Tuesday, March 05, 2013

Tanda-tanda kekurangan kalsium

Anda seorang yg tidak gemar minum susu? Ada kemungkinan anda berisiko mengalami kekurangan kalsium dalam tubuh. Sila perhatikan list di bawah ini.


credit google


Tanda-tanda kita kekurangan kalsium dalam badan:
  1. kejang otot (cramp) selalunya dialami oleh ibu hamil
  2. kebas dan rase menyucuk pada sendi dan sekeliling kaki dan tangan
  3. Wheezing (pernafasan seperti wisel)
  4. Mudah marah, terjejas keupayaan intelektual, kemurungan, dan perubahan personaliti
  5. Keletihan
  6. Rambut kasar
  7. Kuku rapuh
  8. Kulit kering (Psoriasis)
  9. Tumit pecah dan kasar
  10. Eczema – penyakit kulit
  11. Sakit sendi

Kesan jika kekurangan kalsium dalam badan:

  • Mudah mengalami kekejangan otot atau semut-semut
  • Sukar tidur (Insomnia)
  • Usus menjadi lemah dan sering sembelit
  • Sakit pinggang dan kaki
  • Cepat naik angin dan mudah terkejut
  • Luka susah sembuh, darah lambat beku
  • Oleh kerana kekurangan kalsium menyebabkan tisu kolagen sukar terbentuk, ia juga akan mengakibatkan masalah sakit sendi
  • Menurunkan kadar metabolisme
  • Meningkatkan risiko penyakit tekanan darah tinggi dan penyakit jantung
  • Lemah, tidak berdaya dan cepat letih
  • Rambut gugur bagi ibu-ibu selepas bersalin
dan banyak lagi kesannya.

Sila jangan abaikan semua perkara di atas kerana sebaiknya kita mencegah dari sebarang kemungkinan. 

Alternatif pilihan selain minum susu, anda boleh gantikan dengan OsteMatrix.

credit google

OsteMatrix (120 biji) lengkap dengan unsur kalsium, magnesium, vitamin D dan banyak lagi untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat. Vitamin D yang terdapat dalam ostematrix ini membantu penyerapan kalsium, bila diambil bersama-sama barulah tulang dan gigi kita kuat :)

  • membina tulang dan gigi yang kuat
  • membantu mengekalkan tekanan darah yang normal*
  • membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf*
  • membantu mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, retensi air, mudah meradang dan murung*  

Sebagai orang Islam, kita kenalah berusaha, berdoa dan bertawakal kepada Allah agar dijauhkan dari sebarang penyakit merbahaya. Insyaallah setiap usaha pasti akan beroleh hasilnya, yang penting jangan putus asa.
 
Untuk info lanjut, anda boleh hubungi saya:
 
Nurulhuda Ab.Karim (id:907781)
SMS/Whatssap 0122479113
FB ID: Huda Karim
COD: Kluang, Johor 


*Produk ini tidak bertujuan untuk diagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.  


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

5 comments:

Shima Salleh said...

Berapa RM ni Huda?
Kluang kat mana? Rumah persinggahan mak shima di Tmn Intan, kluang... dekat tak?

::NureeN:: said...

kita yg dah beranak ni lagi2 la kurang kalsium kan.. nureen mmg dok minum ja anmum skrg nih.. tp slalu 2 thn ja nureen minum pastu stop.. nak mkn shaklee, asben tak kasi ;(

Shima Salleh said...

insyaallah mmg nak ke kluang dalam bulan mac ni. Shima take note no hp huda. Apa2 nanti shima sms aje ye :) Tak pernah beli shaklee ni... :)

Huda said...

ok tq ahima, if ada apa2 boleh wassap huda or sms..

Huda said...

nureen - xpe..if betul2 nak try shaklee..lepas solat leh doa mohon agar Allah lembutkan hati suami nureen untuk izinkan nureen makan shaklee :)



Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi