sibuk lately. Lukman hari tu kena tahan wad satu malam sebab doc suruh buat nebulizer 4 times per day. Dia lelah sedikit and hidung and tekak penuh kahak and selsema. Perubahan cuaca mungkin. Alhamdulillah dah sihat. Then, sibuk ikut en.abang saya ke KL pergi buat visa settlekan semua perihal dia kena pergi bertugas ke Pakistan next month insyaAllah :( (ada masa nanti saya cerita)




Husna and Lukman, time lepas Zuhur di depan Kaabah...


Mari saya sambung cerita ini :) Kami bermalam di Madinah selama 2 malam sahaja. Lepas tu kena rush ke Makkah sebab agensi kata ada problem dengan penginapan. So, ikut sajalah. Perjalanan menaiki bas dari Madinah ke Makkah mengambil masa selama 6jam. Kami singgah di Bir Ali untuk miqat dan niat umrah. Kami gerak sebelum Asar, so sampai Makkah lebih kurang jam 10 malam +-. Anak-anak Alhamdulillah tak menimbulkan sebarang masalah, masing-masing bantai tidur je along the way. Lukman kalau haus saya susukan. Husna, problemnya cuma gatal-gatal...menjadi-jadi ekzemanya sebab kat Madinah cuaca sejuk yg amat.

Labbaikallah hum ma labbaik
Labbaika la syari ka la ka la baik
innal hamda wan nikmata
la ka wal mul la syari ka la

Sampai Makkah kami terus chek in hotel. Boleh tahan jarak hotel dengan Masjidil Haram. 300 meter. Banyakkan sabar :) Lepas berehat sebentar, kami berkumpul di lobi dan diberi penerangan oleh mutawir untuk melakukan umrah pertama kami. Lukman tidur je dalam carrier. Kami buat umrah dipandu oleh mutawir. Pertama kali melihat Kaabah, hati saya jadi sayu. Gembira dan excited juga. Banyak saya berdoa bila pertama kali tengok Kaabah. Kami terus dibawa untuk mengerjakan tawaf dan seterusnya saie. Oh ye time kami tawaf orang tak berapa ramai sangat sebab dah pukul 12.30malam. Tak rasa letih pun (tadi dalam bas dah 6 jam). Yer betul, apabila niat kita ikhlas melakukan sesuatu...insyaAllah Allah permudahkan dan kita tak akan rasa apa-apa kecuali niat untuk melakukan ibadat.


Kaabah time after Zuhur...



Saie pun begitu, ok time saie ni memang betul-betul menginsafkan saya. Kenapa? Sebabnya untuk umrah pertama kali ini saya dapat merasai bagaimana Siti Hajar berlari-lari anak mencari air untuk anaknya Ismail. Saya ketika saie, mendukung Lukman di dalam carrier. Tak kisahla saya lambat sikit dari group kami asalkan saya dapat sempurnakannya sehingga habis. Alhamdulillah. Bayangkan eh, Lukman dah 8 kg lebih time tu. Dari Safa ke Marwah boleh tahan sayup-sayup nampak dari jauh :) En.abang pun merasai perkara yg sama seperti saya sebab sometimes Husna minta dukung :) Lepas tu, dapat air zam-zam baru dia nak jalan :) Kami selesai umrah dan bertahallul sekitar jam 3am.



comel tak Lukman pakai jubah..umminya rembat sampai 4 pasang :)


Ok, nanti saya sambung lagi ye :)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

5 comments:

yatie chomeyl said...

comel2 lukman pakai jubah

~ana~ said...

Alhamdulillah..allah permudah kan utk huda dan suami buat umrah.sebak rs bila cite huda ni.rs x sabar nak g sana.

|| NaFiRaa || said...

alhamdulillah.. moga suatu hari nanti kami sekeluarga pon dapat ke sana jugak..amin~

Ummu Muhammad said...

ingat sempatlah terserempak dgn huda..huda balik kita baru nak pegi agknye..

tabik springlah kat huda n husband! bukan senang bwak budak..kite sorang yang dalam perut sorang, ya Allah.....sorang satu juga mcm huda hehe..

nanti dah balik sini bagitau tau..kite tak jumpe no phone huda sbb senarai muhammad GA dulu tu tak tau letak mane hehhe..ni no tel tau 0133575915

roy said...

salam.. nak tanya... saya nak bw anak lelaki saya pergi umrah umur setahun lebih.. byk kesangsian skrg..

1. Anak lelaki yg belum berkhatan tak boleh du dukung masa kita tawaf

2. Anak yang pakai pampers ( kencing/berak) masa tawaf akan membatalkan tawaf kita yg mendukung nyer.

3. kita kena buatkan umrah untuk anak sekali? or terpulang

harap dpt mbantu bdasar kan pegalaman Puan. thanks



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi