Monday, July 30, 2012

Rumah kami, insyaAllah :)

Assalamualaikum,

Hari Isnin dah masuk hari ke 10 kita berpuasa kan? Alhamdulillah. So far puasa saya masih complete set :) Bf pun ok takat ni, Lukman memang kuat menyusu :)

Ok, nak cerita kami pergi melawat show house beberapa hari before puasa hari tu. InsyaAllah inilah bakal rumah yg akan kami duduki selepas siap pembinaannya pada 2014 nanti. Rumah kecil saja, nun jauh di Saujana Utama, Sg. Buloh.

So far, kami berpuas hati dengan keluasan rumah ni ada 4 bedrooms + 1 soho. and 3 bathrooms. 2 and half storey. Rumah ni je kami mampu milik, sebelum ni ada survey area Shah Alam, Bangi and Putrajaya tapi harga gila-gila tak masuk akal. Ikut kehendak suami saya dia inginkan rumah semi D atau banglo yg ada laman, tapi tak payah cakapla kan. Semua cecah million ringgit punya if kat KL. So, dapat terrace ni pun dah bersyukur sangat. Cuma agak terkilan, masa kami book rumah ni, corner lot semua dah sold. After launch baru tahu, ada yg available untuk corner lot sebab ada buyer yg loan dia kena reject. If kami nak beli yg corner lot tu nak kena apply semula and lalui all the process macam awal-awal hari tu. Tak pela, bukan rezeki kami nak duduk rumah corner lot, insyaAllah one day nanti ada rezeki lain boleh beli 2nd house kan. Amin.


hall

stair untuk ke level 2

bilik ke dua

master bed room...apa yg Lukman intai tu sayang? :)

master bedroom lagi...part wardrobe

dining hall..and kitchen..

kitchen

ini hall...

hall lagi..

soho room...bahagian bawah sekali...



KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

35 comments:

ShimaSalleh said...

besarnya rumah... ok la tu.. Kami klu ada duit lebih pun nk juga beli lagi satu yg ada laman.. best bleh cucuk tanam :))

wany said...

cantik.. brapa regenyer nie...

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Wah cantik, nmpk luas..:)

ermmm betul tu shah alam, bangi n putrajaya harga rumah dh melambung² tinggi, Dulu Bangi kawasan rumah yg eija duduk tu baru RM120k jerk, skrg ni dh 2 ke 3 kali gnda, org jual pun smpai RM300++K

Huda said...

@shima salleh - alhamdulillah, okla kan nampak besar..tp xde laman :(

@wany - less than 500k.

yatie chomeyl said...

besar dancantiknya rumah. mesti mahal neh. :)

*azni* said...

alhamdulillah..besar tu umah..azni beli tanah je kt kg pastu buat rumah..rege umah kat sini mmg mahal,tak mampu lg..

Huda said...

eija - tu la pasal..mampu tengok je la, nak beli tu kena pikir beribu kali :)

kak yatie - hehehe..less than 500k..

azni - alhamdulillah, ok dan besar juga..ade gak plan nak beli tanah kat kg and buat rumah ikut plan sendiri :)

::NureeN:: said...

Cantik.. bestnya umah besar mcm ni... :)

Myra Jay said...

Syiok bila p showroom ni dapat tengok camni ;)

Ummu Muhammad said...

luasnye huda..bestnye tgk..kalau less dari 500k kire ok kalau kt kl dgn rumah yg luas sgt tuh kan..mesti truje nk deco2 ;D

p/s: yg tgk nipuin puas hati.. ;)

Huda said...

nureen - show house mmg cantik..hehehe..deco dia cantik kan..

myra - suka p show house.. :)

ummu muhammad - alhamdulillah mmg sgt puas hati..dah x toleh ke belakang lg dah..now start ikat perut :)

Myra Jay said...

Lupa nak cakap, mudah-mudahan rumah idaman menjadi milik Huda sekeluarga..

Bestnyerrr...

Awat beli area sana? Ingatkan nak dok Manjung ;D

Rizziela said...

cantiknya. Kat mana ni

Huda said...

myra - amin..tu la tggu rumah tu siap 2014 :) manjung ni tmpt keje husband..kl tu coming soon mana tau kena pindah sana kan :)

rizziela - kat saujana utama, sg buloh yang :)

Fieza79 said...

cantiknya rumah tu...moga idaman tu akan jd kenyataan...puas hti tgk show room tu..apalagi...heheeee....

|| NaFiRaa || said...

mak haih~ besornye!! bape tingkat nih?? luasnye haal dia~

moga segala urusan dipermudahkan k~

Puan ApasH said...

wow..plg teruja tang area dapur yg luas tu..heaven nk memasak & baking..

W a n i e said...

kak, dekat la ngan umah lia kan?
erm xde store ke umah ni?

diana said...

luas rumah ni..
cantik..
kira ok la dengan harganya..kan??

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

waaaahhh, sgt shantek la umah huda..
luas, mmg puas ati betul la...
pasni leh share idea deko2 kan.. hehhe

eB said...

camtuh <500K?
biar btl, sini x pdt dh... plg2 musti 600K

x mampu. hu3

Huda said...

eB - yup..sg.buloh ni ade gaklg umah yg less than 500k kena survey sume tmpt..tgk developer dia n ygpenting dekat dgn highway --- guthrie

Ya ALya said...

tahniah huda...ya tumpang gembira....

aanie said...

bestnya rumah.....besar....kami x mampu lagi nak beli umah mcm ni....

Huda said...

ya alya - alhamdulillah..tq

aanie - kami pun baru 1st time nak beli umah..kalau boleh nak lg murah dalam 300k tp xde..

Izan Ishak said...

bestnya rumah... sangat2 besar! insyaAllah 2014 pun tak lama dah kan. mesti dah tak sabar nak duduk rumah sendiri kan huda.

~ana~ said...

huda, besar nya umah ni?best..alhamdulillah, murah rezeki dpt beli rumah kan...

kitaorg dulu pun dok aim corner lot...tp teres je yg termampu...tu pun 2nd hand...tp x ralat sgt sbb 1st house tu rumah baru...insyaallah kalau murah rezeki 3rd house nnti mmg nak corner lot or semi d terus la...

nanakimie said...

wah,besarnya umah husna n lukman,hee.......bestnya!

nurinkhairi said...

assalamualaikum. nak tanya, saudari atau suami keje di mana ye? sbb saya tgh survey rumah di sinar 2 ni jugak, tapi risau sbb 2 perkara: 1. rumah ni leasehold kan? dan 2. saya keje di klcc - tgh2 kl tu..huhu.

Azlina abu kassim said...

Ini showhouse kan...pernah pergi

Azlina abu kassim said...

Nie rumah contoh kan...macam pe4nah sampai

Huda said...

@nurinkhairi

aah dear, umah ni leasehold..tp husband plan after 3 yrs nak jual balik and beli umah free hold..mmg jauh from klcc..

Huda said...

azlina - yup ni rumah contoh, rumah kami beli mcm ni la rupanya..tp bukan yg contoh ni :)

insyirah82 said...

assalamualaikum sis.

nampaknya nanti kita berjiranla.
saya pun beli rumah 2 1/2 storey blok f. design dia cantik. sebab boleh parking sampai 4 kereta.
love this house.
x sabar nak masuk rumah.....
nanti blhla share tips nak reno rumah....

insyirah82 said...

salam ramadhan sis.
nampaknya kita akan berjiran. saya pun bakal penghuni sinar 2. beli 21/2 storey blok f. i love the house. boleh park 4 kerta kat dalam....memanglah teringin nak umah semi d tau banglo...tapi kalau nak dapat area kl/selangor susah....manyak mahal..
nampaknya nanti bolehlah share tips reno rumah...tak sabar nak duk rumah ni..



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi